«Σεισμική» ανησυχία για τα σχολεία της Αιγιάλειας! – Από πότε έχει να γίνει έλεγχος

Σπύρος Αδαμόπουλος και Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τι τους φοβίζει και «ομολογούν» ότι τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα στην Αιγιάλεια δεν έχουν σχέδια κατασκευής και έχουν να ελεγχθούν πάνω από 20 χρόνια!

σεισμική

Πάνω από 20 χρόνια έχουν να ελεγχθούν, σεισμολογικά, τα σχολικά συγκροτήματα και τα δημόσια κτίρια στην Αιγιάλεια!!! Και το ανησυχητικό είναι ότι πολλά απ’ αυτά, κυρίως σχολεία, δεν έχουν καν σχέδιο κατασκευής(!) και αρκετά είναι και πέτρινα!

Την ομολογία-αποκάλυψη σοκ έκανε στην «ΠτΔ» ο πρόεδρος των Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Σπύρος Αδαμόπουλος, όταν ζητήσαμε την τεχνική και εξειδικευμένη άποψή του επί του θέματος μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η συνέντευξη του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην «ΠτΔ» την περασμένη Δευτέρα.

Και ήρθε και η άποψη του επίσης πολιτικού μηχανικού, πρώην προέδρου του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Σωτήρη Ταξιαρχόπουλου, να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία!

Παπαδόπουλος: «Αργά ή γρήγορα θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο»

Ο διεθνούς εμβέλειας σεισμολόγος Γερ. Παπαδόπουλος παρέθετε την άποψή του ότι βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών και στοιχείων, κάθε 25 με 30 χρόνια γίνεται ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο και τώρα είμαστε στα 28 χρόνια, με δεδομένο ότι το 1995 είχε γίνει ισχυρός σεισμός. «Αργά ή γρήγορα είναι πολύ πιθανό να γίνει ισχυρός σεισμός, πάνω από 6 ρίχτερ, στον Κορινθιακό Κόλπο, με πιο επίφοβο κομμάτι το δυτικό, από Αίγιο, Ακράτα, Ερατεινή» είχε πει στη συνέντευξή του ο κ. Παπαδόπουλος.

Το περιεχόμενο της συνέντευξης ήταν θέμα συζήτησης στην περιοχή για κάμποσες μέρες.

Η «ΠτΔ» απευθύνθηκε σε 4 πρόσωπα, που το αντικείμενό τους έχει άμεση σχέση, και ζήτησε να πληροφορηθεί σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η Αιγιάλεια.

* Ο πρόεδρος των Μηχανικών Αιγιάλειας Σπύρος Αδαμόπουλος ήταν σαφέστατος:

«Είχε γίνει πολύ παλαιότερα πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, λίγο μετά το 2000, σε σχολικά κτίρια και δημόσια κτίρια. Δεν είχαν προκύψει τότε πολύ σοβαρές βλάβες αλλά έκτοτε δεν έχει ξαναγίνει έλεγχος.
Είχαμε κάνει το 2019 πρόταση στη δημοτική αρχή να κάνουμε ως Σύλλογος Μηχανικών μια αποτύπωση όλων των σχολείων για να υπάρχουν και πλήρη σχέδια. Δυστυχώς, σε ελάχιστα σχολεία υπάρχουν σχέδια. Μόλις σε δύο ή τρία. Ολα τα άλλα σχολικά συγκροτήματα δεν διαθέτουν σχέδια, είναι πολύ παλιά κτίρια. Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει να γίνει στατικός έλεγχος στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια. Αλλά δεν προχώρησε η πρότασή μας. Προφανώς, όπως καταλάβαμε, υπήρξε ανησυχία ότι εάν έβγαιναν μεγάλες ζημιές σε κάποια συγκροτήματα ή κτίρια, δεν θα υπήρχε το ανάλογο κονδύλι για επιδιόρθωση και επισκευές.

Ειδικά Ναι, ανησυχώ. Αυτή είναι η απάντησή μου. Και πολύ καλά κάνετε εσείς ως ‘’Πελοπόννησος’’ και θίγετε το θέμα, γιατί είναι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να μας ανησυχεί η κατάσταση πολλών κτιρίων στο Αίγιο, και σχολικών κτιρίων, παλαιότερων κτιρίων που δεν έχουν σχέδια και δεν έχουμε περάσει καθόλου εδώ και τόσο χρόνια για έναν πρώτο έλεγχο. Να δεχθώ ότι αρκετά κτίρια δείχνουν ανθεκτικά, δοκιμασμένα, άντεξαν στο σεισμό του ’95, αλλά αυτό δεν με ηρεμεί. Είναι γερασμένα κτίρια… Η πρόληψη σώζει. Κατόπιν εορτής δεν κάνουμε τίποτα…».

⦁ Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιάλειας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα ακριβώς:

«Ο Σύλλογος έχει καταθέσει από το 2019 συγκεκριμένη πρόταση στη δημοτική αρχή για προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985. Σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αιγιαλείας στεγάζονται σε παλαιές λίθινες κατασκευές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος για να κριθεί η καταλληλότητα και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης όπου απαιτείται.
Δυστυχώς, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό με τα πέτρινα οικήματα στα οποία καθημερινά κάνουν μάθημα παιδιά και υπάρχει αυξημένη συνάθροιση…».

* Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας, Νίκος Καραΐσκος, τόνισε:

«Εχουμε σχέδια αντιμετώπισης σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Και εγκεκριμένα σχέδια. Υπάρχουν, για παράδειγμα, σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και εφαρμογή που ενημερώνει άμεσα για αυτά τα σημεία.

Χρειάζεται, όμως, να ξεκινήσει στην πράξη και μια εκπαίδευση του κόσμου, συνολικά όλου του πληθυσμού, για το πώς αντιδράμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό χρειάζεται κάποια κονδύλια που έχουμε ζητήσει και περιμένουμε να εγκριθούν. Και χρειάζονται και ασκήσεις ετοιμότητας, όχι μόνο σε επίπεδο Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε σχολεία και αλλού.

Και φυσικά να ελέγχονται οι κτιριακές δομές, όχι μόνο οι δημόσιες αλλά και οι ιδιωτικές. Εκεί, θεωρώ, πως υπάρχει το πιο σημαντικό πρόβλημα. Στις ιδιωτικές κατοικίες, τις πιο παλιές κυρίως…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας αφορά όσα συμβαίνουν την ώρα του συμβάντος και μετά το σεισμικό συμβάν. Εμείς, δηλαδή, επεμβαίνουμε, βάσει σχεδίων, μετά το συμβάν, πλην φυσικά της διαδικασίας που αφορά την εκπαίδευση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας. Οι προσεισμικοί έλεγχοι αφορούν την Πολεοδομία και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

* Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας, και αναπληρωτής δήμαρχος, Βασίλης Χριστόπουλος, τόνισε:

«Είχαμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης στο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, που αφορούσε και προσεισμικούς ελέγχους σε συγκροτήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά δεν προχώρησε και ετοιμάζουμε άλλο. Για δράσεις σε κρίσιμες υποδομές, που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας. Μιλάμε για μία πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας του συνόλου των σχολικών κτιρίων (εντός κι εκτός Αιγίου), μέτρηση ιδιοσυχνότητας, άλλων θεμελιωδών φυσικών παραμέτρων και του εδάφους, από έμπειρους πολιτικούς μηχανικούς, για ανίχνευση τρωτών κατασκευαστικών δομών και αδύναμων σημείων και εκτεταμένες βλάβες».