Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 11 χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα – Δεν έχουν χώρο στα νεκροτομεία

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πιο φονικό σεισμό στο Αφγανιστάν εδώ και δεκαετίες.

Σεισμός

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών, που σημειώθηκε το Σάββατο σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, στο Αφγανιστάν, στην πιο «φονική» δόνηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, καθώς περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Ο Μουλάχ Τζανάν Σαγίκ, εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης καταστροφών του Αφγανιστάν, σε νεότερο απολογισμό που έδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε στο Reuters ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 2.445, αλλά μείωσε τον αριθμό των τραυματιών προς το κάτω σε «περισσότερους από 2.000». Σε προηγούμενη τοποθέτησή του είχε κάνει λόγο για 9.240 τραυματίες.

Ακόμα σημείωσε ότι πάνω από 1.320 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον Σαγίκ στην περιοχή που συνορεύει με το Ιράν βρίσκονται δέκα ομάδες διασωστών που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στη Χεράτ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι. Ορισμένοι δεν μπορούσαν ούτε να μιλήσουν, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κλαίνε και να φωνάζουν», περιέγραψε ο φωτογράφος του Associated Press, Ομίντ Χακτζού.

«Ήταν γύρω στις 11:00 το πρωί και ψώνιζα στην αγορά όταν συνέβη», δήλωσε ένας κάτοικος της Χεράτ ο Ισμαήλ. «Οι άνθρωποι έτρεξαν έξω. Ίσα που είχα προλάβει να βγω και ένας άλλος σεισμός χτύπησε. Ήταν μικρότερος σε διάρκεια από τον προηγούμενο και ακολούθησε κι άλλος. Τότε αποφάσισα να κατευθυνθώ προς στο σπίτι μου. Η επόμενη δόνηση χτύπησε ενώ ήμουν έξω από το σπίτι μου και έκανε έναν τοίχο να καταρρεύσει πάνω στον 12χρονο ξάδερφό μου».

Ομάδες διασωστών από τη Χελμάντ και την Κανταχάρ έφτασαν στη Χεράτ για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αγνοουμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησαν οκτώ ισχυροί μετασεισμοί.

Σε 11 χωριά έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά το 100% των σπιτιών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε 11 χωριά της περιοχής Ζίντα Τζαν, υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά το 100% των σπιτιών. Όπως αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 516 άνθρωποι, 203 άνδρες και 213 γυναίκες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian, ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν «πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα χαλάσματα».

«Δώδεκα χωριά στην περιοχή Ζίντα Τζαν και έξι στη Γκούριαν έχουν μετατραπεί εντελώς σε χαλάσματα. Περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, ωστόσο είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα», προσέθεσε.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν από την περιοχή είναι αποκαλυπτικές καθώς μερικά χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα, με απλούς ανθρώπους που αναζητούν τους αγαπημένους του, μαζί με εθελοντές και σωστικά συνεργεία να έχουν αρχίσει να σκάβουν ακόμα και με τα χέρια για να μπορέσουν να ξεθάψουν από τα συντρίμμια των κτιρίων νεκρούς και τραυματίες.

«Έβγαλα με τα χέρια μου τα νεκρά σώματα εννέα συγγενών μου στη Χεράτ»

Παράλληλα ασαφής παραμένει ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων που βρίσκονται στα ερείπια. «Δεκάδες χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και εκατοντάδες άνθρωποι είναι κάτω από τα χαλάσματα», είπε ο Νταγούντ, ένας κάτοικος της περιοχής Ζίντα Τζαν στον Guardian.

«Έβγαλα με τα χέρια μου τα νεκρά σώματα εννέα συγγενών μου στη Χεράτ. Οι δρόμοι που οδηγούν σε αρκετά χωριά είναι κατεστραμμένοι. Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν κάτω από τα χαλάσματα το βράδυ», είπε ακόμα.

«Από τους συγγενείς μου στο χωριό είναι ζωντανοί μόνο 50. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι ζούσαν μέχρι το πρωί στο χωριό. Μία καταστροφή εξελίσσεται εδώ», προσέθεσε.

Παράλληλα ο ΟΗΕ μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς και τις Αρχές εργάζεται για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες.

«Βαν γεμάτα με άψυχα σώματα φτάνουν εδώ κάθε λεπτό»

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Το περιφερειακό νοσοκομείο της Χεράτ «πλημμύρισε» με τραυματίες από όλη τη Χεράτ και στις γύρω περιοχές. Δεκάδες άνθρωποι περιθάλπονταν έξω από το νοσοκομείο καθώς και οι 600 κλίνες είχαν καλυφθεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

«Βαν γεμάτα με άψυχα σώματα φτάνουν εδώ κάθε λεπτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian, ένας γιατρός του νοσοκομείου. «Παλεύουμε με τον πολύ μεγάλο αριθμό των τραυματιών. Δεν έχω μετρήσει τους νεκρούς. Το νεκροτομείο μας δεν έχει άλλο χώρο», συμπλήρωσε περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που επικρατούν.

«Μερικοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο και δύο σχολεία, όπου επίσης φιλοξενούνται εκείνοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους», ανέφερε ο κυβερνήτης της Χεράτ, Νουρ Αχμάντ Ισλαμτζάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή.

Φοβίζει ο χειμώνας

«Οι επιζώντες δεν έχουν τίποτα. Χρειάζονται φαγητό, ρούχα, σκηνές και φάρμακα. Ο σεισμός χτύπησε πολύ φτωχές περιοχές, πολλοί εκ των οποίων είχαν φτάσει πρόσφατα ως πρόσφυγες από το Ιράν και το Πακιστάν. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια. Καλούμε όλες τις διεθνείς ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας να μας βοηθήσουν να σώσουμε τους ανθρώπους μας. Βοηθήστε μας με ό,τι μέσο έχετε», ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια.

«Έχουμε ζητήσει βοήθεια από κάποιες ισλαμικές χώρες και μέχρι στιγμής μόνο η Τουρκία έχει υποσχεθεί να παράσχει ένα αεροπλάνο γεμάτο με φάρμακα και σκηνές. Το Ιράν επίσης εξέφρασε την προθυμία να μας βοηθήσει», συμπλήρωσε.

«Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι πληγείσες περιοχές σύντομα θα βιώσουν εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες», προειδοποίησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό του Αφγανιστάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Μάλιστα σημείωσε ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας ο πληγέντες χρειάζονται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονταν ήδη βοήθεια πριν την ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας του σεισμού.