Στο «απόσπασμα» χιλιάδες οφειλέτες – ΕΦΚΑ: Απώλεια δόσεων, κατασχέσεις και απώλεια φαρμακευτικής κάλυψης
Από τον ΕΦΚΑ Πάτρας, «φεύγουν» καθημερινά τουλάχιστον 30 ειδοποιητήρια προς οφειλέτες που έχουν χάσει τη ρύθμισή τους
Την επανεκκίνηση της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεων και πλειστηριασμών, προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ δρομολογεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου, έκλεισε το παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του κορονοϊού και προηγουμένων ετών, στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Οι οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν ή έχασαν λόγω αδυναμίας και αυτή τη δυνατότητα, βρίσκονται πλέον σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Σύντομα, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή με διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες «πνίγονται» υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.
ΧΑΝΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Να σημειωθεί ότι το ΚΕΑΟ δίνει τη δυνατότητα μιας απώλειας δόσης. Αν χαθεί, πρέπει να πληρωθεί μαζί με την επόμενη, και σε περίπτωση νέας απώλειας, ο οφειλέτης πετάγεται εκτός ρύθμισης οριστικά.
Στη συνέχεια, ο υπόχρεος δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής του, παρά μόνο την πάγια των 12 δόσεων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, αν δεν μπορεί να πληρωθεί έγκαιρα μια ρύθμιση των 120 ή 72 δόσεων, πως θα πληρωθούν οι 12;
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:
> Τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 έχασαν 68.000 οφειλέτες, ενώ 30.000 είναι ακόμα ενεργές.
> Τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019, έχασαν οριστικά 74.000 οφειλέτες, 117.000 την ολοκλήρωσαν επιτυχώς και ενεργές παραμένουν ακόμα 390.000 ρυθμίσεις.
> Στην τελευταία ρύθμιση των 72 δόσεων, ενεργοί παραμένουν 10.000 οφειλέτες και μόλις 3 την έχασαν μέχρι σήμερα.
> Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μπαινοβγαίνουν χιλιάδες οφειλέτες. Την έχουν χάσει μέχρι τώρα 290.000 οφειλέτες, ενώ ενεργοί παραμένουν 45.000.
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στην αγορά της Πάτρας επικρατεί ένας πανικός το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τις ρυθμίσεις που είχαν με το ΚΕΑΟ λόγω αδυναμίας και του γενικότερου κλίματος απραξίας στην αγορά, βλέπουν τώρα πως κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις λογαριασμών ή και ακίνητης περιουσίας.
Πολλοί σπεύδουν στον ΕΦΚΑ της Πάτρας για να δουν πως μπορούν να επανενεργοποιήσουν τις χαμένες ρυθμίσεις και εκεί διαπιστώνουν έντρομοι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, και οι αρμόδιοι τους ενημερώνουν ότι το μόνο «καταφύγιο» που έχουν είναι η ανεπαρκέστατη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι πρότινος το ΚΕΑΟ είχε «παγώσει» κάθε διαδικασία αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, που είχαν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και των εμφανών επιπτώσεών της, στην οικονομία.
Η σημερινή κατάσταση όμως, έχει αλλάξει. Ηδη στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΚΕΑΟ προβλέπεται η εντατικοποίηση των ενεργειών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε προ ημερών η «Π», ξεκινά η αποστολή τουλάχιστον 300.000 ατομικών ειδοποιητηρίων, με στόχο την ενημέρωση αρχικά των οφειλετών για τις δυνατότητες διακανονισμού της οφειλής τους, μόνο σε 12 δόσεις ή εφάπαξ εξόφληση του χρέους.
Εάν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διακανονισμό των οφειλών στην πάγια ρύθμιση εντός 3 μηνών, το ΚΕΑΟ θα κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, σε διάστημα 70 ημερών, ύστερα από απώλεια της ρύθμισης.
Η αγορά ζητά διευκόλυνση
Σοβαρό το πρόβλημα που ναρκοθετεί την αγορά και τη βιωσιμότητα χιλιάδων επαγγελματιών, χαρακτηρίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαΐας, Δημήτρης Νικολακόπουλος. Οπως δήλωσε στην «Π», το θέμα προσπαθεί να επιλύσει η ΓΣΕΒΕΕ που βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ειδικά για όσους έχασαν τις μεγάλες ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων.
Οπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, τη ρύθμιση έχασαν λόγω αβλεψίας πολλοί επαγγελματίες, για ποσά ακόμα και 1 ευρώ, οι οποίοι «έπεσαν» αναγκαστικά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, την οποία φυσικά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όσοι έχουν οφειλές χιλιάδων ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος επίσης, το 50% των επαγγελματιών και εμπόρων έχουν χάσει τη ρύθμιση, ακόμα και για μικροποσά εν αγνοία τους. Σήμερα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης, γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα με ευελιξία, δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία ρύθμισης σε πολλές δόσεις.
Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων: Χρειάζονται 120 – 220 δόσεις
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων και του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Βαγενάς, δήλωσε στην «Π» ότι το υπ. Εργασίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση μιας μεγάλης ρύθμισης με 120 – 240 δόσεις, για να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί σε μεγάλες οφειλές που έχουν σχηματιστεί από την πανδημία και που προστέθηκαν σε αυτές της δεκαετούς κρίσης των μνημονίων.
«Ηταν αναμενόμενο ότι θα χάνονταν ρυθμίσεις», είπε ο Γιώργος Βαγενάς. «Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ ξεκινά από τα 220 ευρώ. Δύσκολα εξυπηρετείται μια ρύθμιση, ειδικά αν είναι πάγια με μόνο 12 δόσεις. Το 85% των εμπόρων σήμερα, έχουν χάσει τις παλαιότερες ρυθμίσεις και έχουν ληξιπροθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ, από το 15% που ήταν πριν από το 2010. Την Πέμπτη στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, θα είναι ένα από τα θέματα που θα αναδειχθούν, μαζί με το ενεργειακό κόστος», τόνισε στην «Π» ο Γιώργος Βαγενάς.
Κυριακόπουλος: Χιλιάδες χάνουν και την ασφαλιστική ικανότητα
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, στις 31 Μαΐου χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα όσοι μη μισθωτοί έχουν οφειλές στον οργανισμό ακόμα και οι άνεργοι.
Οφειλέτης που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, σε επικοινωνία που είχε με την «Π» εξέφρασε την αγωνία του: «Μετά από επικοινωνία που είχα ως οφειλέτης και πλέον άνεργος, από μη μισθωτός, με ενημέρωσαν ότι για να έχω ασφάλεια θα πρέπει να αποπληρώσω όλο το ποσό. Ομως, το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση, εκτός από τις 12 δόσεις, έτσι ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να εξυπηρετηθούν».
Στο θέμα αυτό, υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά του οργανισμού, που επιβεβαιώνει ότι από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.
Κατ’ εξαίρεση για φέτος, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 -αναδρομικά για το έτος 2021- το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.
Αν παρ΄όλα αυτά, από την 1η Ιουνίου, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Ελεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην ΙΚΑ, δήλωσε στην «Π» ότι, όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες του ΕΦΚΑ πρέπει να δουν άμεσα το θέμα τους, με τον οργανισμό και σε συνεργασία με τους λογιστές τους, να προβούν σε ρύθμιση των εισφορών που δεν πλήρωσαν λόγω πανδημίας το 2021, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς θα αναγκαστούν να απευθύνονται μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυριακόπουλο, είναι καιρός η κυβέρνηση να δει το θέμα μιας μεγάλης ρύθμισης με πολλές δόσεις, γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, αδυνατούν να καλύψουν τόσο μεγάλες δαπάνες, σε μια περίοδο χαμηλών τζίρων και ακρίβειας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News