Συρία: Στα χέρια των ανταρτών η Δαμασκός, αγνοείται ο Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό.  Τελείωσε «η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Συρίας», σχολίασε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης

συρία

Στα χέρια των ανταρτών βρίσκεται πλέον η πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγείται συμμαχίας ανταρτών, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της εισήλθαν στη Δαμασκό. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι διέφυγε μέσω του αεροδρομίου της συριακής πρωτεύουσας προς άγνωστο προορισμό.

Η HTS και άλλες ανταρτικές οργανώσεις, ξεκινώντας από την 27η Νοεμβρίου, εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση που τους επέτρεψε να καταλάβουν σημαντικές πόλεις όπως το Χαλέπι, η Χάμα, και η Χομς, πριν περικυκλώσουν και τελικά διεισδύσουν στη Δαμασκό. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας και κήρυξαν το τέλος της «τυραννίας» του Άσαντ, καλώντας τους εξόριστους Σύρους να επιστρέψουν σε μια «ελεύθερη Συρία».

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν στρατηγικές θέσεις, ενώ η φυλακή Σεντνάγια, γνωστή ως «ανθρώπινο σφαγείο», καταλήφθηκε από τους αντάρτες, απελευθερώνοντας χιλιάδες κρατούμενους. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή αποχώρησης των δυνάμεων ασφαλείας από την πρωτεύουσα.

Δηλώσεις Τζαλάλι για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι, σε δημόσια δήλωσή του, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με κάθε νέα «ηγεσία» που θα επιλέξει ο συριακός λαός. Υπογράμμισε τη δέσμευσή του για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, δηλώνοντας:

«Η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ομαλότητα, οικοδομώντας καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε διαδικασία αποφασιστεί από τον λαό».

Εντούτοις, ο επικεφαλής της HTS κάλεσε τους μαχητές να αποφύγουν την είσοδο στους δημόσιους θεσμούς μέχρι την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σε μια προσπάθεια διατήρησης της τάξης.

Η φυγή του Άσαντ σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου 50 χρόνων καταπίεσης από το καθεστώς του κόμματος Μπάαθ, όπως υποστηρίζουν οι αντάρτες. Η νέα κατάσταση στη Συρία αναμένεται να προκαλέσει έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις, με το μέλλον της χώρας να εξαρτάται από τη μορφή διακυβέρνησης που θα υιοθετηθεί και από τη στάση της διεθνούς κοινότητας.