Το όραμα του πρωθυπουργού για ψηφιακό μετασχηματισμό και τα AI
Του Χρήστου Κοσσαρά, Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του αν. υπουργού Οικονομικών Ν. Παπαθανάση – στέλεχος ΝΔ Αχαΐας-μηχανικός Πληροφορικής.
Στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί τεχνολογικά άλματα, τα οποία μερικά χρόνια πριν δεν θα τολμούσαμε να φανταστούμε.
Φαίνεται ασύλληπτο το γεγονός ότι την τελευταία 3ετία το κράτος έχει ήδη ψηφιοποιήσει 1.608 διαδικασίες και 8,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από το gov.gr τουλάχιστον μία φορά.
Το στοίχημα, όμως, του πρωθυπουργού του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, Κ. Μητσοτάκη, δεν σταματάει εδώ. Στόχος του για τη νέα 4ετία είναι το 90% των διαδικασιών του Δημοσίου να έχει απλουστευθεί, ψηφιοποιηθεί και ενταχθεί στο gov.gr.
Για τον στόχο αυτό εγκαινιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Μίτος», που αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και απαριθμεί ήδη 3.270 ψηφιοποιημένες διοικητικές διαδικασίες. Πρόκειται για ένα τεράστιο BPM (Business Process Management) Πρόγραμμα, το οποίο διαθέτουν πολλές σύγχρονες εταιρείες για να παρακολουθούν τις διαδικασίες τους, καινοτόμο και δυναμικό για τα ελληνικά δεδομένα!
Αυτό αποδεικνύει την θέληση του Κ. Μητσοτάκη να δει στην πράξη ότι η κρατική μηχανή, λειτουργεί κατά κύριο λόγο, αλλά… και σωστά!
Το ψηφιακό όραμα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα του μέλλοντος δεν σταματάει εδώ. Τελευταία, η τεχνολογική εξέλιξη της Πληροφορικής και της νέας Ψηφιακής Εποχής, γίνεται μέσω Προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ – Artificial Intelligence), τα οποία κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα. Τα προγράμματα αυτά μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσω αλγορίθμου, εμφανίζοντας μια στοιχειώδη ευφυΐα όπως: μάθηση, προσαρμοστικότητα, συμπεράσματα, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κ.ά.Με αυτό τον τρόπο, τα ΑΙ καταφέρνουν να εισέλθουν θεαματικά και στην ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα και να μας υποβοηθήσουν σε κρατικές λειτουργίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι ο νέος Ψηφιακός Βοηθός του gov.gr (mAIgov), που χρησιμοποιεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα του επιτρέπουν να «μαθαίνει» και να βελτιώνεται μέσω των καθημερινών ανταλλαγών αιτημάτων του chatbot με τους πολίτες. Θα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και τη διαδραστική ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην Οικονομία του 21ου αιώνα.
Ψηφιακά έργα, που φάνταζαν εικασίες και μακρινές μελλοντικές προβλέψεις, είναι πλέον γεγονότα της ελληνικής καθημερινότητας.
Οι ψηφιακές -και όχι μόνο- μεταρρυθμίσεις που κατακλύζουν την κοινωνία πηγάζουν από το όραμα, τις προσδοκίες και την αστείρευτη θέληση του πρωθυπουργού, για μια Ελλάδα ισχυρή, που αναπτύσσεται και θέτει τις βάσεις σε ένα σταθερό και ευοίωνο ευρωπαϊκό μέλλον.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News