Βερολίνο: «Ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – ΕΕ αν τηρούνται τα «κριτήρια Κοπεγχάγης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου απάντησε εμμέσως στο αίτημα που διατύπωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους

Βερολίνο

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία θα ξεκινήσουν εφόσον κριθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό μήνυμα» την απονομή του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι.

«Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα εισηγηθεί αναλόγως στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα που διατύπωσε χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πολύ σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα εάν συνέβαινε στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «το σημαντικό πολιτικό μήνυμα δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι», όταν η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι «να βελτιώσουμε» το μήνυμα, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Τα κριτήρια προσχώρησης της Κοπεγχάγης

Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τους όρους (άρθρο 49) και τις αρχές (άρθρο 6 παράγραφος 1) με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Για την προσχώρηση πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια (γνωστά ως κριτήρια της Κοπεγχάγης) καθιερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 και ενδυναμώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης το 1995.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της ΕΕ, είναι:

– σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων·

– λειτουργούσα οικονομία της αγοράς και ικανότητα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών πιέσεων και των δυνάμεων της αγοράς στο πλαίσιο της ΕΕ·

– ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τους κανόνες, τα πρότυπα και τις πολιτικές που αποτελούν το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ (το κεκτημένο), και προσήλωση στους στόχους της πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ένωσης.