Υπόμνημα της ΕΙΝΑ σε Πλεύρη και Γκάγκα: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας στην Αχαΐα

Τι σημειώνει η ΕΙΝΑ στο υπόμνημά της όσον αφορά τα νοσοκομεία της περιοχής.

Υπόμνημα

«Το δύο χρόνια της πανδημίας έχουν αφήσει πίσω τους κυριολεκτικά συντρίμμια, παρά την «λήξη της πανδημίας» με κυβερνητικά εντάλματα. Η πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται. Θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Τόσο ο κος Πλεύρης όσο και η κα Γκάγκα στις τελευταίες επισκέψεις τους στην περιοχή μας απέφυγαν να αντιμετωπίσουν την πραγματική πραγματικότητα, για την οποία έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ποια είναι η κατάσταση;». Αυτό σημειώνει σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η ΕΙΝΑ, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση της υγείας στην Αχαΐα ενόψει της συνάντησης Ο.Ε.Ν.Γ.Ε – Υπουργού Υγείας.

Όπως σημειώνεται: «Στο Νοσοκομείο Πύργου ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, με τις εφημερίες τρόμου (ενδεικτικά ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 100 ασθενείς) να καλύπτονται με παράνομες μετακινήσεις συναδέλφων από ΠΓΝΠ, Άγιο Ανδρέα και ΓΝ Τρίπολης. 160.000 κάτοικοι εξακολουθούν να… απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες δεύτερης κατηγορίας. Η μοναδική ρεαλιστική λύση για χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως άγονη-προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα μόνιμης στελέχωσης, απορρίφθηκε ως “μη λογικό” τόσο από τον κο Καρβέλη όσο και από την κα Γκάγκα.

Στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί ετησίως 1800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε είδους, εξυπηρετώντας παιδιά από 30 νομούς, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα. Έχει απομείνει μόνο μια μόνιμη Αναισθησιολόγος, η Διευθύντρια, η οποία συνταξιοδοτείται σε λίγες εβδομάδες και το Τμήμα βασίζεται μόνο σε δύο μετακινημένους από αλλού συναδέλφους, που πλέον κάνουν 15 εφημερίες το μήνα. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε τις από εξαμήνου κενές μόνιμες θέσεις;

Στο ΓΝΑιγίου η υποστελέχωση (μόνο το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων καλυμμένες) οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι τo ΓΝ Αιγίου εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτοντας υγειονομικά περιοχή 70.000 κατοίκων, με 27.000 ασθενείς να εξετάζονται ανά έτος στο ΤΕΠ, 13.000 στα τακτικά ιατρεία, 4.000 νοσηλείες και 2.000 επεμβάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας. Πότε επιτέλους θα προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και θα ολοκληρωθούν οι παλιότερες κρίσεις; Γιατί δεν δημιουργείτε αυτόνομο ΤΕΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Στον Άγιο Ανδρέα, που μέσα στην πανδημία σήκωσε δυσανάλογα μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με το προσωπικό και τις υποδομές του, η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία (σημ: τη διετία 2020-21 μειώθηκαν κατά 21% οι χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα 2760 ασθενείς είτε να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε να αφήνονται στην τύχη τους).

Στην Παθολογική οι νέες μαζικές παραιτήσεις ειδικευόμενων δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις επιμελητών στον Πύργο. Η λειτουργία της ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Στο ΠΓΝΠ στο τελευταίο κύμα, οι κλινικές covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εις βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων ασθενών. Αρκετές κλινικές παραμένουν ακόμη και σήμερα «άστεγες» λόγω επίταξης για τις ανάγκες του Covid. Τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, καλυπτόμενα από δεκάδες επικουρικούς που παραμένουν σε διαρκή ομηρία. Η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού. Το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του λόγω διάλυσης του Διοικητικού Συμβουλίου και μη διορισμού Διοικητή εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία. Παραμένει χωρίς οργανόγραμμα από το 2014 και ούτε ο πρόσφατος (περί ΠΦΥ) νόμος δεν της αναγνώρισε οργανικότητα. Από 1η Ιουνίου θα κληθεί με το ίδιο μειωμένο προσωπικό να καλύψει τους χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ο νέος νόμος δίνει τη χαριστική βολή στα Κέντρα Υγείας, που οι γιατροί τους θα κληθούν υπό δύσκολες συνθήκες να παίξουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού για χιλιάδες πολίτες, χωρίς διοικητική ή άλλη υποστήριξη.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, έχοντας χάσει ουσιαστικά δύο ολόκληρα χρόνια από την εκπαίδευσή τους. Μέσα στην πανδημία μετατράπηκαν σε πολύ-εργαλεία για την κάλυψη κάθε λογής κενών και αναγκών, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αντί η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να ανακοπεί η μετανάστευση στο εξωτερικό, διαρκώς δίνει καινούριες αφορμές και λόγους: foundation year, πανελλαδικές εξετάσεις κτλ. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι η κατάργηση της υποχρέωσης του αγροτικού ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας και ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε προκήρυξη μόνιμης θέσης στο ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ στην Αχαΐα όπως και σε όλη τη χώρα πρέπει να ορθοποδήσει. Η Μνημονιακή δεκαετία, τα δύο χρόνια πανδημίας και κυρίως η καταστροφική κυβερνητική διαχείριση άφησαν πάνω του βαθιές πληγές.

Αντί να τις γιατρέψετε, με το «όραμα του νέου ΕΣΥ», τις κάνετε ακόμα πιο βαθιές προς όφελος του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Πριν καν τελειώσει η υγειονομική κρίση, δίνετε το σήμα ότι θέλετε να ξεμπερδεύετε με ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Δημόσιο, ότι οι ήρωες είναι μιας χρήσης. Οι νοσοκομειακοί και οι γιατροί των Κ.Υ, παλιότεροι και νέοι, που με αυταπάρνηση και φιλότιμο κρατάμε τόσα χρόνια όρθιο το ΕΣΥ για να έχουν ένα αποκούμπι οι συμπολίτες μας, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, την κούραση και την απογοήτευση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε:

– Να μην ξαναμετατραπούν σε μονοθεματικά τα νοσοκομεία στο επόμενο πανδημικό κύμα. Προετοιμασία για επαναλειτουργία του Νοσ.Θώρακος και επίταξη του Ολυμπίου

– Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και ο νόμος για τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα.

– Πολλαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ στην περιοχή και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό για να μη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι συμπολίτες μας με covid ή άλλες παθήσεις σε κοινούς θαλάμους

– Οριστικές λύσεις στα προβλήματα υποστελέχωσης – υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων Πύργου, Αιγίου και Καραμανδανείου που απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της ΠΦΥ- Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τον ΕΟΠΥΥ- προσωπικό γιατρό

– Μαζική προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στην περιοχή μας

– Άμεση επιστροφή στην εργασία των συναδέλφων που είναι σε αναστολή, μιας και για την Κυβέρνηση, η πανδημία …έληξε».