11ο RGC – Λίνα Μενδώνη: Κάθε επένδυση στον τουρισμό αποδίδει τα τριπλάσια
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σχολίασε τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, που λειτουργούν ως βασικοί μοχλοί της οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο 11ο Regional Growth Conference που λαμβάνει και φέτος χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προσεγγίζονται νευραλγικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της περιφέρειας όλης της χώρας.
Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό που καταπιάνεται με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες. Προσφέρει την ευκαιρία προβληματισμού και αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη παρευρέθηκε στο Συνέδριο, παραχωρώντας συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη, πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχολιάζοντας τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, που λειτουργούν ως βασικοί μοχλοί της οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Η ίδια αναφερόμενη στη φύση του τομέα του τουρισμού, είπε πως έχει δύο πλευρές. Είναι ταυτόχρονα εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης και αλλά και κοινωνικής συνοχής, αφού δημιουργεί έργα, επενδύσεις αλλά και θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα του του τουριστικού προϊόντος εν γένει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφής η άρρηκτη σχέση που έχει αναπτύξει ο τουρισμός με τον πολιτισμό.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η επένδυση 1 ευρώ στον τουρισμό, μπορεί να αποδώσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, έως και 3,44 ευρώ, δηλαδή τα τριπλάσια κέρδη. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό πλέον πως οποιαδήποτε περιφέρεια επενδύει στον πολιτισμό, αυτομάτως ενισχύεται ο λεγόμενος πολιτιστικός τουρισμός, που σύμφωνα με μελέτες αφορά στο 40% του παγκόσμιου τουρισμού. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με το μουσείο της Ακρόπολης, καθώς έδωσε μια σύγχρονη φυσιογνωμία σε όλη την πόλη.
Στην Αρχαία Ολυμπία, επίσης, η οποία αποτελεί κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο ανά τους αιώνες, μετά από την καθιέρωση του προγράμματος ανάδειξης των αρχαίων ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής, διευρύνθηκε η παραμονή του επισκέπτη κατά περίπου μία ώρα παραπάνω. Γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αφού είναι δεδομένο πως οι επισκέπτες μετά την περιήγησή τους θα κυκλοφορήσουν στο κέντρο της περιοχής για ψυχαγωγία.
Γίνεται εύκολα, λοιπόν, αντιληπτό, πως με την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, επιμηκύνεται η παραμονή των τουριστών και κατ’ επέκταση ωφελείται η τοπική οικονομία. Η μεγάλη επένδυση του υπουργείου Πολιτισμού που σχετίζεται με τη συνεργασία που σύναψε με τη Microsoft, δημιουργεί ένα σπουδαίο ιστορικό και αρχαιολογικό πακέτο για τον επισκέπτη αλλά και για την τοπική κοινωνία. Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του υπουργείου υπερβαίνει τους στόχους με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε περισσότερους πόρους.
Τα προγράμματα και οι επενδύσεις που προτείνουμε στο ταμείο ανάκαμψης καλύπτουν ισόρροπα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Οι πολιτιστικοί μας φορείς σιγά σιγά μετασχηματίζονται ψηφιακά καθώς όλη τους η λειτουργία βασίζεται στην τεχνολογία. Καταλήγοντας η υπουργός, ανέφερε πως σήμερα το υπουργείο, υλοποιεί 813 έργα που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News