39 χρόνια Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας: Οι σημαντικοί σταθμοί μίας μεγάλης πορείας – Τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον
Μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων πρόκειται να διοργανώσει ο Οργανισμός το επόμενο διάστημα!
Μία μεγάλη κυρία (όχι στην ηλικία αλλά στην προσφορά) της χορωδιακής μουσικής της Πάτρας και όχι μόνο, γιορτάζει σήμερα. Ο λόγος για την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας που έκλεισε 39 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της χορωδιακής ορχηστρικής και θεατρικής πράξης, καθώς ήταν 28 Απριλίου του 1983 όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση!
Και με αυτή την αφορμή, απευθυνθήκαμε στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Πολυφωνικής Χορωδίας Μο Σταύρο Σολωμό για να μας μιλήσει για αυτή την πορεία των 39 χρόνων, τους μεγάλους σταθμούς της Χορωδίας, τους θεσμούς που έχει δημιουργήσει αλλά και τα μελλοντικά πλάνα.
«39 χρόνια που το όραμα των ιδρυτικών μελών και της πρώτης γενικής συνέλευσης της “Πολυφωνικής”, παραμένει ζωντανό, αναλλοίωτο, με σφρίγος και δύναμη που τα 11 τμήματα της, μεταφέρουν στην πόλη μας, εγχωρίως αλλά και διεθνώς» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σολωμός και συνεχίζει: «39 χρόνια, με άνω των 2500 συναυλιών, όλων των τμημάτων του Οργανισμού, σημαντικών συνεργασιών με επιφανείς καλλιτέχνες και Ορχήστρες, 84 διακρίσεις και βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ταξίδια και εμπειρίες μιας ζωής».
Όσον αφορά τους σημαντικούς καλλιτεχνικούς σταθμούς της 39χρονης πορείας της «Πολυφωνικής», όπως μας σημείωσε ο κ. Σολωμός αυτοί είναι οι εξής:
• Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση στις 28 Απριλίου 1983
• Η συμμετοχή και οι πολλαπλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς: Βουλγαρίας, Αγγλίας, π. Γιουγκλοσλαβίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ουαλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Κύπρου, Σερβίας, Γαλλίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Τουρκίας και Ιωπανίας.
• Οι βραβεύσεις της Χορωδίας Δωματίου της «Πολυφωνικής» στον διαγωνισμό χορωδιών Δωματίου της Takarazuka Ιαπωνίας το 1993
• Το Grand Prix των Ελληνικών Χορωδιών το 1994, στην Αθήνα.
• Τα 17 χρυσά βραβεία της Παιδικής Χορωδίας στην Αθήνα, Ρόδο, Καλαμάτα, Φλωρεντία Ιταλίας, Κωνσταντινούπολη Τουρκίας, της Μικτής Χορωδίας, στην Ναύπακτο και την Καλαμάτα, του Βυζαντινού Χορού, στην Αθήνα και Πρέβεζα, της Προπαιδικής Χορωδίας και του Γ.Φ.Σ. «Εμμέλεια» στην Αθήνα [1997-2019].
• Η ερμηνεία του «Βυζαντινού Ορατορίου» του μακαριστού Μητροπολίτου, π. Πατρών. Νικοδήμου, στο Ηρώδειο της Αθήνας [Μικτή & Παιδική Χορωδία, Βυζαντινός Χορός, Ορχήστρα], το 2000.
• Οι δύο μοναδικές και εμβληματικές συναυλίες στα Καλάβρυτα και την Ι.Π.Μεσολογγίου, με το έργο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το 2021 [Παιδική και Μικτή Χορωδία] από κοινού με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
• Καλλιτεχνικές συνεργασίες με τους επιφανείς δημιουργούς: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Θεόδωρο Αντωνίου, Μιχάλη Αδάμη, Στέφανο Βασιλειάδη, Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Σπανό, Θάνο Μικρούτσικο, Τάκη Μωράκη, Γιώργο Μουζάκη, Ηλία Ανδριόπουλο, Γιώργο Κατσαρό, Κώστα Κλάββα, Βασίλη Τενίδη, Νίκο Κηπουργό, Νότη Μαυρουδή, Δημήτρη Λάγιο, Κώστα Χατζή, Στέφανο Κορκολή.
Και όπως καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Σολωμός: «Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Και τι προτεραιότητα να θέσει;».
Σημαντικοί είναι και οι θεσμοί που τόσα χρόνια έχει δημιουργήσει μέσα στα 39 χρόνια πορεία της. Θεσμοί όπως το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο, η Τσικνοπέμπτη που την εορτάζει με τον δικό της τρόπο, η Biennale Philarmonia Πάτρας, η εκδήλωση για την κοπή της πίττας του Οργανισμού αλλά και η καθιερωμένη αποκριάτικη χοροεσπερίδα της!
Όμως η Πολυφωνική δεν έχει μόνο παρελθόν. Έχει παρόν και κυρίως έχει μέλλον! Και μάλιστα πολύ σημαντικό αν κρίνουμε από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Ποιες είναι αυτές; Όπως μας έχει πάντα συνηθίσει η Πολυφωνική πολλές θα είναι οι συναυλίες των τμημάτων της και συγκεκριμένα έχουμε και λέμε: συναυλίες της Μικτής Χορωδίας στον Μυστρά και στην Κηφισιά, της Παιδικής Χορωδίας στην Αργυρούπολη και την Κέρκυρα, συναυλία του Γ.Φ.Σ. «Εμμέλεια» στα Γρεβενά, συναυλία της Προπαιδικής Χορωδίας στην Πάτρα και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην Ακράτα και συναυλία του Βυζαντινού Χορού για την καταστροφή της Σμύρνης, όπως επίσης και 8 συναυλίες του Ωδείου της Πολυφωνικής.
Όμως το μέλλον επιφυλάσσει και πολλές ακόμα δράσεις! Μία από αυτές είναι το Σεμινάριο της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής με τον Χρήστο Τσιαμούλη και η συναυλία με τον διάσημο Ross Daly, αλλά και το καθιερωμένο πλέον Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο του Οργανισμού!
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας υπέβαλλε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τίτλο «Choral Exploration’s Patras 2022» (Χορωδιακές Εξερευνήσεις). Παράλληλα, έχουμε δύο θεατρικές παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου, ενώ θα συμμετέχει και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Τέλος στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον Στέφανο Κορκολή, τη Σοφία Μανουσάκη, 10μελή Ορχήστρα, την Μικτή και την Παιδική Χορωδία του Οργανισμού στο Φρούριο του Ρίου.
Και όταν ζητάμε από τον Σταύρο Σολωμό μία ευχή; «Και ο Θεός να δώσει να γιορτάσουμε και τα 40 χρόνια της “Πολυφωνικής” μας» μας λέει!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News