7 + 1 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων – Το γιατί θα σε εκπλήξει
Ορισμένα τρόφιμα, ποτά και δοχεία μπορεί να απελευθερώσουν τοξίνες, να καούν, να λιώσουν ή ακόμα και να εκραγούν!
φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το φαγητό μπορεί να μετατραπεί από παγωμένο σε πολύ ζεστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος, επιταχύνει τον χρόνο προετοιμασίας και κάνει τη δουλειά του οικιακού μάγειρα πιο εύκολη.
Αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν όλα σε φούρνο μικροκυμάτων. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι αρκετά κοινά και μπορεί να τα έχεις ζεστάνει χωρίς να ξέρεις τι μπορούν να προκαλέσουν. Επειδή κάτι κακό δεν έχει συμβεί δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, ωστόσο, προστάτεψε τον εαυτό σου και τους άλλους κρατώντας αυτά τα τρόφιμα μακριά από το ζεστό κουτί.
1. Πιπεριές τσίλι
Οι κόκκινες καυτερές, πορτοκαλί ή πράσινες πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη που τους δίνει το χτύπημα. Όταν οι πιπεριές θερμαίνονται, ειδικά οι εξαιρετικά καυτές ποικιλίες, η καψαϊκίνη εξατμίζεται στον κλειστό αέρα του φούρνου μικροκυμάτων. Το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων σε εκθέτει σε αναθυμιάσεις που μπορεί να ερεθίσουν και να κάψουν τους πνεύμονες, το λαιμό, τα μάτια και τη μύτη σου.
2. Βραστά αυγά
Έχεις βαρεθεί τα κρύα αυγά για το μεσημεριανό σου σνακ, οπότε τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα. Όλα φαίνονται καλά μέχρι να κόψεις το αυγό και να «εκραγεί». Είτε με το κέλυφος είτε με τη φλούδα, τα αυγά που έχουν ζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν ατμό. Ο ατμός δεν μπορεί να διαφύγει από τα λευκά, οπότε αυξάνεται η πίεση. Όταν κόβεις (ή χειρότερα δαγκώνεις) το αυγό, ο ατμός απελευθερώνεται αμέσως. Η προκύπτουσα έκρηξη μπορεί να σε κάψει.
3. Φελιζόλ
Ο αφρός ασφαλής για τα τρόφιμα είναι ένας τύπος πλαστικού που μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας και στον αέρα όταν θερμαίνεται. Ο αφρός δεν είναι επίσης σταθερός στη θερμότητα όταν εκτοξεύεται με φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να λιώσει ή να παραμορφωθεί.
4. Φαγητό σε πακέτο με λαβές
Τα χειριζόμενα δοχεία μεταφοράς έχουν μέταλλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα, προκαλώντας πυρκαγιά. Κατά κανόνα, έλεγξε ξανά ότι οποιοδήποτε πλαστικό δοχείο γράφει “Ασφαλές σε φούρνο μικροκυμάτων” προτού το ακουμπήσεις. Αυτή η ετικέτα ρυθμίζεται από τον FDA και θα σου πει εάν θα κινδυνεύεις ή όχι εαν εκτεθείς σε χημικές ουσίες σε περίπτωση που το δοχείο θερμανθεί.
5. Κούπα με νερό
Είναι πολύ πιο γρήγορο να ζεστάνεις νερό για τσάι στο φούρνο μικροκυμάτων σου παρά να περιμένεις να βράσει ένας βραστήρας, αλλά η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. Το νερό που θερμαίνεται μόνο του σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί γρήγορα να υπερθερμανθεί. Αν και μπορεί να μην βλέπεις φυσαλίδες, μπορούν να σχηματιστούν γρήγορα όταν προσθέσεις ένα φακελάκι τσαγιού, κουτάλι ή ακόμα και απλώς μετακινείσεις το νερό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να εκραγεί.
6. Επεξεργασμένα κρέατα
Το μπέικον, τα χοτ ντογκ, το μεσημεριανό κρέας και τα λουκάνικα πρέπει να μαγειρεύονται στην ψηστιέρα ή στο φούρνο και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση αυτών των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος οδηγεί στον σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (COPs). Οι COPs έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται με φλεγμονή, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και περισσότερες παθήσεις υγείας.
7. Σταφύλια
Μην προσθέσεις στο πλιγούρι βρώμης μια χούφτα σταφύλια και βάλεις ολόκληρο το πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα σταφύλια υπερθερμαίνονται και ο ζαχαρούχος πολτός μετατρέπεται γρήγορα σε λιωμένος. Θα μπορούσαν να εκραγούν στο φούρνο μικροκυμάτων, ενώ ανακατεύεις ή ακόμα και όταν δαγκώνεις κάτι.
8. Σάλτσα ντομάτας
Η θέρμανση της σάλτσας ντομάτας στο φούρνο μικροκυμάτων συχνά καταλήγει σε πιτσιλίσματα. Η θερμότητα και ο ατμός που παράγονται από τη σάλτσα όταν ζεσταθεί δυσκολεύονται να ξεφύγουν από την παχύρρευστη σάλτσα ή γύρω από κομμάτια υλικών. Ο ατμός συσσωρεύεται έως ότου γίνει αρκετά ισχυρός για να διαρρεύσει – και στα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σάλτσα μπορεί ακόμη και να εκραγεί όταν την ανακατεύεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκαύματα και σίγουρα λεκέδες στα ρούχα.
πηγη theissue.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News