Πάτρα – Αγυιά: Στα δικαστήρια για το αντλιοστάσιο στη Ρομάντζα – Τι απαντά ο Κλάδης για το έργο

Αγυιά

Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ απάντησαν οι κάτοικοι της Εξω Αγυιάς, που έχουν συνασπιστεί το τελευταίο διάστημα βλέποντας να κατασκευάζεται στην πλατεία της «Ρομάντζας» ένα αντλιοστάσιο λυμάτων.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 5 Αυγούστου και τη σχετική αίτηση υπογράφουν 36 κάτοικοι της Αγυιάς, ενώ η σχετική πρωτοβουλία υποστηρίζεται σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοίκων απ’ την συντριπτική πλειονότητα περιοίκων, εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής.

Οπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για την απαλλοτρίωση του χώρου δαπανήθηκαν 3.191.049 ευρώ, χρήματα προερχόμενα κατά κύριο λόγο απ’ το «Πράσινο Ταμείο» και από το πρόγραμμα «Θησέας 2», με το αιτιολογικό πως το έργο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τον Μάρτιο του 2024, ο χώρος δεσμεύτηκε απ’ τον Δήμο και την ΔΕΥΑΠ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής αντλιοστασίου «χωρίς προειδοποίηση», όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Πιστεύουν ότι με το έργο ακυρώνεται η χρήση του χώρου ως πλατείας. Μάλιστα, εκτιμούν ότι ο Δήμος σκόπιμα παρέλειψε να κάνει αναφορά στην πλατεία «προφανώς προκειμένου να μην ανακύψει το οποιοδήποτε ζήτημα κατά τον περαιτέρω έλεγχο νομιμότητας της επίδικης παραχώρησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Οι κάτοικοι διερωτώνται τι όχληση θα φέρει στην περιοχή της Ρομάντζας η κατασκευή του αντλιοστασίου, το οποίο «θ’ ακυρώσει στην πράξη μια πλατεία στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας». Επιπλέον, υποστηρίζουν οι κάτοικοι ότι το αντλιοστάσιο θα «προσομοιάζει σε διώροφο οίκημα με ισόγειο αλλά και πρώτο όροφο (!) εμβαδού 92,50 τ.μ. & ύψους κτιρίου 3,95 μ. και οι εξ αυτού προερχόμενες εκπομπές διαρκών θορύβων αλλά και δυσάρεστων οσμών από τα λύματα»

Οι περίοικοι ζητούν ν’ απαγορευθεί στον Δήμο και στη ΔΕΥΑΠ αλλά και «στα προστηθέντα από αυτούς τρίτα πρόσωπα η εκτέλεση της οποιασδήποτε κατασκευαστικής εργασίας (εκσκαφή, διάστρωση μπετόν, χάραξη υποστυλωμάτων και τοιχίων, κατασκευή φέροντος οργανισμού και εν γένει οικοδομικού σκελετού, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.) εντός του ήδη οριοθετημένου χώρου. Τέλος πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι χώροι που ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά ο Δήμος προτίμησε την εύκολη λύση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης μίλησε στην «Π» και εξήγησε: «Εφαρμόζουμε την πιο ενδεδειγμένη τεχνικά λύση, που δεν θα δημιουργεί οχλήσεις, ήχους και δεν θα ξεφεύγουν οσμές. Επιπλέον, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος στην περιοχή. Τέτοιες κατασκευές υπάρχουν σε πολλά μέρη της χώρας. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι οι διαστάσεις δεν είναι αυτές που αναφέρονται. Πρόκειται για ένα κτίσμα 31τ.μ. και με ύψος που κυμαίνεται από 2,75 έως 3,15 μέτρα λόγω της κλίσης του εδάφους».

Η ΔΕΥΑΠ, πρόσφατα, κέρδισε στο δικαστήριο όταν εκδικάστηκε η αίτηση για προσωρινή διαταγή και το έργο συνεχίζεται κανονικά. Στις 5 Αυγούστου θα γίνει η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. «Εμείς ως ΔΕΥΑΠ έχουμε συζητήσει με εκπροσώπους των κατοίκων και έχουμε δώσει τις μελέτες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ελέγξουν μόνοι τους οι κάτοικοι τη νομιμότητα, την ασφάλεια και το σχεδιασμό του έργου. Μην ξεχνάμε πως η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος που θα εξυπηρετήσει ένα σύνολο 30.000 κατοίκων» κατέληξεο κ. Κλάδης

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ : Μπλόκο σε 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των 218 εκατ. ευρώ, στην Αχαΐα πέντε από αυτές

Δείτε ποια Ελληνίδα αθλήτρια βρέθηκε θετική σε έλεγχο αντί-ντόπινγκ

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Κατήγγειλε βιασμό από συγκρατούμενό του

Προς εκτόνωση η ένταση μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – «Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο»

Καιρός: «Ανάσα» από τον καύσωνα, πού και πότε θα βρέξει, η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή