Νέα Ζηλανδία: Περίπου 200.000 παιδιά και ευάλωτοι έχουν κακοποιηθεί σε δημόσιες και θρησκευτικές δομές
Περίπου 200 χιλιάδες παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία έχουν υποστεί κακοποίηση ή βία σε δημόσιες και θρησκευτικές δομές φροντίδας τα τελευταία 70 χρόνια, αναφέρεται στο πόρισμα της επίσημης έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει το CNN.
«Είναι εθνική ντροπή που εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και ενήλικες υπέστησαν κακοποίηση και παραμέληση υπό την φροντίδα του κράτους και θρησκευτικών ιδρυμάτων τα τελευταία 70 χρόνια», υπογραμμίζεται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Νέα Ζηλανδία, ωθώντας τον πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λάξον να μιλήσει για μια «μελανή και θλιβερή ημέρα» στην ιστορία της χώρας, θεωρώντας χρέος του να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες του.
Περίπου 200 χιλιάδες παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία έχουν υποστεί κακοποίηση ή βία σε δημόσιες και θρησκευτικές δομές φροντίδας τα τελευταία 70 χρόνια, αναφέρεται στο πόρισμα της επίσημης έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει το CNN.
Οι συντάκτες της περιγράφουν περιπτώσεις σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη εθνική καταστροφή» που προκάλεσε «ασύλληπτη ζημιά».
Η Βασιλική Επιτροπή που είχε αναλάβει την διενέργεια της έρευνας τόνισε ότι «στα 655.000 παιδιά, νέους και ενήλικες που είχαν ενταχθεί σε κέντρα φροντίδας μεταξύ του 1950 και του 2019, περίπου 200.000 υπέστησαν σεξουαλική βία και ακόμη μεγαλύτερος αριθμός παραμέληση».
Στη λίστα των κακοποιήσεων σε κρατικές και θρησκευτικές δομές φροντίδας που έφερε στο φως η έρευνα, περιλαμβάνονται βιασμοί, στειρώσεις και ηλεκτροσόκ, που κορυφώθηκαν τη δεκαετία του ’70.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας, δεκάδες θύματα κατέθεσαν μαρτυρίες – σοκ για την κακομεταχείριση και τη σεξουαλική βία που υπέστησαν σε ορφανοτροφεία, δομές υποδοχής, ψυχιατρικά νοσοκομεία κι άλλα ιδρύματα.
Κάποια παιδιά υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ, που προκάλεσαν επιληπτικές κρίσεις, ενώ άλλα θύματα ανέφεραν σεξουαλική βία που υπέστησαν από εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Νεαρές μητέρες παραδέχτηκαν ότι αναγκάστηκαν να δώσουν για υιοθεσία τα παιδιά τους, ενώ πολλά θύματα υποστήριξαν ότι τους έχει προκληθεί μόνιμο τραύμα που τα έχει ωθήσει σε εθιστικές συμπεριφορές.
Όσοι προέρχονται από την κοινότητα αυτοχθόνων Μαορί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κακομεταχείριση, σύμφωνα με την έκθεση, όπως και αυτοί με νοητικές ή ψυχικές αναπηρίες.
Όπως μεταδίδει το CNN, δημόσιοι και θρησκευτικοί αξιωματούχοι έδωσαν αγώνα για να «θάψουν» τις κακοποιήσεις μετακινώντας τους δράστες σε άλλα μέρη και αρνούμενοι την ενοχή, ενώ πολλά από τα θύματα απεβίωσαν προτού προλάβουν να δικαιωθούν, επισημαίνεται επίσης στο πόρισμα της Βασιλικής Επιτροπής Έρευνας.
Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2018, συνέστησε 233 μέτρα, που η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύτηκε να εξετάσει.
«Είναι μια μελανή και θλιβερή ημέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας ως κοινωνίας και κράτους, οφείλαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα και είμαι αποφασισμένος να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Λάξον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο κόστος διαβίωσης για έναν επιζώντα κακοποίησης υπολογίστηκε το 2020 σε περίπου 857.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 469.000 ευρώ) ανά άτομο, αν και σε αυτήν δεν διευκρινίζεται το ποσό αποζημίωσης που διατίθεται για τους επιζώντες.
Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός εκτιμά πάντως ότι, η συνολική αποζημίωση που οφείλεται στους επιζώντες μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε ποια Ελληνίδα αθλήτρια βρέθηκε θετική σε έλεγχο αντί-ντόπινγκ
Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Κατήγγειλε βιασμό από συγκρατούμενό του
Καιρός: «Ανάσα» από τον καύσωνα, πού και πότε θα βρέξει, η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News