Πάτρα: Σε «κουτιά» φοιτούν 800 νήπια ΦΩΤΟ
Σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών και χώρους που προορίζονταν για γκαράζ στεγάζονται νηπιαγωγεία ης Πάτρας
Εξι χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και το ελληνικό κράτος έχει εγκαταλείψει τα νήπια να κάνουν μάθημα σε πλέον ακατάλληλους χώρους.
Οπως έχει αναδείξει η «Πελοπόννησος» με σχετική της έρευνα 27 Νηπιαγωγεία της Πάτρας στα οποία φοιτούν περίπου 800 νήπια, στεγάζονται σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών και χώρους, που προορίζονταν για γκαράζ. Προαύλιο είναι ο ακάλυπτος των πολυκατοικιών με τις μπουγάδες να στάζουν πάνω από τα κεφάλια των νηπίων.
«Το παιδί μου φοιτά στο 33ο Νηπιαγωγείο. Ολο κι όλο είναι μία αίθουσα, ένα κουτί. Βλέπετε ότι η είσοδος είναι στο πεζοδρόμιο στο οποίο συνωστιζόμαστε για να παραδώσουμε και να παραλάβουμε τα παιδιά μας. Φανταστείτε τι γίνεται όταν βρέχει. Μπορείτε να καταλάβετε τι έχει για προαύλειο χώρο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να ομορφύνει την αίθουσα και να είναι ευχάριστος ο χώρος στα παιδιά μας. Είναι ντροπή και για τα παιδιά και για τους δασκάλους οι τριτοκοσμικές συνθήκες» μας είπε μία από τις μητέρες που συναντήσαμε έξω από το 33ο Νηπιαγωγείο (Παπαφλέσσα κοντά στην Κανακάρη).
«Η Ελλάδα πεθαίνει λόγω του δημογραφικού. Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία; Σε ποιο νηπιαγωγείο να στείλει ο γονιός το παιδί του; Είναι δυνατόν να κάνει διάλειμμα κάτω από μπουγάδες που στάζουν και να μην έχει χώρο για να παίξει;» μας πρόσθεσε μητέρα νηπίου της ίδιας εκπαιδευτικής δομής.
Η στέγαση των νηπιαγωγείων ήταν προβληματική από ιδρύσεώς τους και διογκώθηκε από την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ο νόμος εφαρμόστηκε χωρίς να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για τη στέγαση των νηπίων.
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται μέχρι σήμερα με το κράτος να μετατοπίζει την ευθύνη στους δήμους στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η σχολική στέγη και τον δήμο να την επιστρέφει στο κράτος.
Χρόνια ο νυν αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τάσος Σταυρογιαννόπουλος αναδείκνυε το θέμα και από τη θέση του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και από τη θέση του διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο ίδιος επανέφερε το θέμα αυτό χθες με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την άκρως προβληματική εικόνα έχει αναδείξει μέσω της «Π» και ο διευθυντής Εκπαίδευσης Νικόλαος Κλάδης.
Το πρόβλημα αποδέχεται και έχει αναδείξει στο παρελθόν και ο ίδιος ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει θεραπευτεί; «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό, αλλά η λύση του δεν είναι εύκολη» απάντησε στο σχετικό μας ερώτημα η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Σίμου και εξηγεί:
«Προκηρύσσονται διαγωνισμοί από τον Δήμο για ανεύρεση κατάλληλων χώρων αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Κι όταν κάποιοι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται αποσύρουν το ενδιαφέρον τους όταν πληροφορούνται το ποσό που πρέπει να δαπανήσουν, ώστε να κάνουν την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, όπως προβλέπει ο νόμος». Ωστόσο η δημοτική αρχή κάνει προσπάθειες και ήδη έχει εντάξει πέντε νηπιαγωγεία στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. «Πέραν αυτών συνεχώς βρισκόμαστε στην αναζήτηση λύσεων, ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά. Ωστόσο αν το κράτος δεν διαθέσει πόρους πώς θα λύσουμε το πρόβλημα;».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News