Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος: Τα Καλάβρυτα ένα με τα άστρα – Θα γίνει Πανευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση

Εκπαιδευτική δράση που αφορά στην Παρατηρησιακή Αστρονομία και για δέκα μέρες 16 διδακτορικοί φοιτητές και 10 ερευνητές, κυρίως από την Ευρώπη, θα βρίσκονται στην ιστορική πόλη για να κάνουν άσκηση πάνω στην παρατήρηση των άστρων.

Αρίσταρχος

Επίκεντρο της αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα θα γίνει από αύριο και για εννέα μέρες η πόλη των Καλαβρύτων η οποία θα φιλοξενήσει το αστρονομικό σχολείο «NEON Observing School».

Πρόκειται για εκπαιδευτική δράση που αφορά στην Παρατηρησιακή Αστρονομία και για δέκα μέρες 16 διδακτορικοί φοιτητές και 10 ερευνητές, κυρίως από την Ευρώπη, θα βρίσκονται στην ιστορική πόλη για να κάνουν άσκηση πάνω στην παρατήρηση των άστρων.

Στο πλαίσιο του 2024 NEON Observing School οι νέοι αστρονόμοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας πρακτικής εμπειρίας παρατήρησης μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια, ενώ παράλληλα η δράση θα τονώσει σε ένα μικρό βαθμό και την τοπική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια του σχολείου, θα χρησιμοποιηθούν το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (2,3 μέτρων) στα Καλάβρυτα και το Τηλεσκόπιο Κρυονερίου στην Κορινθία (1,2 μέτρων).

Επίσης, δεδομένα θα λαμβάνονται και από το Liverpool Telescope, ένα ρομποτικό Τηλεσκόπιο 2 μέτρων που βρίσκεται στην Ισπανία.

Το σχολείο περιλαμβάνει διαλέξεις για θέματα που σχετίζονται με τηλεσκόπια και τεχνικές παρατήρησης για τους φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των νέων αστρονόμων στην πόλη των Καλαβρύτων έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέμα «Επιστημονική Φαντασία» κατά το τριήμερο 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, με την προβολή δυο ταινιών κάθε ημέρα. Την Παρασκευή το βράδυ, μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Ο Δρ Ηλίας Κουλουρίδης (ερευνητής του Αστεροσκοπείου – υπεύθυνος) δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Οι φοιτητές θα μπορούν μέσω του τηλεσκόπιου Αρίσταρχος να παίρνουν παρατηρήσεις και να κάνουν μετρήσεις σε πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα, θα μπορούν να επικοινωνούν με τα άλλα δύο επιχειρησιακά τηλεσκόπια που έχουμε στο Κιάτο και να κάνουν συγκρίσεις. Αυτή η δράση βάζει τα Καλάβρυτα για τα καλά στον χάρτη της αστρονομίας και αυτό μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, με το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω λέιζερ με δορυφόρους και διαστημοσυσκευές σε τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα».

Το σχολείο διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών Max Planck και υπεύθυνοι είναι οι ερευνητές Δρ Μανώλης Ξυλούρης και Δρ Ηλίας Κουλουρίδης.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Βρέθηκε το όπλο… ληστείας σε γνωστό κομμωτή, τι ισχυρίστηκε ο Αιγιώτης «πορτιέρης»

Πάτρα: Από σήμερα διαθέσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης, πού θα κυμανθούν οι τιμές

Τον Νοέμβριο η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Αθήνα

Πάτρα: Εκαψαν αυτοκίνητο, σε ποιον ανήκει ΦΩΤΟ

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1962 ξεσπά η «Κρίση των Πυραύλων», με πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζον Κένεντι, τι άλλο συνέβη

Τραγωδία στην Πρέβεζα: Φονική πτώση σε βόθρο για 86χρονη στην Φιλιππιάδα

Περιπέτεια για τουρίστες στη Σαντορίνη, λεωφορείο «κόλησε» μια ανάσα από γκρεμο!

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και μείωση του ψηφιακού χάσματος

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρός 57χρονος οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση με αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Πάτρα: «Δεν προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες»