Μπέσκος: Γιατί ζητά την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης για τον Δικαστικό Χάρτη

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου,  Γιώργος Μπέσκος εξηγεί στην  γιατί ο νέος Δικαστικός Χάρτης προκαλεί τριγμούς.

 

Μπέσκο

Ηχηρό καμπανάκι ανησυχίας και κινδύνου από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, με φόντο τις πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

Ο κ. Μπέσκος, ζώντας από μέσα το σκηνικό, περιγράφει και εξηγεί στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» τα τρωτά σημεία της νέας κατάστασης, η οποία, όπως λέει, έχει προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υπήρχαν!

Αναλυτικά, οι επισημάνσεις του κ. Μπέσκου στα ερωτήματά μας:

* Από τις πρώτες ενδείξεις λειτουργίας των δικαστηρίων μετά την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, είναι πλέον προφανές ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης και επιτάχυνση στους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν θα επιτευχθούν αλλά θα επιδεινωθούν.
Καταρχάς, οι χρεώσεις δικαστηριακών υποθέσεων στους δικαστές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο ως προς τις αστικές υποθέσεις όσο και τις ποινικές. Οι Πρωτοδίκες χρεώνονται εκκρεμείς υποθέσεις από τα πρώην Ειρηνοδικεία που προστίθενται στις ήδη βεβαρημένες υποχρεώσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων καθώς οι δικαστές υποχρεώνονται ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση να περιφέρονται σε όλα τα πρωτοδικεία-παράλληλες έδρες της Αχαΐας και πλέον εύλογα αντιμετωπίζουν και θέμα χρόνου στη μελέτη και έκδοση των αποφάσεων χωρίς φυσικά δική τους ευθύνη.

* Την ίδια στιγμή, σε παράλληλα Πρωτοδικεία που έχουν μεγάλο αριθμό ποινικών υποθέσεων, παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει σταθερή εισαγγελική έδρα και κάθε μήνα υπηρετούν 20 διαφορετικοί εισαγγελείς υπηρεσίας, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν εύλογα τις συνθήκες και τις καταστάσεις που επικρατούν σε κάθε ελεγχόμενη ποινική συμπεριφορά ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια που υπήρχε εισαγγελική έδρα και αντεισαγγελέας που είχαν γνώση καταστάσεων και ιδιομορφιών ποινικών συμπεριφορών. Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων, υποθέσεις να οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό σε ανάκριση και προκαταρκτική διαδικασία, επιβαρύνοντας ήδη τους δικαστές του Πρωτοδικείου Αχαΐας με άσκοπη πρόσθετη ύλη, γεγονός που θα είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν οι εισαγγελικές αρχές είχαν σταθερή έδρα, κάτι που θα διευκόλυνε το «ξεσκαρτάρισμα» των υποθέσεων.

* Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεχθεί το αυτονόητο αίτημά μας να υπάρχει αυτόνομος δικαστικός σχηματισμός στο Αίγιο. Η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη καταδεικνύει την ανάγκη να γίνει αυτό διορθωτικά. Αλλωστε και το σύνολο των δικαστών θεωρεί, όπως και εμείς, ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Ηδη παρατηρείται καθυστέρηση χρονικά σε ορισμό δικασίμων.

* Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι, με τις αδιανόητες αλλαγές του δικαστικού χάρτη, ένας υγιής δικαστικός σχηματισμός, όπου οι δικαστές εξέδιδαν αποφάσεις σε σύντομους χρόνους και είχαν σταθερή οργανική θέση, αποδομήθηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν σε περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς παθογένειες όπως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που υπάρχουν υποθέσεις που προσδιορίζονται για το 2035.

* Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να προβεί σε δομικές αλλαγές στον δικαστικό χάρτη σε ουσιαστική συνεργασία με δικαστές και Δικηγορικούς συλλόγους, που έχουμε άμεση γνώση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Δυστυχώς η κυβέρνηση προτίμησε για συνομιλητές της «τεχνοκράτες»με σκοπό και μόνο εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αδιαφορώντας για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης.