ΑΠΕ, δίκτυα και Ενεργειακή Μετάβαση: Eνα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
*Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος εξηγεί πως δεν θα χαθούν οι προκλήσεις για την Αχαΐα
Πρόσφατα αναθεωρήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή ο οδικός χάρτης της Ελλάδας που θα την οδηγήσει στην πλήρη απανθρακοποίηση ως το 2050. Το ΕΣΕΚ δίνει σε πρώτη φάση ως το 2030 έμφαση σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, ώστε η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού να φτάσει κοντά στο 80%. Πρόκειται για πλήρως εφικτό στόχο, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη σήμερα τον ξεπερνά.
Μέσα από τις νέες τεχνολογίες θα εκμεταλλευτούμε τον δικό μας ήλιο και άνεμο και θα μειώσουμε δραστικά τις εισαγωγές ακριβών ορυκτών καυσίμων, με προφανή οφέλη για το σύνολο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα αναζητηθούν συνέργειες που θα δράσουν ως αναπτυξιακοί καταλύτες.
Ενα ενδεικτικό παράδειγμα για τα παραπάνω είναι τα θαλάσσια αιολικά που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα αυτή τη δεκαετία, με στόχο την εγκατάσταση 1,9 γιγαβάτ, που μάλιστα ξεκλειδώνει ευκαιρίες για μια σειρά από κλάδους, όπως τα ναυπηγεία, οι λιμένες, η κατασκευή καλωδίων και αρκετοί ακόμα.
Υπάρχουν, ασφαλώς, και προκλήσεις στην όλη προσπάθεια για να πρασινίσει η ενέργεια στην Ελλάδα. Πιο βασική είναι οι περικοπές ενέργειας, αφού πολύ συχνά πια η παραγωγή των φωτοβολταϊκών ξεπερνά τη ζήτηση. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους παραγωγούς που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, όσο και για τους καταναλωτές που δεν επωφελούνται όσο θα μπορούσαν από τις φθηνές αυτές μονάδες.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ένα φωτοβολταϊκό ή αιολικό πάρκο παράγει ρεύμα με κόστος περίπου στα 50 ευρώ/MWh, συγκριτικά με 130 ευρώ για μια μονάδα φυσικού αερίου και 190 ευρώ για μια μονάδα λιγνίτη.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περικοπών θα δώσει η αποθήκευση, όπου ήδη τα πρώτα 900 MW μονάδων μπαταριών βρίσκονται προς υλοποίηση μέσω τριών δημοπρασιών, ενώ προωθείται και η προσθήκη τους σε υφιστάμενους σταθμούς ΑΠΕ, καθώς και διάφορα άλλα μέτρα για να μπορέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια να ισορροπήσουν την κατάσταση.
Δεύτερο μείζον θέμα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η δυνατότητα του δικτύου να τις υποδεχτεί, με τους δύο διαχειριστές ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ να προχωρούν ήδη σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης. Την ίδια στιγμή νέες διασυνδέσεις με το εξωτερικό θα δώσουν την ευκαιρία στη χώρα μας να εξάγει την όποια παραπανίσια ενέργεια και να εισάγει την αντίστοιχη άλλων κρατών σε χαμηλή τιμή όταν υπάρχει εκεί υπερπροσφορά.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι συμβαίνει ένας μεγάλος μετασχηματισμός στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, ο οποίος θα συνεχιστεί και μετά το 2030. Ασφαλώς δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες εκτός από προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει των εκλογών στο Εμπορικό Επιμελητήριο, χρειάζεται μια ηγεσία με γνώση των ζητημάτων που να μπορεί να προσφέρει στον επιχειρηματικό κόσμο της Αχαΐας τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να πάει μπροστά.
Η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη με υποψήφιους που αντιλαμβάνονται τη σημασία της αλλαγής και έχουν την εμπειρία να ανταποκριθούν και να πάνε τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά.
*Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος είναι υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων στο Alba, διευθύνων σύμβουλος στην Akuo Greece, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος ΔΣ ΗΑΕΕ, σύμβουλος–διαχειριστής στη Συμμετρία Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News