Διαγραφή Σαμαρά: Δεν δείχνει να ανησυχεί η Κυβέρνηση – Πως σχολιάζουν τα γεγονότα πρώην και νυν στελέχη

Στην κυβέρνηση, ενώ ανησυχούν για τα επόμενα βήματα του Αν. Σαμαρά, δείχνουν να μην πιστεύουν σε παρενέργειες από τη διαγραφή του. Στην «Π»: Νικολόπουλος, Νταβλούρος, Τζαβάρας Γιαννιά, Χάραρη

Σαμαρά

Αίσθημα υπεροχής και απόλυτου ελέγχου της κατάστασης βγάζουν προς τα έξω τα κυβερνητικά στελέχη, δείχνοντας ότι δεν ανησυχούν ουδόλως για παρενέργειες από την διαγραφή Σαμαρά. Kαι παράλληλα, αποκλείουν κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο πρόωρων εκλογών.

Απάντηση από την «άλλη πλευρά» δεν υπάρχει, για την ώρα, αφού ο μεν κ. Σαμαράς βρίσκεται στις ΗΠΑ για θέμα που αφορά τον γιο του, ο δε κ. Καραμανλής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την Παρασκευή που θα έρθει στην Πάτρα.

Το ερώτημα είναι αν η Κυβέρνηση αποπνέει υπεροχή πατώντας σε στέρεα δεδομένα. Γιατί από το επιτελείο του κ. Σαμαρά διαρρέουν άλλα… Και από το επιτελείο του κ. Καραμανλή αποφεύγουν οποιαδήποτε διαρροή.

Τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ για το θέμα της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στην επιτροπή μετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Τραγάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας και οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Θεόδωρος Καραόγλου.

Την απόφαση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, για τις δηλώσεις του στο «Βήμα», πήραν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό περιβάλλον του: Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Στέλιος Κουτνατζής.

Μήνυμα ότι στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και ότι είναι προσωπική του δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027 έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking».

Ερωτηθείς για τη διαγραφή Σαμαρά, απάντησε «ό,τι έγινε, έγινε. Έχουμε μία άνετη σταθερή πλειοψηφία. Και μια απόλυτη δέσμευση δική μου ότι θα θα κάνουμε εκλογές την Άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι του 2027»,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω της υπόθεσης Σαμαρά, είπε: «Θα αστειεύεστε. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

Παύλος Μαρινάκης: Δεν έχουμε Συμπιλίδηδες

Ενα ακόμα φαρμακερό καρφί προς τον κ. Σαμαρά από τον πατρινό κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής, ενωμένη και δεν έχει «Συμπιλίδηδες»!
Ο 75χρονος σήμερα Γιώργος Συμπιλίδης συνέδεσε το όνομά του με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 καθώς μετά από την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και την προσχώρησή του στην Πολιτική Ανοιξη του Α. Σαμαρά, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές στις οποίες το ΠΑΣΟΚ πέτυχε θριαμβευτική νίκη με 46,9%.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του κατηγόρησαν τον Συμπιλίδη ότι «χρηματίστηκε από επιχειρηματίες» για να ρίξει την κυβέρνηση, φωτογραφίζοντας τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος «επιθυμούσε τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ», του οποίου ήταν ο βασικός προμηθευτής.

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Σπόντες» για πατριωτισμό

Μια αναφορά του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα στην έννοια του «πατριωτισμού» εκλήφθηκε ως αναφορά στην «επικαιρότητα» για την επικείμενη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Συνεργάτες του κ. Τασούλα έλεγαν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η σύμπτωση ήταν «σατανική».
Ο πρόεδρος της Βουλής, στα αποκαλυπτήρια του έργου «Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής 1974» τόνισε ότι «ο επιδεικτικός πατριωτισμός, της οικειοποιήσεως και μονοπωλήσεως, δεν είναι πατριωτισμός, είναι υποκρισία και βαρβαρότητα. Κάποιοι έχουν κάνει τον πατριωτισμό επίδειξη. Ε, λοιπόν, αυτός ο πατριωτισμός είναι υποκρισία και βαρβαρότητα. Και αυτή τη βαρβαρότητα ο Μουστακλής τη γεύτηκε 47 μέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Και δεν τη γεύτηκε απλώς, αλλά είχε και μια σοβαρότατη επίπτωση στην υγεία του».

Ακριβή Χάραρη: «Ξεπέρασε τα όρια…»

Η Ακριβή Χάραρη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων σχολίασε ως εξής την εξέλιξη: Μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά και τη γενικότερη στάση του, ήταν μονόδρομος η απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Ξεπέρασε τα όρια ο τέως πρωθυπουργός. Αν θα φτιάξει νέο κόμμα ο κ. Σαμαράς; Επειδή έχω και ρίζες στη Μεσσηνία, με όσους μίλησα σήμερα εκεί και οι οποίοι είναι του περιβάλλοντος Σαμαρά τηρούν στάση αναμονής. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν πιαστεί εξ απήνης. Δεν περίμεναν αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, άρα δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να προδικάσουν, αν ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει ή όχι σε νέο κόμμα».

Νίκος Νικολόπουλος: Ο Καραμανλής είναι το κλειδί

Ο πρώην βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος, πήρε ξεκάθαρη θέση:
«Με περίπου 30 βουλευτές να ταυτίζονται με το ρεύμα Σαμαρά και άλλους 50 να ανήκουν στον «καραμανλικό» πυρήνα, η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας δοκιμάζεται σοβαρά.
Η ιδεολογική τάση που εκπροσωπεί ο Σαμαράς, και εν μέρει ο Καραμανλής, συνδέεται με τη λεγόμενη «νέα δεξιά», που κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η πιθανότητα να ιδρυθεί ένας νέος πολιτικός φορέας που θα συσπειρώσει δυνάμεις από τη λαϊκή δεξιά, φαντάζει πιθανή.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή θα είναι καθοριστική. Αν ο πρώην πρωθυπουργός επιλέξει να στηρίξει ανοιχτά τον Σαμαρά, οι ισορροπίες στη ΝΔ θα ανατραπούν δραματικά. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πολιτική κρίση που ενδέχεται να φτάσει μέχρι και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Θανάσης Νταβλούρος: «Με τους γαλάζιους Κνίτες»!

Λάβρος κατά Μητσοτάκη ο πρώην βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος (έχει αποχωρήσει από την παράταξη): «Η ενέργεια του Μητσοτάκη είναι ενέργεια υψηλότατου ρίσκου και βιασμού της κοινής λογικής. Το παράδοξο είναι ότι πριν καν δημοσιευτεί η συνέντευξη στο Βήμα, η ΝΔ τον διέγραψε με μια απροκάλυπτη σπουδή. Ο χρόνος θα δείξει αν η διαγραφή Σαμαρά εξελιχθεί σε πράξη πολιτικής αυτοχειρίας.
Οι απόψεις Σαμαρά για τα εθνικά θέματα είναι σταθερές σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία. Τι διαφορετικό διαπίστωσε ο Μητσοτάκης τώρα; Δεν είναι λογικό ένας πρώην πρωθυπουργός να εκφράσει την αγωνία του για εθνικά θέματα; Ισως αυτή η εξέλιξη επιφέρει μεγάλες αναταράξεις. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης, με το σιγοντάρισμα των γαλάζιοι Κνιτών που τον περιβάλλουν, ευθυγραμμίζεται με τις δικές τους υποδείξεις και θέτει στο απόσπασμα έναν άνθρωπο από τα σπλάχνα της παράταξης, είναι νομοτελειακό να υπάρξουν συνέπειες.
Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση δεν θα προχωρήσει σε νέο κόμμα ο κ. Σαμαράς».

Εφη Γιαννιά: «Δύσκολη, αλλά και σωστή…»

Η πολιτευτής της ΝΔ στην Αχαΐα (ήταν και υποψήφια βουλευτής πέρυσι) Εφη Γιαννιά ήταν σαφής: «Το κόμμα έχει όργανα. Τα πάντα μπορούν να συζητηθούν μέσα σε αυτά. Οταν, λοιπόν, είσαι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, οφείλεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα να επιδεικνύεις πνεύμα συνεργασίας και κυρίως υπευθυνότητας. Η δημόσια αντιπαράθεση υπονομεύει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και στέλνει λάθος μήνυμα στο εξωτερικό. Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να συζητιούνται θεσμικά, στο υψηλότερο επίπεδο, πίσω από κλειστές πόρτες και να βρίσκονται λύσεις που ενισχύουν τις εθνικές μας θέσεις. Ο πρωθυπουργός πήρε μια αναμφίβολα δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση. Η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση και καθαρή πλειοψηφία και κανείς δεν αμφισβητεί αυτή την πλειοψηφία. Κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα στη χώρα, ειδικά όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να οδηγεί την Ελλάδα στους ισχυρούς του κόσμου».

Κώστας Τζαβάρας: «Διαγραφή κόντρα στο Σύνταγμα»

Ο Κώστας Τζαβάρας πρώην βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά μίλησε αποκλειστικά στην «Π»:
«Διαφωνώ με τη διαγραφή του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού, επειδή είπε τη γνώμη του για μερικά θέματα. Το να λέει τη γνώμη του ένας πρώην πρωθυπουργός είναι καθήκον του. Δεν έλεγαν μέχρι τώρα από την κυβέρνηση ότι καθένας μπορεί να έχει και διαφορετική άποψη; Τι συνέβη τώρα και το ξέχασαν; Δεν ξέρω τι απ’ όσα είπε ο κ. Σαμαράς ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ξέρω ότι είμαι οριζόντια και κάθετα, κατά του μέτρου της διαγραφής όταν αυτό αποτελεί τιμωρία για έναν βουλευτή, επειδή λέει ελεύθερα τη δική του άποψη. Καταρχάς είναι μια τιμωρία που αντίκειται στο Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει στον κάθε βουλευτή απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης λόγου και γνώμης. Πώς λοιπόν, το Σύνταγμα δίνει αυτό το δικαίωμα και απ’ την άλλη το κόμμα διαγράφει έναν βουλευτή του επειδή εξέφρασε άποψη; Και προσέξτε: όταν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό, το Σύνταγμα είναι πολύ πιο αυστηρό. Γιατί από την ώρα που δίνει το δικαίωμα στους πρώην πρωθυπουργούς να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους και να εκλέγονται χωρίς σταυρό, σημαίνει πως ο συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει απολύτως τη συμμετοχή ενός πρώην πρωθυπουργού στον πολιτικό βίο της χώρας, θεωρώντας πως με τη γνώση του και την εμπειρία του έχει μόνο να προσφέρει.
Δεν το πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε νέο κόμμα. Ξέρω τις ευαισθησίες του, τις εθνικές και πατριωτικές, και θεωρώ ότι θα συνεχίσει με τον τρόπο του να υπηρετεί την παράταξη έστω και εκτός παράταξης.
Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι ακόμα. Διάβασα τη δήλωσης της βουλευτού Αχαΐας που είπε ότι ανθέλληνες πολλοί, αλλά Σαμαράς ένας. Εάν αυτή η κυρία πιστεύει πραγματικά ότι ένας πολιτικός που υπήρξε πρόεδρος της ΝΔ και διατέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ανθέλληνας, τότε δεν έχει καμία θέση στη ΝΔ».

 

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου, ποιος ο λόγος

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στην Πάτρα το Εσωτερικών Υποθέσεων, Αστυνομικός και Πυροσβέστης στους συλληφθέντες για ναρκωτικά!

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Πούλου και Τζάκρη – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Τραγωδία στην Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί, κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο