Διπλωματική εκεχειρία: Επιστρέφουν κατά δεκάδες χιλιάδες στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο
Τραυματισμένοι από τον πόλεμο επιστρέφουν στα σπίτια τους χιλιάδες Λιβανέζοι μετά από μήνες συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.
Η κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή ύστερα από διεθνή μεσολάβηση, έδωσε τέλος σε μια σφοδρή σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, με βαρύ ανθρώπινο και υλικό κόστος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στον Λίβανο, ενώ στο βόρειο Ισραήλ υπολογίζεται ότι αναγκάστηκαν να φύγουν άλλοι 60.000.
Ωστόσο, για πολλούς από αυτούς που επιστρέφουν, η εικόνα που αντικρίζουν είναι αποκαρδιωτική. Οι πόλεις και τα χωριά τους είναι πλέον ερείπια, με τη νότια Βηρυτό και τις αγροτικές περιοχές του νότιου Λιβάνου να φέρουν τα σημάδια μαζικών καταστροφών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Η Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα που βρέθηκε στο στόχαστρο της ισραηλινής επίθεσης, διακηρύσσει νίκη παρά τις τεράστιες απώλειες στις τάξεις της. Στις κατεστραμμένες γειτονιές της νότιας Βηρυτού, υποστηρικτές της ανεμίζουν σημαίες και πορτρέτα του πρώην ηγέτη τους Χασάν Νασράλα.
Ο Αλί Μαζραάνι, κάτοικος της Ναμπάτια, περιέγραψε την επιστροφή του ως σοκαριστική. «Η πόλη μου φαινόταν σαν ξένη», είπε, κοιτάζοντας την εκτεταμένη καταστροφή. Παρά τα συντρίμμια, η Ουμ Μοχάμεντ Μπζάι, μια 44χρονη χήρα, δήλωσε πως αισθάνεται σαν να ξαναγεννιέται.
Διπλωματική εκεχειρία και εύθραυστη ειρήνη
Η συμφωνία που επετεύχθη με μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας θέτει αυστηρούς όρους. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν 60 ημέρες για να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολά υποχρεούται να μετακινηθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να διαλύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στον νότο.
Παρά την εκεχειρία, οι ανησυχίες παραμένουν. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν στρατιωτική παρουσία και προειδοποιούν ότι κάθε παραβίαση της συμφωνίας θα απαντηθεί με νέα επίθεση. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί πλήρη ελευθερία δράσης στον Λίβανο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποτρέψει νέες απειλές κατά της ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στη Γάζα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος μαίνεται για περισσότερες από 400 ημέρες.
Ένα μέλλον με ερωτηματικά
Αν και η ηρεμία επιστρέφει προσωρινά στα σύνορα του Λιβάνου, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι. Το φάντασμα νέων συγκρούσεων πλανάται πάνω από την περιοχή, με τη Χεζμπολά να δηλώνει ετοιμότητα για ενδεχόμενη νέα αντιπαράθεση και το Ισραήλ να κρατά τον στρατό του σε εγρήγορση.
Η κατάπαυση του πυρός είναι μια ανάσα για τους πολίτες που γύρισαν στα σπίτια τους, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει ακόμα μακρινή. Στα ερείπια των πόλεων, η ζωή προσπαθεί να ξαναβρεί τον ρυθμό της, με την ειρήνη να παραμένει ένα εύθραυστο όνειρο.
9 νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα
Ενώ δεν απομένουν ούτε δυο μήνες ως το τέλος της θητείας του, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ξαναρχίσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμβολή «της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου και άλλων παραγόντων στην περιοχή», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Στέλεχος της Χαμάς διαβεβαίωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι «έτοιμο» να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες βράδυ τον θάνατο εννέα ανθρώπων σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, όπου επλήγη καταφύγιο εκτοπισμένων σε σχολείο στη συνοικία Νταράζα. Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «εξάλειψε τον τρομοκράτη Μουράντ Ραζούμπ», έναν από «τους δυο δράστες βομβιστικής επίθεσης που είχε προκαλέσει κάπου δέκα τραυματισμούς στη Μπεερσέβα», στο νότιο Ισραήλ, «τον Μάιο του 2002».
Ο ισραηλινός στρατός έκανε επίσης λόγο για βομβαρδισμούς στο πεδίο επιχειρήσεων που περικλείει την Τζαμπάλια και την Μπέιτ Λάχια, επίσης στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» διεξήχθησαν «αεροπορικά πλήγματα» και «εμπλοκές εκ του συστάδην για την εξάλειψη τρομοκρατών», σύμφωνα με τον στρατό. Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «τρομοκράτες της Χαμάς (που) εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους από το ινδονησιακό νοσοκομείο».
Η Χαμάς από την πλευρά της κατήγγειλε τη «συνέχιση της εγκληματικής επιχείρησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» από τον ισραηλινό στρατό.
Η πολιτική προστασία από την πλευρά της ανέφερε πως δεν λειτουργεί πλέον παρά μόλις ένα ασθενοφόρο στο σύνολο της περιοχής, ελλείψει πετρελαίου κίνησης.
Έναυσμα του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.207 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Οι καταστροφικές, ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.282 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους αριθμού
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News