Η «έκπληξη» του Μίτσκοσκι για την στάση της Αθήνας για το «άλυτο μακεδονικό» ζήτημα 

Σε ομιλία του σε ομογενείς στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ , ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο για «άλυτο» και «υπαρκτό μακεδονικό» ζήτημα με το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά σε αυστηρό τόνο.

Μίτσκοσκι

“Σταθερά” προκλητικός παραμένει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει ασκεί σκληρή ρητορική, μιλώντας για “άλυτο μακεδονικό” ζήτημα.

Πάγια θέση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο διαφωνούσε εξαρχής με την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ότι αρνείται να ονομάσει τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία».

Η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του εθνικιστικού κόμματος στην εξουσία υποστήριξε μεταξύ άλλων πως σέβεται το Σύνταγμα της χώρας, αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμά του να αποτελεί τη χώρα του όπως θέλει.

Αν και οι διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει υπογραμμίσει ότι στην επίσημη επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων του κράτους θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), ωστόσο στις δηλώσεις του θα μιλά για «Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται ότι δεν δίστασε να αποκαλέσει τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική» ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ,τον περασμένο Ιούλιο.

Ο «έκπληκτος » Μίτσκοσκι

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης (23/01) στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πώς εξεπλάγη από την επίσημη αντίδραση της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πώς σε ομιλία του σε ομογενείς στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ , ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο για «άλυτο» και «υπαρκτό μακεδονικό» ζήτημα με το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά σε αυστηρό τόνο.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα.Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε μία προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ανέφερε «πραγματικά έμεινα έκπληκτος, διότι δεν ξέρω από που και ως που ένιωσαν ότι μιλάω γι΄ αυτούς, από τη στιγμή που δεν αναφέρω κανέναν ονομαστικά στη δήλωσή μου. Απορώ, γιατί τέτοια αντίδραση; Ίσως για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, κάτι που το αποδέχομαι. Όμως δεν θα επιτρέψω να προκληθούμε, να απαντήσουμε τώρα εμείς με τη σειρά μας και όλο αυτό το πράγμα να μετατραπεί σε μία ατέρμονη διαδικασία» .

Ωστόσο, επιμένει να μιλά για « ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό » αναφέροντας πώς «θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό απέναντι στον μακεδονικό λαό, στους Μακεδόνες πολίτες, να πω ότι το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει, σε συνθήκες μάλιστα που δεν είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ενώ ξεκινήσαμε τον δρόμο (ένταξης στην ΕΕ) νωρίτερα από άλλες χώρες που σήμερα είναι εκεί» .

Σημειώνεται, πώς η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι η γείτονα ονοματίζεται Βόρεια Μακεδονία και τερματίζεται η σταθερή δυναμική διεθνούς αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία (πάνω από 130 χώρες). Στο εξής, όχι μόνον το όνομα της χώρας παύει να είναι «Μακεδονία», αλλά δεν μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικοί», χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια» όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια ή ακόμη και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. ζ΄).

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει θέσει αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις τη στιγμή που η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας», όπως έχει επισημάνει η Αθήνα .

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Χωρίς «λευκό καπνό» η διαδικασία – Στις 31 Ιανουαρίου η επόμενη ψηφοφορία

Εκτροπή κυκλοφορίας στην Πατρών – Πύργου για ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου: Τι αλλάζει από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Αποκαλυπτικοί διάλογοι φωτίζουν το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Γιατροί και φαρμακοποιοί συνυπεύθυνοι

Μυστήριο με την απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στη Γλυφάδα: Οι Αρχές ψάχνουν τον άνδρα με τα μαύρα ρούχα και τα γαλανά μάτια

Τι παθαίνουμε όταν πίνουμε πράσινο τσάι όταν είμαστε νηστικοί

Έγινε και αυτό: Ο Τραμπ άλλαξε και επισήμως τις ονομασίες του Κόλπου του Μεξικού και του όρους Ντενάλι της Αλάσκας