RGC 2025: Στην Πάτρα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας – Ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή

Η Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονα τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας μεγάλης μεταμόρφωσης. Τα νέα έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών που υλοποιούνται, δεν στοχεύουν μόνο στην αναπτυξιακή ώθηση, αλλά και στη θωράκιση της περιοχής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν τη βιωσιμότητά της.

RGC

«Βιώσιμες Υποδομές: Οδηγός επιβίωσης εν μέσω κλιματικής κρίσης. Ανάδειξη των προοπτικών και οι δυνατότητες του τεχνικού κλάδου σε μία εποχή υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων» είναι το θέμα της συνεδρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαΐου, 2η ημέρα του RGC, στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, με κεντρικό ομιλητή τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα.

Στην εκδήλωση που θα συντονίσει ο Ηλίας Παλιαλέξης δημοσιογράφος του ΑΠΕ, θα μιλήσουν ακόμα οι Γιώργος Ν. Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Παπανικόλας διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, καθώς και εκπρόσωποι της ΙΝΤRΑΚΑΤ και της ΤΕΡΝΑ.

Η Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονα τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας μεγάλης μεταμόρφωσης. Τα νέα έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών που υλοποιούνται, δεν στοχεύουν μόνο στην αναπτυξιακή ώθηση, αλλά και στη θωράκιση της περιοχής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν τη βιωσιμότητά της.

Ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, έργο στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση της Δυτικής Πελοποννήσου, σχεδιάζεται με αυξημένες προδιαγραφές ανθεκτικότητας. Τα νέα τεχνικά έργα (γέφυρες, αποχετεύσεις, αντιπλημμυρικές υποδομές) λαμβάνουν υπόψη τις νέες συνθήκες, όπου οι ξαφνικές καταιγίδες και οι παρατεταμένοι καύσωνες γίνονται κανόνας και όχι εξαίρεση.

Παράλληλα, η αναβάθμιση της Ιόνιας Οδού και των κάθετων αξόνων δημιουργεί ένα ασφαλές δίκτυο που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ακόμη και σε συνθήκες κλιματικής πίεσης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον σιδηροδρομικό τομέα, όπου η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Κιάτο-Πάτρα σηματοδοτεί μια καθαρή στροφή προς τις βιώσιμες μεταφορές. Με το έργο αυτό, η Πάτρα θα συνδεθεί με τα μεγάλα αστικά κέντρα μέσω ενός «πράσινου» σιδηροδρόμου, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλοντας στη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση του προαστιακού σιδηρόδρομου της πόλης, σε συνδυασμό με τη σύνδεση με το λιμάνι, ενισχύει τον ρόλο της Πάτρας ως κόμβου βιώσιμης κινητικότητας για τη Δυτική Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το οποίο απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εντάσσουν στις επενδύσεις τους την αρχή της «πράσινης μετάβασης».

Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, η Δυτική Ελλάδα καλείται να γίνει «πιλότος» για το πώς η Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει ανάπτυξη και κλιματική ανθεκτικότητα, λειτουργώντας όχι μόνο ως συγκοινωνιακός κόμβος, αλλά και ως παράδειγμα πράσινης ανασυγκρότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βατικανό: Τα μελανά σημεία του νέου πάπα, οι κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα που υποβαθμίστηκαν

«Καμπανάκι» Βουλευτών σε Τραμπ για Ερντογάν: «Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»

Καιρός: Πότε υποχωρεί η ζέστη, η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πού θα συνεχιστούν οι λασποβροχές

Ποια η κατάσταση της 16χρονης που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη στο Νέο Κόσμο

«Σπίτι μου 2»: Τι αλλάζει στις τιμές ακινήτων στην Πάτρα

Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Καταδικάστηκε η οικονομική ελίτ της ευμάρειας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: «Αόρατο» το αρχείο που υπεκλάπη από το ΕΑΠ, επιμένουν οι χάκερ

Εισαγγελέας Ουάσινγκτον με υπογραφή Τραμπ παρουσιάστρια του Fox News