Αναπτυξιακός νόμος: Ψηφίζεται σήμερα, ποιες επενδύσεις επιδοτούνται με τα νέα κριτήρια
Ο υπουργός Αντάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει η υλοποίηση τριών καθεστώτων ενίσχυσης

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που φέρει τον τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις», εισάγετα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τρίτη 27/05/2025.
Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο που στοχεύει στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, με έμφαση στην περιφέρεια, τη βιομηχανία, την τεχνολογία και τις εξαγωγές.
Περισσότερα χρήματα για περισσότερες επενδύσεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξημένα όρια ενισχύσεων για επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της παραγωγικής βάσης. Συγκεκριμένα, κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει έως και 20 εκατ. ευρώ, ενώ για ομάδες επιχειρήσεων το ποσό φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Όταν η ενίσχυση παρέχεται υπό τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 50%. Επιπλέον, η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται πλέον μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή, με τη συμμετοχή μεικτών επιτροπών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και τραπεζών, για την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής επάρκειας των επενδυτών.
Δώδεκα καθεστώτα ενίσχυσης για στοχευμένες επενδύσεις
Το νέο πλαίσιο προβλέπει δώδεκα διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης, ώστε να καλυφθούν ευρύτερα οι ανάγκες της αγοράς και οι τοπικές ιδιαιτερότητες:
-Σύγχρονες τεχνολογίες
-Πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση
-Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία
-Ειδικές περιοχές ενίσχυσης
-Αγροδιατροφή και πρωτογενής παραγωγή
-Μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα
-Επιχειρηματική εξωστρέφεια
-Τουριστικές επενδύσεις
-Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
-Μεγάλες επενδύσεις
-Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
-Επιχειρηματικότητα 360°
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως χαμηλό ΑΕΠ, πληθυσμιακή μείωση ή φυσικές καταστροφές, αλλά και στις παραμεθόριες περιοχές.
Ποιες είναι οι μορφές ενίσχυσης
Οι βασικές μορφές οικονομικής στήριξης που προβλέπει ο νέος νόμος είναι πέντε:
-Φορολογική απαλλαγή επί των προ φόρου κερδών, με δημιουργία ισόποσου αποθεματικού.
-Επιχορήγηση για κάλυψη μέρους των επιλέξιμων δαπανών.
-Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) έως και επτά έτη.
-Επιδότηση μισθολογικού κόστους για νέες θέσεις εργασίας.
-Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου με επιδότηση επιτοκίου ή ασφαλίστρων για δάνεια υψηλού ρίσκου.
Οι πρώτες τρεις μορφές μπορούν να παρέχονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ενώ η τέταρτη παρέχεται αυτοτελώς για μισθολογικά κόστη.
Ποιες επενδύσεις ενισχύονται
-Ενίσχυση μπορούν να λάβουν επενδύσεις που αφορούν:
-Δημιουργία νέας εγκατάστασης
-Επέκταση υφιστάμενης δραστηριότητας
-Παραγωγική διαφοροποίηση
-Βελτίωση παραγωγικών διαδικασιών
-Απόκτηση εξοπλισμού από κλειστή επιχείρηση (όχι μετοχών)
Επιπλέον, στηρίζονται επενδύσεις που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες, καινοτομία, ενεργειακή απόδοση, κυκλική οικονομία, ΑΠΕ, αποκατάσταση οικοσυστημάτων, καθώς και προσλήψεις από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τι ειπώθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν, με εξαίρεση το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και τη Νίκη που το καταψήφισαν.
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παίρνοντας τον λόγο τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, λέγοντας: «Ναι μεν οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζουν να είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τις εισαγωγές και το σχετικό έλλειμμα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν όταν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη. Συνεπώς, κάθε σοβαρός άνθρωπος που θέλει να μιλάει για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να συμφωνεί ότι πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο η μείωση αυτού του ελλείμματος, προτού ξαναβρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».
Πρόσθεσε δε, ότι η στρατηγική για έναν παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, έχει βασικό χαρακτηριστικό την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας και την ένταξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στο οικονομικό γίγνεσθαι, προκειμένου να υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Γι’ αυτό και τομέας της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί τεράστια εθνική πρόκληση», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υλοποιείται ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με πόρους και από το ΤΑΑ και από το ΕΣΠΑ και από τα ΠΕΠ, από το ΠΔΕ και τον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ.
Τρία πρώτα καθεστώτα μετά την ψήφιση
Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει η υλοποίηση τριών καθεστώτων ενίσχυσης:
-Για παραμεθόριες και ευάλωτες περιοχές
-Για τη μεταποίηση
-Για μεγάλες επενδύσεις
Το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν προκηρύξεις που θα στοχεύουν σε εξωστρέφεια, τεχνολογία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση σε μικρές και μεμονωμένες επιχειρήσεις, με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου και των μικρών τοπικών οικονομιών.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στις παραμεθόριες περιοχές, αφού όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα καλύπτεται το σύνολο κάθε νομού που συνορεύει με άλλη χώρα, όχι μόνο οι περιοχές κοντά στα σύνορα. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και νομοί με κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από το 70% του εθνικού μέσου όρου.
Πηγή: newsbeast.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News