Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από τις Βρυξέλλες για τους δασμούς Τραμπ

Ο Σέφκοβιτς προειδοποιεί: «Το εμπόριο θα γίνει σχεδόν αδύνατο με δασμούς 30%» – Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν αντίποινα 72 δισ. ευρώ

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΕΕ - ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από τις Βρυξέλλες για τους δασμούς Τραμπ

Έντονη ανησυχία και προειδοποιήσεις για εμπορικό αδιέξοδο διατυπώνονται στις Βρυξέλλες, μετά την αιφνιδιαστική αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι από την 1η Αυγούστου θα επιβάλει δασμούς έως και 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, προειδοποίησε ότι με τέτοια επίπεδα δασμών το διατλαντικό εμπόριο «θα είναι σχεδόν αδύνατο».

«Καμπανάκι» για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Μιλώντας από το περιθώριο της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, ο Σέφκοβιτς εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πιθανή κατάρρευση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων:

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πληγούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δείξτε μου έναν βιομηχανικό ηγέτη που είναι ευχαριστημένος με αυτήν τη δασμολογική πολιτική», ανέφερε.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει σύγχυση στην Ευρώπη με τις διαρκείς μεταβολές των προτάσεων: από 20% τον Απρίλιο, στους 10% για διαπραγμάτευση, μέχρι τη νέα απειλή για 30% ή και παραπάνω.

Αναζητείται συμβιβασμός, αλλά προετοιμάζονται αντίποινα
Ο Σέφκοβιτς αναμένεται να συνομιλήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πακέτο αντιμέτρων ύψους 72 δισ. ευρώ – ένα πιο «ελαφρύ» πακέτο σε σχέση με την αρχική λίστα των 95 δισ. ευρώ, ύστερα από πιέσεις κρατών-μελών για εξαιρέσεις.

Τα αντίμετρα θα στοχεύσουν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς, χωρίς όμως να αποκλειστεί η κλιμάκωση. Όπως προειδοποίησε ο Σέφκοβιτς:

«Με δασμούς άνω του 30%, το εμπόριο πρακτικά απαγορεύεται. Η Ευρώπη δεν έχει πια τίποτα να χάσει αν οι ΗΠΑ αυξήσουν κι άλλο τις πιέσεις».

Δισταγμοί από μεγάλες χώρες, φόβοι για εμπορικό πόλεμο
Παρότι η Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να απαντήσει, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εκφράζουν προβληματισμό. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισαν την ανάγκη για συμφωνία και απέφυγαν να υιοθετήσουν συγκρουσιακή στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον, φοβούμενοι έναν εμπορικό πόλεμο.

Στο τραπέζι το «εμπορικό μπαζούκα» της ΕΕ
Σύμφωνα με τον Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, υπουργό Εξωτερικών της Δανίας (προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ), εξετάζεται και η ενεργοποίηση του Μέσου κατά του Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI).
Το ACI δίνει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών, αν διαπιστωθεί πολιτική πίεση μέσω δασμών από τρίτες χώρες.

«Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή για την ενεργοποίηση του ACI».

Συντονισμός με άλλους εμπορικούς εταίρους
Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με άλλους «ομοϊδεάτες» εμπορικούς εταίρους, ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στην πολιτική Τραμπ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν επιτύχει συμφωνία επί της αρχής με τις ΗΠΑ, αλλά οι δασμοί παραμένουν υψηλοί.

Ορατό το ρήγμα στις διατλαντικές σχέσεις
Η ΕΕ, με δεδομένο ότι ετησίως εισάγει αγαθά και υπηρεσίες άνω των 300 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δίλημμα: αντίδραση με κόστος ή αναμονή με κίνδυνο αδυναμίας επιρροής.

Ο Σέφκοβιτς και η Επιτροπή πιέζουν για πλήρη αξιολόγηση όλων των επιπτώσεων, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Με τον Τραμπ να επιδιώκει, όπως φαίνεται, μια προεκλογική επίδειξη σκληρότητας, οι Βρυξέλλες αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή και την κλιμάκωση – σε μια σχέση που απειλείται με σοβαρή και μακροχρόνια κρίση.