Περιφέρεια: Πρόγραμμα επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης μεταλλάξεων του κορονοϊού
Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, για τη Δυτική Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία.
Αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το πρόγραμμα:
Ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων, σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά, με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και εργαστήρια της Περιφέρειας (από Μάιο έως Οκτώβριο 2021.
Παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού, όπου σταδιακά αυξήθηκε το «Ινδικό» στέλεχος κι από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στη Δυτική Ελλάδα.
Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η ΠΔΕ, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη της γονιδιωματικής επιτήρησης στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί, συμπληρωματικά της ανάλυσης που γίνεται στην Αθήνα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.
Η προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του καθηγητή – διευθυντή Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του επίκουρου καθηγητή Φυσιολογίας Δημητρίου Καραμήτρου και της καθηγήτριας και διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News