Παυλάκης: Κίνδυνος διπλής αναζωπύρωσης από Δέλτα και Όμικρον

Ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης επανέλαβε την δυσοίωνη πρόβλεψη του ότι «έρχεται τσουνάμι», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανεύθυνο να καθησυχάσουμε τον κόσμο από την Όμικρον».

Παυλάκης

«Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας και από τα 2 στελέχη», την Δέλτα που ήδη κυριαρχεί και την Όμικρον που «έρχεται σαν πυρκαγιά», τόνισε ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την δυσοίωνη πρόβλεψη του, ότι «έρχεται τσουνάμι», υπογραμμίζοντας εμφατικά την αναγκαιότητα «να αποφύγει η Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία ένα χρόνο πριν», οπότε υπήρξε ένα τεράστιο ρεύμα της Δέλτα και πολλαπλασιάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κρούσματα και οι θάνατοι.

«Η χώρα πρέπει να πάρει σοβαρά την πιθανότητα ότι θα έχουμε ένα τεράστιο επιδημικό κύμα», είπε ενόψει των εορτών. Σημείωσε δε ότι η χώρα ήδη «ταλανίζεται από την Δέλτα, δεν χρειάζεται το Όμικρον» για να υπάρχει προσοχή και εγρήγορση. Πρόσθεσε ότι «είναι ανεύθυνο να καθησυχάσουμε τον κόσμο από την Όμικρον»

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί η Ελλάδα να ανακόψει το επιδημικό κύμα, είπε ότι «με έγκαιρη δράση μπορούμε να σώσουμε ζωές, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», αναφέροντας ως ενδεδειγμένες δράσεις:

Τον άμεσο καθολικό εμβολιασμό. «Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να πειστούν, μπορεί να απέφυγαν ένα κακό συναπάντημα, αλλά πλέον δεν θα μπορούν να το αποφύγουν».
Περιορισμός και έλεγχος των επαφών χωρίς να κλείσουμε τελείως: Αποφυγή των περιττών επαφών και μεγάλο testing. Πρότεινε δε «ήπιο κλείσιμο που δεν θα εμποδίζει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργήσει». Αυτό μάλιστα το χαρακτήρισε «επένδυση για το μέλλον».
Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι «το σύστημα Υγείας είναι στα όρια του», συμπληρώνοντας πως «όταν πέσουν όλα τα κρούσματα μαζί θα χαθούν άνθρωποι άδικα, και από διαφορετικές νόσους, όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα».

«Όσο γρηγορότερα παρθούν πιο ήπια μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τους διασωληνωμένους σε διαδρόμους και το τεράστιο τσουνάμι», πρόσθεσε.

«Αν αυτός ο χειμώνας, που αποδείχθηκε ο χειρότερος, περάσει χωρίς το τσουνάμι, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο και να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι πρέπει να ζούμε με τον κορωνοϊό τα ερχόμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε ανάγκη από μια νίκη τώρα, να σταματήσουμε τον ερχόμενο τσουνάμι – με επίμονη δράση με όλα τα όπλα που έχουμε».

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό αν δεν τον αντιμετωπίσουμε παγκόσμια, δυστυχώς θα έχουμε φαινόμενα με νέες μεταλλάξεις, πρέπει να κόψουμε τα κρούσματα παγκόσμια. Το ερώτημα είναι έως ότου κερδίσουμε, τι απώλειες θα έχουμε», κατέληξε.