Καλώς ανοίγουμε… ή θα καταστραφούμε; – Τέσσερις γιατροί απαντούν
Η αγορά ανοίγει… Σιγά-σιγά, δειλά-δειλά, αλλά ανοίγει. Την ίδια ώρα, και με βάση μαρτυρίες και στοιχεία μέσα απ’ τα Νοσοκομεία και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, γίνεται «πόλεμος» για ένα κρεβάτι… Το σύστημα έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Και τα κρούσματα διαρκώς τραβάνε προς τον ανήφορο, δε λέει με τίποτα να κατηφορίσουν…
Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:
-Σωστά ανάβει πράσινο για άνοιγμα της αγοράς, με δεδομένο ότι Κοινωνία και Οικονομία δεν αντέχουν άλλο;
-Μήπως, όμως, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη και θα έπρεπε, αφού φτάσαμε ως εδώ, να περιμέναμε καμιά δεκαπενταριά μέρες ακόμα;
-Ανησυχείτε μήπως το άνοιγμα της αγοράς, κι ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, αποβεί οδυνηρό για τη δημόσια υγεία;
Κωνσταντίνος Κωνσταντογιάννης: «Ή γίνεται ήρωας ή αποτυγχάνει…»
«Το ρίσκο του ανοίγματος της αγοράς έχοντας 645 ασθενείς σε ΜΕΘ, χιλιάδες να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και με μεγάλη διασπορά της ίωσης στην κοινότητα, φαντάζει τεράστιο. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν… Eχοντας ζήσει όλη αυτή την περίοδο την περιπέτεια αυτή εκ των έσω, βλέποντας τα πρωτόγνωρα προβλήματα που προέκυψαν, βλέποντας τις αστοχίες, τα λάθη, αλλά και τον συνεχή αγώνα όλων όσων ενεπλάκησαν, θα έλεγα ότι ίσως να είναι πρόωρο. Σαν πολίτης αφουγκράζομαι και τις ανησυχίες πολλών για οικονομική καταστροφή, κοινωνική απομόνωση και αδιέξοδο πολιτικών. Σκεφτείτε, όμως, ότι το ευκολότερο έργο το έχουν όσοι κάνουν κριτική, άλλοτε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κορονοϊός, άλλοτε ότι δεν χρειάζονται μάσκες, άλλοτε ότι δεν ωφελεί το ένα ή το άλλο μέτρο. Θα πρότεινα να αφήσουμε τους ειδικούς απερίσπαστους να λάβουν όποια απόφαση πιστεύουν ότι στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα ωφελήσει. Λογικά θα ζυγίσουν όλα τα δεδομένα (επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά) και θα πάρουν την κατάλληλη απόφαση. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, απλά να ακολουθήσουμε. Οταν κάνεις ένα χειρουργείο, εμπιστεύεσαι τον επιστήμονα να το φέρει εις πέρας, δεν απαιτείς όμως από τον χειρουργό να το προσαρμόσει σε γνώμες ή απόψεις άλλων. Και βέβαια όταν τελειώσει η επέμβαση, ο χειρουργός γίνεται ήρωας ή αποτυγχάνει.
Ας είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
* Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντογιάννης είναι καθηγητής, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Γιάννης Γιαννακόπουλος: «Ανοίγουμε και… σας περιμένουμε»
«Διαχρονικά, μια από τις πιο επιτυχημένες διαφημίσεις του ιδιωτικού τομέα είναι το “ανοίγουμε και σας περιμένουμε”. Τώρα το επικαλείται όμως η κυβέρνηση της χώρας, με γνώμονα το “βλέπουμε και κάνουμε” για άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο. Τα ερωτήματα πολλά για την συγκεκριμένη στιγμή ανοίγματος της αγοράς μέσα στην κορύφωση της πανδημίας.
Ειπώθηκε ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ σε 1200; Αν είσαι κοντά στο 95% με 630 διασωληνωμένους, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά που μάθαμε στο δημοτικό – δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση…
Οι εμβολιασμένοι είναι 450.000, με 2 δόσεις, άρα 4,5%, ανοσία ικανή για το άνοιγμα του τουρισμού;
Μέλη επιτροπής κουρασμένα; Κατά δήλωση τους….
Τεστ ανίχνευσης την μια 12.000 την άλλη 65.000, με τον δείκτη στα ύψη, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Οικονομία, άγνωστες οι επιπτώσεις.
Παιδεία επίσης άγνωστες…
Τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού ανακοινώνουν 2.800.000 κρατήσεις. Πάλι με φόντο τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης;
Συμπερασματικά, η κόκκινη γραμμή είναι λεπτή και η πτώση από αυτή κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές…».
* Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος – νεογνολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής του Καραμανδανείου.
Δημήτρης Καρόκης: «Αφθονα τεστ ή ελευθερία ΚΑΙ θάνατος;»
«Ετοιμαζόμαστε να ανοίξει η αγορά και τα υπόλοιπα; Ναι, λέει, γιατί ο κόσμος κουράστηκε και η οικονομία καταρρέει… Σωστό, αλλά γιατί κλείσαμε με 300 κρούσματα και ανοίγουμε με 3000; Μήπως η πολιτεία δίνει λάθος μήνυμα χαλάρωσης;
Αλλά όλα χαλαρά δεν ήταν; Λοκντάουν “ντεμέκ”, με πορείες, τραπεζώματα, βαφτίσια, το πάρκο και οι σκάλες φίσκα στη νεολαία… Αλλά τα παιδιά φυλακισμένα στα σπίτια, κι οι φοιτητές α-φοιτούντες… Λάθος μέτρα, λάθος ενημέρωση, λάθος συμπεριφορές, λάθος αποτελέσματα; Ολα μαζί. Εδώ που φτάσαμε, τι είναι σωστό και τι λάθος; Τουλάχιστον να ανοίξουμε με αυστηρούς κανόνες και να γίνονται άφθονα γρήγορα τεστ… Αλλιώς, ελευθερία ΚΑΙ θάνατος, μέρες που είναι…».
*Ο Δημ. Καρόκης είναι ιατρός, ρευματολόγος.
Παναγιώτης Σαλονικίδης: «Στον πόλεμο δεν τσακωνόμαστε…»
«Μάρτιος – Ιούνιος 2020: lockdown αυστηρό. Επιτυχία 100% Εύγε απ’ όλους για τα μέτρα. Ιούνιο άνοιγμα, όλα καλά.
14 Ιουλίου ανεξέλεγκτο άνοιγμα συνόρων. Αποτέλεσμα σε 20 μέρες και μετά … σταδιακή εκτόξευση αριθμού κρουσμάτων χωρίς λήψη μέτρων.
Νοέμβριος 2020 – Μάρτης 2021 lockdown “κουρτίνα”, αποτέλεσμα ρεκόρ κρουσμάτων…
Αναρωτιέμαι πραγματικά…. Τι συνέβη και αλλάξαμε την επιτυχημένη πρώτη συνταγή?
Η κομματική αντιπαράθεση (για τον κορονοϊό δήθεν) είναι πια κουραστική για όλους μας. Τα “μεγαλοκάναλα” μάς κούρασαν, αφήνοντας τελευταία τα ελληνοτουρκικά και εγώ δεν το κρύβω, θυμώνω… Εσείς;
Η αρμόδια να αποφασίζει πρέπει είναι η επιστημονική επιτροπή. Και να είστε σίγουροι ότι γνωρίζει καλύτερα και για τον ιό και την σχέση του με την οικονομία. Τα κόμματα απλά να εφαρμόζουν.
Στον πόλεμο δεν “τσακωνόμαστε”. ΜΟΝΙΑΖΟΥΜΕ. Αλλιώς, όλεθρος.
Το κλειδί είναι εμβόλιο και ατομική ευθύνη».
* Ο Παναγιώτης Σαλονικίδης είναι χειρουργός ορθοπεδικός.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News