Εμβόλιο AstraZeneca: Μάλλον μας ωφελεί παρά μας απειλεί – Τέσσερις απαντήσεις
Είχε που είχε ο απλός κοσμάκης αμφιβολίες για το εμβόλιο, «σκάει» και το θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca και το πράγμα περιπλέκεται.
Το κάνουμε το εμβόλιο ή το αναβάλουμε;
Σε 17 χώρες της Ευρώπης μπήκε προσωρινή φραγή, μετά από παρενέργειες με θρομβώσεις.
Εμείς στην Ελλάδα συνεχίζουμε κανονικά.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων» δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε συνέχιση του εμβολιασμού.
Η «Π» ρώτησε 4 διακεκριμένους καθηγητές-επιστήμονες:
Αν σας ρωτήσει ένας στενός συγγενής σας «να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca ή όχι;» τι θα του απαντήσετε;
ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΓΟΞΥΓΚΑΚΗΣ: «Καμία στατιστική σύνδεση»
«Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Γιατί θα προστατευθεί 100% από τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. Οι χώρες που διέκοψαν την χορήγηση του εμβολίου το έκαναν γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν έπαθαν θρόμβωση. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι για να συνεχιστεί η χορήγηση πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση της σχέσης αυτής της θρόμβωσης με το εμβόλιο. Εννοείται ότι όσο πιο ηλικιωμένοι είναι οι εμβολιασμένοι τόσο πιο πολύ αυξάνεται και η πιθανότητα να φύγουν ούτως ή άλλως από τη ζωή για κάποιο λόγο υγείας (που δεν έχει σχέση με μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή). Για να στοιχειοθετηθεί όμως η οποιαδήποτε σχέση, πρέπει να υπάρχει μια στατιστική σύνδεση. Τα στατιστικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές αλλά κυρίως από τον μέχρι τώρα εμβολιασμό στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια στατιστική σύνδεση μεταξύ χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου και θρόμβωσης».
* Ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης είναι καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΦΡΟΝΙΤΗΣ: «Μην ακυρώσετε ραντεβού»
«Εχουν αναφερθεί περίπου 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια μετά από 5.000.000 εμβολιασμούς με το παρασκεύασμα της AstraZeneca στην ΕΕ. Στη Μεγάλη Βρετανία μετά από 10.000.000 εμβολιασμούς δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες σχετιζόμενες με το εμβόλιο αυτό. Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν αναφερθεί δεν είναι στατιστικά περισσότερα από τα συνήθη στο ίδιο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, για λόγους ασφαλείας διερευνάται αν τα αναφερθέντα επεισόδια σχετίζονται με το εμβόλιο και σύντομα θα υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τούτων δοθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τον κατά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων που προκαλούνται από την ασθένεια Covid-19, συμβουλεύω όσους έχουν προγραμματισμένα ραντεβού να μην τα ακυρώσουν.
Γενικότερα, εμπιστεύομαι τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού η οποία αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες. Παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότερες από 380 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μόνη σοβαρή και αναμφίβολα συνδεόμενη με τα εμβόλια παρενέργεια είναι αναφυλακτικές αντιδράσεις σε ποσοστό μικρότερο από 10 στο εκατομμύριο δόσεις».
* Ο Γιώργος Θυφρονίτης είναι καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Αυτοί γνωρίζουν…»
«Από τα τέλη του περασμένου έτους εισήλθε βίαια στην καθημερινή μας συζήτηση το θέμα των εμβολίων. Οι εταιρείες αιτήθηκαν και πέτυχαν την κατ’ εξαίρεση αδειοδότησή τους για κυκλοφορία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των κλινικών μελετών και τη χορήγησή τους στην κοινότητα μαζικά. Βασική όμως προϋπόθεση, όπως και για κάθε άλλο κυκλοφορούν σκεύασμα (φάρμακο ή εμβόλιο), ήταν η διαρκής παρακολούθηση θεμάτων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τους συντονισμένους φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης.
Οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμών οφείλουν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες της φαρμακοεπαγρύπνησης και να ενημερώνονται για ανεπιθύμητα συμβάντα που συνοδεύουν τη χορήγηση του όποιου εμβολίου.
Οι αποφάσεις τόσων ευρωπαϊκών χωρών για προσωρινή διακοπή χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca υποδηλώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν κάποια συμβάντα που τους ανησύχησαν. Σε αυτό το διάλογο δεν έχει προφανώς σημασία η γνώμη της κατασκευάστριας εταιρείας, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της αγγλικής ρυθμιστικής αρχής ή του ΠΟΥ. Στη χώρα μας αντιλαμβανόμαστε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών μελέτησε τα δεδομένα της εθνικής υπηρεσίας φαρμακοεπαγρύπνησης και αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες της επιτροπής, όπως φαίνεται, δεν διαπίστωσαν κάτι επιλήψιμο και έλαβαν τη σχετική απόφαση. Με αυτά τα δεδομένα και με το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν αυτοί που έχουν σε γνώση τους τα δεδομένα, θεωρώ ότι η, έστω και καθυστερημένη απόφασή τους, είναι σωστή».
* Ο Κωνσταντίνος Πουλάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας, υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Αβάσιμοι οι φόβοι…»
«Ηδη αρκετοί γνωστοί και συγγενείς με έχουν ρωτήσει και η απάντησή μου είναι ”βεβαίως να το κάνεις”. Εξηγώ τους λόγους της προτροπής μου.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για επείγουσα χρήση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες 4 εμβόλια. Ενα από αυτά, της Οξφόρδης/AstraZeneca, έχει συζητηθεί περισσότερο, για πολλούς λόγους, συχνά μη επιστημονικούς. Οι συζητήσεις έχουν προκαλέσει εύλογη δυσπιστία σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Θεωρώ όμως ότι οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι. Το εμβόλιο αυτό, 4 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, επάγει ισχυρή ανοσία και παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο σε ποσοστό πάνω από 80%. Το ποσοστό αυτό ενισχύεται περαιτέρω με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης 2-3 μήνες μετά.
Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβωτικά επεισόδια σε ελάχιστους εμβολιασμένους που ερευνώνται για αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Ολες οι μέχρι τώρα ενδείξεις και αναλύσεις δεν έχουν καταδείξει κάποια συσχέτιση. Αύριο θα εκδοθεί το τελικό πόρισμα του ΕΜΑ, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι καθησυχαστικό.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα και τα εμβόλια αποτελούν τη μοναδική μας ελπίδα και πραγματική λύση στο πρόβλημα αυτό. Τα χρειαζόμαστε όλα, και όποιος/α έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με κάποιο από αυτά, στις παρούσες συνθήκες όπου δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εμβόλια για όλους, πρέπει να το κάνει χωρίς δισταγμό».
* Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας, και διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News