Ψωμάς: Χάσαμε την ευκαιρία να προβάλουμε καλύτερα το καρναβάλι διεθνώς

Πατρινός ταυτισμένος με το παρελθόν και το παρόν του πατρινού καρναβαλικού, ο Πέτρος Ψωμάς διατύπωσε προτάσεις για τη φετινή διοργάνωση μέσω του Σπιράλ,αλλά παραπονέθηκε ότι η δημοτική αρχή τον αγνόησε. Το καρναβάλι (που… δεν έγινε) τελειώνει σε μια εβδομάδα.

Θεωρήσαμε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις σκέψεις του


Υπό αυτές τις συνθήκες, τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε στο Καρναβάλι 2021;

Δεν κάναμε και λίγα, φέτος. Δήμος, φορείς, καρναβαλιστές, κυρίως οι παρέες. Μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η χρήση του διαδικτύου έπρεπε να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και του Καρναβαλιού της στο πεδίο της εξωστρέφειας. Εμείς, μας ξέρουμε. Κι απ’ την καλή κι απ’ τη ανάποδη. Και την αστείρευτη δημιουργικότητά μας ξέρουμε, και τα χούγια μας τα πατρινά. Η υπόλοιπη Ελλάδα όμως, η Ευρώπη -εγώ θα επιμένω: και ολόκληρος ο κόσμος- δεν έχουν πληροφορηθεί σε βάθος το μεγαλείο και το εύρος του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος ήταν μια μοναδική ευκαιρία, που ήταν όλοι στα σπίτια τους κι εμείς επίσης στα δικά μας αλλά και πάλι τόσο δημιουργικοί! Δεν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία. Επίσης το Πατρινό Καρναβάλι του 2021 όφειλε και μπορούσε, όσο κανένα προηγούμενο, να είναι το Καρναβάλι της ενότητας, της ολότητας, του «όλοι μαζί». Δεν ήταν. Χρεώνω κυρίως στον Δήμο και στον Οργανισμό αυτή τη χαμένη ευκαιρία. Και αφήνω πιο βαθιές συζητήσεις επ’ αυτού να γίνουν ώριμα, νηφάλια, μετά, διαλογικά. Καταλήγω επαινώντας όσους τόλμησαν και έκαναν πράγματα φέτος. Και ευγνωμονώντας την τεχνολογία και το ίντερνετ που συνέβαλαν στην προβολή τους. Τι παραπάνω θα ήθελα; Ας πω τρία: Μία εντυπωσιακή Τελετή Εναρξης που θα πρόβαλλε την ιστορία του θεσμού. Μία παρέλαση (εικονική; μονταρισμένη; ολίγων; συρραφή παλιών;), κάτι που θα έδινε στίγμα και θα άφηνε εποχή. Μία «ομπρέλα» μάρκετινγκ πάνω απ’ όλα, μία ολιστική προς τα έξω επικοινωνία, δηλαδή, όλων των δράσεων που επιχειρήθηκαν. Αυτά για το παραπάνω, για το απόλυτο. Ομως, για να είμαστε ρεαλιστές, όχι, δεν έγιναν και λίγα.

Οταν με το καλό ο κόβιντ μάς αφήσει ήσυχους να επιστρέψουμε στην καρναβαλική κανονικότητα της φυσικής επαφής, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου;

Οχι, βέβαια. Το Πατρινό Καρναβάλι έχει αποδείξει (193 χρόνια τώρα!) πως έχει μία μοναδική δυνατότητα να συνθέτει, να αφομοιώνει και να αξιοποιεί. Στα δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει είναι η δυνατότητα του να εξελίσσεται και να ενσωματώνει στοιχεία των εποχών και των καιρών. Παράδειγμα απτό ο «Κρυμμένος Θησαυρός» του: Ξεκίνησε στην εποχή της σταθερής μόνο τηλεφωνίας, των εγκυκλοπαιδειών και των βιβλίων, συνεχίστηκε με κινητά, με τεχνολογία, κατόπιν με διαδίκτυο και τώρα -στην εποχή των κοινωνικών δικτύων- διατηρεί φρεσκάδα, προσαρμόζεται, αξιοποιεί και ταυτόχρονα δεν σνομπάρει καθετί παλιό που μπορεί να ξεπεράστηκε, αλλά δεν παύει να συνέβαλε ώστε να φτάσει το παιχνίδι ως εδώ. Το ίδιο και με το Καρναβάλι συνολικά. Αρα το διαδίκτυο ήρθε για να μείνει, οι τηλε-δυνατότητες θα αξιοποιούνται και στο μέλλον, αυτή η ταχύτατη ένταξη νέων δυνατοτήτων θα το ωφελούν το Καρναβάλι μας και στη συνέχεια, ο χαρακτήρας του δεν θα αλλοιωθεί, απλώς οι ευκαιρίες θα πληθύνουν: Εμπνεύσεων, δημιουργίας, συνύπαρξης, κεφιού. Μόνο προσοχή: τη φυσική επαφή, την αγκαλιά και το «συνέρχεσθαι» καμιά τεχνολογική πρόοδος ποτέ δεν θα τα αναπληρώσει. Και αυτά είναι δομικά στοιχεία του Καρναβαλιού μας.

Καρναβάλι και διαδίκτυο: Μπορεί να διατηρηθεί η καρναβαλική αυθεντικότητα ή θα έχουμε απλές παιγνιώδεις εφαρμογές που έχουν γίνει συρμός καιρό τώρα στο διαδίκτυο;

Η καρναβαλική αυθεντικότητα δεν κινδυνεύει. Από κανέναν και από τίποτα. Το ξέραμε, αλλά ήρθε η πανδημία να μας το επιβεβαιώσει. Θα τον ευγνωμονούμε αυτόν τον κόβιντ, κάποτε, σύντομα. Το λέω καρναβαλική αδεία, το εννοώ απολύτως. Σαφώς, μακάρι να μην υπήρχε η πανδημία, στέρησε ζωές, άλλαξε την ανθρωπότητα, επηρέασε κόσμο, μας έβαλε σε δίνη. Κάτω από το πρίσμα το καρναβαλικό, όμως, η εποχή και οι απαγορεύσεις απέδειξαν πως ο Πατρινός πάντοτε θα «ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Το ξέραμε από διαβάσματα για άλλες μαύρες εποχές: πολέμων, δικτατοριών, στερήσεων, κρίσεων, δυσκολιών. Το ζήσαμε τώρα με τον κόβιντ, πέρυσι το σοκ της τελευταίας στιγμής, φέτος το «μη Καρναβάλι». Κι όμως επιβίωσε. Οχι, δεν κινδυνεύει ο θεσμός, δεν θα χαθεί η αυθεντικότητα, οι παιγνιώδεις εφαρμογές του διαδικτύου θα ενσωματωθούν, θα κορυφώσουν κάποια στιγμή την παρουσία τους και το Πατρινό Καρναβάλι στη συνέχιση της διαδρομής θα κρατήσει και από αυτή την τάση ότι του ταιριάζει και το ενισχύει, αφήνοντας πίσω ότι θα απειλούσε να το αλλοιώσει. Πάντα έτσι γινόταν, έτσι και τώρα θα συμβεί. Δεν ανησυχώ.

Διαδίκτυο και προβολή του Καρναβαλιού διεθνώς. Πώς;

Με έναν τρόπο: Ολοι μαζί. Με έναν τρόπο: Με έγκαιρο και καλό σχεδιασμό. Με έναν τρόπο: Με αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σύγχρονου μάρκετινγκ. Με έναν τρόπο: Πιστεύοντας στη μεγαλοσύνη του θεσμού μας και διαφημίζοντάς τον με καμάρι. Με έναν τρόπο: Με σεβασμό σ’ αυτό το μοναδικό καλειδοσκόπιο, υπάρχουν πολλές εκφάνσεις του Πατρινού Καρναβαλιού που τις υπηρετούν άξιοι όλες, το «όλον Καρναβάλι» είναι η σύνθεση όλων αυτών των τάσεων, όλων! Δεν υπάρχουν όρια στη διαφήμιση, δεν υπάρχουν όρια στο διαδίκτυο, δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία. Αλλες πόλεις ψάχνουν να δημιουργήσουν στοιχεία προβολής τους, εμείς το έχουμε από τη «γέννηση» της νέας Πάτρας και στο DNA μας από γεννησιμιού μας. Ας το προβάλουμε, λοιπόν, σωστά.

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ