Άρειος Πάγος: Απολύσεις δικαστικών λειτουργών – Εισαγγελέας είχε σε εκκρεμότητα 3.010 υποθέσεις
Απολύθηκαν με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δύο δικαστικοί λειτουργοί, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας
Τον δρόμο της εξόδου από το δικαστικό σώμα είδαν δύο δικαστικοί λειτουργοί λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Επί σειρά ετών οι ελεγχόμενοι φέρονται να άφηναν στα συρτάρια τους δικογραφίες και τους διάδικους να αναμένουν χωρίς αποτέλεσμα. Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ήταν αυτή εισαγγελικής λειτουργού που υπηρετούσε για χρόνια στην Κέρκυρα και διαπιστώθηκε ότι είχε σε εκκρεμότητα 3.010 υποθέσεις ενώ… αγνοούνται 153 δικογραφίες!
Αρχικά, στην 54χρονη εισαγγελέα είχε ζητηθεί να επιστρέψει τις δικογραφίες με την ίδια, ωστόσο, να αρνείται ότι τις είχε. Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε έλεγχο για να εντοπίσουν τελικά στο σπίτι της και να κατασχέσουν 1.800 δικογραφίες, περίπου 1.000 βρέθηκαν σε φιλικά της σπίτια ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλα δικόγραφα. Άλλες 153 δικογραφίες εξακολουθούν να… αναζητούνται. Η εισαγγελέας, η οποία είναι κατηγορούμενη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στο Άρειο Πάγο επικαλούμενη λόγους υγείας και κώλυμα του συνηγόρου της.
Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό ενώ ο εισηγητής έκανε λόγο για «βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης» προτείνοντας την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα. Αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας αναφέρθηκε σε «μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης» ενώ αναρωτήθηκε πώς η εισαγγελέας κατάφερε να παραμείνει στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια και εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων αλλά και την πορεία των υποθέσεων.
Η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη και η εισαγγελέας απολύθηκε οριστικά ενώ δεν της δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Ωστόσο, η δυνατότητα να παραμείνει στο Δημόσιο δόθηκε σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Πριν από περίπου 3 μήνες στην δικαστική λειτουργό δόθηκε δεύτερη ευκαιρία από την Ολομέλεια προκειμένου να «κλείσει» τις 282 υποθέσεις που είχε σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών, υπόθεση που αφορούσε επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του η οποία παρέμενε στο συρτάρι περίπου δυο χρόνια αλλά και άλλη για εργατική διαφορά με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η δικαστική λειτουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις σε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί της. Η εισηγήτρια μίλησε για «κατάσταση μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης». Επιπλέον, η Ολομέλεια επέβαλε σε μια εισαγγελέα Πρωτοδικών παύση έξι μηνών. Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού συζύγου της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν απολυθεί μέχρι τώρα συνολικά 15 δικαστές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News