Μπούρας: Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης – Υπογραφή χωρίς κανένα διορθωτικό

Ενας σημαντικός κύκλος που αφορά στην αναδιάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών κλείνει τις ημέρες αυτές και ξεκινάει η διαδικασία για την υλοποίησή της.

Μπούρας

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών με απόφαση της συγκλήτου πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείο Παιδείας τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Τις ημέρες αυτές υπογράφεται ο πάπυρος με το προεδρικό διάταγμα που περιλαμβάνει το σχέδιο συγχωνεύσεων και μετακινήσεων της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την είδηση ότι ο πάπυρος βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Παιδείας, για την τελική υπογραφή, μας την έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας. «Το σχέδιο υπογράφεται ακριβώς όπως το εισηγηθήκαμε. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας ούτε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πιστεύω ότι στα μέσα Μαΐου θα το έχουμε στα χέρια μας ώστε να προχωρήσουμε τις προβλεπόμενες αλλαγές» μας είπε ο κ. Μπούρας.

Αν δεν προκύψουν απρόοπτα η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους του σχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος με ψήφους 45 υπέρ, 3 κατά και 3 λευκές είχε υιοθετήσει την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία στη συνέχεια εξετάστηκε αρχικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία έκανε και τη σχετική εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της Πάτρας είναι οι εξής:

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Συνένωση των Τμημάτων «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» (Αμαλιάδα) και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής»(Μεσολόγγι) σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι.

2. Δημιουργία Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το 2023-24.

3. Μετονομασία του Τμήματος «Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» σε τμήμα «Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» με έδρα το Μεσολόγγι.

4. Συνένωση του Τμήματος «Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο με το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» στο Αγρίνιο. Προτείνεται η δημιουργία τομέα «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» στο «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων». Στον τομέα αυτό θα περιέλθει και το MBA «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι σπουδές διοίκησης για επιχειρήσεις τροφίμων αλλά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και παραμένει το γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας για να υποστηρίξει όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής.

5. Απορρόφηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο από καινούργιο τμήμα με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας (Πύργο) με το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» (Αγρίνιο) με ονομασία Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα. Το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» μεταφέρεται από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα ώστε να είναι κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπαιδική και Νευρολογική Κλινική, καθώς και με την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών.