Υπόθεση με τις χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα: Τι απαντά στην «Π» το άμεσο περιβάλλον της κατηγορούμενης πρώην εισαγγελέα

Η υπόθεση με τις χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας

Κέρκυρα

Σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνει η ανάκριση για την πρώην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση με τις λεγόμενες «χαμένες δικογραφίες», που αφορούσαν σε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις που είχε αναλάβει.

Σε βάρος της, έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων και μαζί της, κατηγορούνται και δικαστικοί υπάλληλοι καθώς και ένας αστυνομικός. Να σημειωθεί ότι προ μηνός, απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου για διοικητική ανεπάρκεια, χωρίς δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη θέση στο δημόσιο.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» που ασχολήθηκε πριν δύο εβδομάδες με την υπόθεση, παρουσιάζει σήμερα ως οφείλει, την θέση της πρώην εισαγγελέα. Η κατηγορούμενη δεν δέχθηκε να μιλήσει στην «Π», επειδή όπως μας μετέφερε, πρέπει να σεβαστεί την μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας. Ωστόσο, άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός της, περιέγραψαν το πλαίσιο των ισχυρισμών της.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μετέφεραν ότι η κυρία Τατάκη αποδέχεται τις ευθύνες της, αλλά μόνο για μια διοικητική κατάσταση που ξέφυγε από τον έλεγχό της και την οποία αποδίδει σε παγιωμένες υπηρεσιακές ελλείψεις, στα κενά ενός περιφερειακού δικαστηρίου, αλλά και σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της.

Αρνείται όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία περί δόλου και πολύ περισσότερο, ότι η ίδια ήταν επίκεντρο κάποιου παραδικαστικού κυκλώματος στην Κέρκυρα.

Μάλιστα, αποδίδει την σημερινή της θέση, ως το αποτέλεσμα ενός εμμονικού και εμπαθούς πολέμου που ασκείται σε βάρος της, από δύο συγκεκριμένα άτομα για προσωπικούς τους λόγους, τα οποία δεν θέλει να κατονομάσει σε αυτή την φάση, αλλά, που αντιλαμβάνονται ποια είναι, όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης.

Η ΑΠΟΛΥΣΗ

Η «Π» ζήτησε από το περιβάλλον της πρώην εισαγγελέα να μάθει, πως σχολιάζει η ίδια την απόλυσή της από το δικαστικό σώμα: «Δεν θέλει να την σχολιάσει», μας είπαν. «Δεν τα βάζει ούτε με τους Αεροπαγίτες, ούτε με τα όργανα της δικαιοσύνης. Δεν έχει τέτοια διάθεση, έτσι όπως κατέληξε η υπόθεση. Θεωρεί ίσως, ότι η απόφαση ήταν πιο αυστηρή από όσο περίμενε, αλλά, αυτή ήταν και δεν την κρίνει. Αυτό που την απασχολεί τώρα, είναι να αποδείξει την αθωότητά της».

«ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΡΙΚΗ…»

Το περιβάλλον της κυρίας Τατάκη παραδέχεται ότι θήτευσε για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα. Σχεδόν 18, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που μετακινήθηκε στην Ηγουμενίτσα και επέστρεψε πάλι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η  κατάσταση ήταν τραγική, με μόλις δύο εισαγγελείς και έναν προϊστάμενο, που πολλές φορές έμενε με έναν μόνο εισαγγελέα.

«Φορτώθηκε πληθώρα υποθέσεων. Οι μηνύσεις που έφταναν στην υπηρεσία, ξεπερνούσαν τις 15.000. Εφτασε εκεί ως αντισαγγελέας, με όλο τον φόρτο των μηνύσεων και δικογραφιών να την πνίγει και μαζί να έχει 25 έδρες το μήνα. Καταλαβαίνετε τι σήμαινε αυτό για μια άπειρη αντεισαγγελέα; Ηταν μια φρίκη», μετέφερε στην «Π» ο άνθρωπος που συνομίλησε μαζί μας.

«Οταν ήρθε η προαγωγή της το 2014, έκανε το τραγικό λάθος να παραμείνει στο νησί, ενώ δεν έπρεπε με την κατάσταση που ζούσε». Το περιβάλλον της, τονίζει ότι η ίδια ποτέ δεν ζήτησε να μείνει στην Κέρκυρα τόσο πολύ. «Της το πρότεινε το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έπειτα από εισηγήσεις δικηγόρων στο νησί και η ίδια δέχθηκε, γιατί δεν ήθελε να πάει κανένας άλλος στη θέση της, αλλά και γιατί δεν ήθελε να διαταράξει την προσωπική της ζωή, με μια μετάθεση».

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΒΟΥΛΙΑΞΕ…

Το περιβάλλον της, θέτει και το εξής ερώτημα: «Αν έπρεπε να φύγει, γιατί δεν την μετέθεσε το 11μελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που κάνει τις κρίσεις;» και αποδίδει ως φαιδρούς τους ισχυρισμούς, ότι κάποιοι δικηγόροι από την Κέρκυρα άσκησαν επιρροή στον Αρειο Πάγο για να την κρατήσουν στο νησί.

«Το μέγα και αψυχολόγητο σφάλμα της, ήταν να παίρνει τα πάντα πάνω της, μηνύσεις, διώξεις, ανακρίσεις, δικογραφίες και κάποια στιγμή βούλιαξε» είπε  φιλικό της πρόσωπο στην «Π».

«ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΥΝΗΓΙ;»

«Δέχεται πόλεμο. Εφτασαν σε σημείο να την κατηγορούν για παράνομο πλουτισμό, με επιστολές ανύπαρκτων προσώπων. Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, είναι κάποια ελάχιστα χρήματα, που της έχουν απομείνει ως καταθέσεις, από αναδρομικά που είχε πάρει ως εισαγγελέας. Δεν έχει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο. Τα οικονομικά της στοιχεία, έχουν ψαχτεί παντού και δεν έχει βρεθεί τίποτα το επιλήψιμο. Γιατί τόσο μίσος, γιατί τέτοιο κυνήγι;» τόνισε το ίδιο πρόσωπο στην «Π».

«ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΟΛΟ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ…»

Και οι 3010 δικογραφίες και άλλες υποθέσεις, που βρέθηκαν στο σπίτι όπου διέμενε και σε σπίτι γνωστού της, πως δικαιολογούνται; Το περιβάλλον της πρώην εισαγγελέα λέει ότι ήταν δουλειά που έπαιρνε για το σπίτι, γιατί είχε πνιγεί από τον φόρτο εργασίας στην υπηρεσία.

Μάλιστα, αντιπαραβάλλει μερικά δεδομένα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του υπηρεσιακού χάους που επικρατούσε στην Εισαγγελία της Κέρκυρας. Οι χρεώσεις υποθέσεων έφταναν τις 600 το μήνα και τις αναλάμβανε όλες αυτή, λόγω έλλειψης εισαγγελέων.

«Φανταστείτε να μείνει πίσω λίγους μήνες. Μαζεύονται άνετα 3000 εκκρεμείς υποθέσεις. Κάποια στιγμή είχαν μαζευτεί ακόμα και 11.000 κατηγορητήρια άγραφτα. Προωθούσε τις επείγουσες υποθέσεις, αλλά και πάλι είχε μείνει πίσω αρκετούς μήνες, ίσως και μισό χρόνο. Κάποια στιγμή, όταν ανακοινώθηκε η αναγκαστική της μετάθεση, τότε άρχισε να βγάζει τις υποθέσεις με ρυθμούς πολυβόλου, για να μην αφήσει πίσω της εκκρεμότητες. Στο τέλος διεκπεραιώθηκαν αυτές οι 3000 υποθέσεις» είπε η ίδια πηγή στην «Π».

Η εικόνα που παρουσιάστηκε παραπέμπει σε πλήρη αποδιοργάνωση και απώλεια ελέγχου σε μια εγκαταλειμμένη υπηρεσία. Το περιβάλλον της κυρίας Τατάκη ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ο δόλος που προσπαθούν να της αποδώσουν κάποιοι. Το ίδιο ισχυρίζονται και για υπαλλήλους και άλλους πρώην συνεργάτες της, που κατηγορούνται μαζί της και οι οποίοι ήταν ευσυνείδητοι και εργατικοί.

Κέρκυρα

Μέρος από τους χιλιάδες φακέλους, μηνύσεις και δικογραφίες που βρέθηκαν σε σπίτι

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ  

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν αρνείται στους συνομιλητές της, ότι το να κρύβεις κάτω από το χαλί τόσες εκκρεμότητες, ήταν ένα τεράστιο λάθος και το παραδέχεται και η ίδια. Δεν συμβαίνει όμως μόνο στην Κέρκυρα, λέει, αλλά και σε άλλες περιφερειακές Εισαγγελίες.

«Αναγνωρίζει την διοικητική της ευθύνη. Ναι, τα έκανε θάλασσα διοικητικά, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό, από το να την κατηγορούν κάποιοι για παραδικαστικό κύκλωμα και για παράνομο πλουτισμό», είπαν οι συνομιλητές της κυρίας Τατάκη.

Αποδίδουν την απόλυσή της από τον Αρειο Πάγο, εν πολλοίς και στη δημοσιότητα που έδωσαν μερικά πρόσωπα στην υπόθεση, για προσωπικές διαφορές, εμπάθεια και κόντρες που είχαν μαζί της, όταν ήταν εισαγγελέας.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΕΣΚΑΓΑΝ ΣΑΝ ΟΒΙΔΕΣ

Ρωτήσαμε το περιβάλλον της πρώην εισαγγελέα, αν τελικά υπάρχουν χαμένες δικογραφίες. «Ούτε η ίδια ξέρει», μας είπαν. «Δεν είναι σε θέση να το απαντήσει, γιατί την καταμέτρηση έχει κάνει άλλος εισαγγελέας. Μπορεί να είναι και έτσι, γιατί στην υπηρεσία επικρατούσε ένα χάος, ήδη από το 2005», είπε το περιβάλλον της.

Και για τις παραγραφές ή τον κίνδυνο παραγραφών, τι απαντά; «Οταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες, το πρώτο πράγμα που θα πάθει ένας εισαγγελέας είναι οι παραγραφές. Προσπαθείς να σώσεις ό,τι μπορείς» είπαν τα ίδια πρόσωπα, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, από την πρώτη ημέρα που πήγε στην Κέρκυρα: «Της έλεγαν, φύγε γιατί οι παραγραφές εδώ σκάνε σαν τις οβίδες. Πολλές υποθέσεις έφταναν στο ακροατήριο έπειτα από 6-7 χρόνια και δίκαζαν για μέρες, ώστε να αποσυμφορηθεί το πινάκιο. Η ίδια είχε διεκπεραιώσει 22.000 μηνύσεις μέσα σε μια τετραετία. Αλλά, όταν έχεις 15.000 εκκρεμείς υποθέσεις σε ένα επαρχιακό και υποστελεχομένο δικαστήριο, έτσι θα καταλήξει κάποια στιγμή» είπαν οι ίδιες πηγές στην «Π».

Τέλος, το περιβάλλον της κυρίας Τατάκη, είπε στην «Π» ότι η ίδια διακρίνει εμμονές από άτομα που έχουν μια εμπάθεια στο πρόσωπό της και που πιστεύουν ότι είναι αρχάγγελοι της κάθαρσης. Η ίδια θα απολογηθεί γι΄ αυτό που κατηγορείται και είναι βέβαιη ότι θα καταρρίψει και τις θέσεις της άλλης πλευράς.