Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα.
Αιτία για τον… πρώτο καύσωνα και τις θερμοκρασίες στους 35 με 37 βαθμούς είναι η μετατόπιση πολύ θερμών αερίων μαζών από την Ιβηρική χερσόνησο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.
«Ο Μάιος στατιστικά συνηθίζει να μας στέλνει τα πρώτα θερμά κύματα άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια. Γυρνώντας πίσω το ημερολόγιο μπορούμε να θυμηθούμε την περσινή χρονιά όπου αντίστοιχες ημέρες ζούσαμε θερμοκρασίες κοντά στους 40° ενώ και μια χρονιά πιο πίσω ακόμα, είχαμε ένα αρκετά ισχυρό θερμό κύμα. Γενικά ο Μάιος στο δεύτερο μισό του μας φέρνει μια ισχυρή δόση από Καλοκαίρι χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα», σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε χερσαίες περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από θάλασσα.
Μετά τη ζέστη, καταιγίδες και χαλάζι
«Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά βορειοδυτικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που πολύ πιθανό να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλάζι. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα το διάστημα Κυριακή – Τρίτη και κατά κανόνα σε ηπειρωτικές περιοχές. Πάντως μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά τη διάρκεια του θερμού κύματος σε ορεινά τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας», καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Σε ανοδική τροχιά θα βρεθεί ο υδράργυρος στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένουμε την κορύφωση αυτού του πρώτου για φέτος ισχυρού θερμού κύματος με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και τους 35° με 37°.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι όπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε και στον πρώτο μας χάρτη η μετατόπιση πολύ θερμών αερίων μαζών (πορτοκαλί αποχρώσεις) από την Ιβηρική χερσόνησο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Ο Μάιος στατιστικά συνηθίζει να μας στέλνει τα πρώτα θερμά κύματα άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια. Γυρνώντας πίσω το ημερολόγιο μπορούμε να θυμηθούμε την περσινή χρονιά όπου αντίστοιχες ημέρες ζούσαμε θερμοκρασίες κοντά στους 40° ενώ και μια χρονιά πιο πίσω ακόμα, είχαμε ένα αρκετά ισχυρό θερμό κύμα. Γενικά ο Μάιος στο δεύτερο μισό του μας φέρνει μια ισχυρή δόση από Καλοκαίρι χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα.
ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ
Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι θάλασσές μας φέτος εμφανίζουν πιο χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Έναν παράγοντα που μπορούμε να σημειώσουμε και που είναι σχετικά εύκολος να κατανοηθεί από τους περισσότερους έχουν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο είναι ότι ο Χειμώνας φέτος “τράβηξε” σε διάρκεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θάλασσές μας αποκρίνονται πολύ πιο αργά στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί εμφανίζουν μια υστέρηση στην επιφανειακή τους θερμοκρασία σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Στον δεύτερο χάρτη μας σημειώνουμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου αναμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες 48 με 72 ώρες. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι αυτές αναμένεται να σημειωθούν σε χερσαίες περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από θάλασσα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και βασιζόμενοι στον παράγοντα που αναλύσαμε στην προηγούμενη παράγραφο, ότι δηλαδή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία της θάλασσας και της ξηράς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρής θαλάσσιας αύρας εκτοπίζοντας τον θερμό αέρα σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ
Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά βορειοδυτικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που πολύ πιθανό να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλάζι. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα το διάστημα Κυριακή – Τρίτη και κατά κανόνα σε ηπειρωτικές περιοχές. Πάντως μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά τη διάρκεια του θερμού κύματος σε ορεινά τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News