Πάτρα: Καρναβάλι, 1821 και προσεχείς παραστάσεις στο Θέατρο

Σε περίοδο προετοιμασίας βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα των θεατρικών σκηνών. «Προετοιμάζουμε τις παραστάσεις που μπορούν να παρουσιαστούν, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, οποιαδήποτε στιγμή και να αποφασιστεί να ξεκινήσουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Βάης. Μία από αυτές τις παραστάσεις, η οποία μάλιστα, προχωρά και δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η διαδικασία της, είναι αυτή του Αρματος Θέσπιδος για το 1821.

Οπως είναι γνωστό και έχουμε γράψει, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα έχει ρόλο και στο Πατρινό Καρναβάλι. Και αυτό αναμένεται να γίνει μέσα από τα παιδιά της Δραματικής Σχολής και τις δράσεις τους, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν διαδικτυακά. Τα σχέδια είχαν γίνει από πέρυσι και προέβλεπαν οι σπουδαστές του τμήματος σκηνογραφίας να παρουσιάσουν κάποιο άρμα, μακέτες, σχέδια αλλά και κάποιες καρναβαλικές στολές. Ο κορονοϊός δεν δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης του άρματος ζωντανά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Δραματική Σχολή θα μείνει έξω από τον θεσμό, ενώ υπάρχει η σκέψη όλα τα παραπάνω να αξιοποιηθούν μελλοντικά.

Οσον αφορά στο παρόν, όπως σημείωσε ο κ. Βάης, αν υπάρξει η δυνατότητα -καθώς πολλοί σπουδαστές βρίσκονται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τα μαθήματα πραγματοποιούνται διαδικτυακά- ίσως μέσα στον Φεβρουάριο παρουσιαστούν κάποιες διαδικτυακές παραστάσεις ή και κάποια δρώμενα μέσα στην πόλη, στα οποία θα συμμετέχουν 2-3 άτομα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παράλληλα οι σπουδαστές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας απέστειλαν επιστολή στον υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία των σχολών θεάτρου, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Πρόκειται για μια κοινή επιστολή του Σωματείου Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Συλλόγου Σπουδαστών ΚΣΟΤ, των Σπουδαστριών και Σπουδαστών Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Σπουδαστριών Σπουδαστών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου. «Εμείς είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και μάλιστα βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας αποστολής νέας επιστολής προς το υπουργείο πολιτισμού σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια που ελπίζω να τελεσφορήσει. Αν όχι, τότε σίγουρα θα στείλουμε την επιστολή μόνοι μας για να στηρίξουμε τα παιδιά μας» σημειώνει χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Πέτρος Βάης.

Οπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή το τελευταίο δίμηνο τα μαθήματα πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστών και συνεχίζει: «Ιδιαίτερα, τα μαθήματα χορού, κίνησης, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, φωνής και αγωγής λόγου, που αποτελούν και τον βασικό κορμό των μαθημάτων του εκάστοτε προγράμματος σπουδών, αδυνατούν να πραγματοποιηθούν ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον που είναι αναγκαίο για την πραγμάτωση τους είναι οι κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες με τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές ,όπως: συγκεκριμένα πατώματα, καθρέφτες, κατάλληλη ακουστική κ.λπ. Η φύση των μαθημάτων σκηνοθεσίας δε, ακυρώνεται εντελώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει δια ζώσης συνεργασία με ηθοποιούς. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται κι η απουσία της ομαδικής λειτουργίας του συνόλου, που ενυπάρχει στην φύση αυτών των επαγγελμάτων, όσο και η διά ζώσης επίβλεψη των αρμόδιων καθηγητριών/ών για την ασφάλεια των σωμάτων και των φωνών των σπουδαστριών/ών, αλλά και για την ουσιαστική εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Στην επιστολή οι σπουδαστές ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού:

-Την άμεση επαναλειτουργία των σχολών μας.

-Την εξασφάλιση, από το υπουργείο Πολιτισμού, των κατάλληλων μέσων (μάσκες, παροχή COVID-19 Test- όπως χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες πρόβες και γυρίσματα – καθώς και, μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολών, ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα και συντονισμό των μαθημάτων, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού στη σχολή, π.χ. κυλιόμενο ωράριο).

-Την πλήρη αναπλήρωση όλων των ωρών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών μαθημάτων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, όπως προβλέπουν τα ΦΕΚ των σχολών μας για τα πρακτικά μαθήματα.

-Τη δημιουργία σαφούς σχεδιασμού διεξαγωγής διπλωματικών εξετάσεων των τελειόφοιτων των δραματικών σχολών, των παραστάσεων των σπουδαστριών/ών χορού, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων των υπολοίπων ετών σε όλες τις σχολές.

-Την οικονομική ενίσχυση των σπουδαστριών/ων και την συμπερίληψή τους στο μέτρο της μείωσης ενοικίων και στο μέτρο επιδόματος ενοικίου, όπως προβλέπεται ήδη για τους φοιτητές ΑΕΙ.