Νοσοκομείο Ρίου – Κούτρας: Ιατρική ακριβείας για τον καρκίνο – Η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο ασθενή
Τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου θα παρουσιαστούν στη διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία» που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών
Σχεδόν τους 200 φτάνουν οι ογκολογικοί ασθενείς που αντιμετωπίζονται ημερησίως στο Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Το σημαντικό είναι ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες ακόμα και σε αυτές που βρίσκονται στα στάδια των κλινικών μελετών και ερευνητικών πρωτοκόλλων.
Οι εξελίξεις αυτές, όπως και όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου θα παρουσιαστούν στη διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας (ΕΕΓΟ) και το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Οι εργασίες του συνεδρίου που ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Πατρωìν.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ο Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, αν. καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας και διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ, Αγγελος Κούτρας, για τα νέα θεραπευτικά δεδομένα του καρκίνου εστίασε στο εξής: «Η εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με τη χρήση μοριακών προβλεπτικών δεικτών είναι μία σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στην ογκολογία. Είναι αυτό που λέμε ιατρική ακριβείας. Δηλαδή με τη χρήση προβλεπτικών παραγόντων, μοριακών εξετάσεων, επιλέγουμε τους ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ωφεληθούν από κάποια θεραπεία. Κι αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι παράλληλα προστατεύουμε τους ασθενείς από πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
Στο ερώτημά μας σε τι έκταση εφαρμόζεται η στοχευμένη θεραπεία στους ασθενείς, ο κ. Κούτρας απαντά: «Εφαρμόζεται εκτεταμένα και σε ένα μεγάλο αριθμό καρκίνο πλέον (μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου, ωοθηκών). Είναι στην καθημερινότητά μας αυτό πλέον. Για να αποφασίσουμε τη θεραπεία του ασθενούς μας, συνήθως προηγείται ένας μοριακός έλεγχος και με βάση αυτόν καθορίζεται η καταλληλότερη θεραπεία».
Ως σημείο αιχμής της σύγχρονης ογκολογίας ο κ. Κούτρας αναδεικνύει την ιατρική ακριβείας καθώς και «την ανοσοθεραπεία η οποία χρησιμοποιείται πλέον σε ένα μεγάλο αριθμό νεοπλασιών. Εχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση ασθενών και μάλιστα με πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου όπως το κακόηθες μελάνωμα ή ο καρκίνος του πνεύμονα. Βλέπουμε μακροχρόνιες επιβιώσεις που παλαιότερα ήταν αδιανόητο. Για παράδειγμα βλέπουμε ασθενή με μεταστατικό μελάνωμα να ζει χρόνια. Αυτή είναι μία μεγάλη εξέλιξη».
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι ογκολογικοί ασθενείς της Δυτικής Ελλάδας και γενικότερα της χώρας μας έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες; Είναι το ερώτημα που θέσαμε στον κ. Κούτρα και η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής:
«Και στο ογκολογικό τμήμα το δικό μας και γενικότερα στην Ελλάδα θα έλεγα ότι είναι διαθέσιμες όλες οι σύγχρονες επιλογές σε ό,τι αφορά τα ογκολογικά φάρμακα. Υπάρχει βέβαια για τα περισσότερα από τα καινούργια φάρμακα μία χρονική καθυστέρηση υπό την έννοια της γραφειοκρατίας που επιβάλλει η προμήθειά τους καθώς είναι φάρμακα υψηλού κόστους. Είναι σωστό να υπάρχει μία διαφάνεια και ένας έλεγχος ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων αυτών αλλά θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να εγκριθεί η χορήγησή τους και η οποία φτάνει σήμερα τις δύο εβδομάδες. Πέρα από τις συγκεκριμένες θεραπείες στο δικό μας Τμήμα αλλά και σε άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε πιο καινοτόμες θεραπείες μέσω κλινικών μελετών και ερευνητικών πρωτοκόλλων που είναι διαθέσιμα στο Τμήμα μας. Είχα την τύχη να συνεχίσω την παράδοση του κ. Καλόφωνου, ο οποίος είχε δώσει μεγάλη έμφαση στις κλινικές μελέτες, είχε οργανώσει πολύ καλά το Τμήμα και το κατέστησε πρωτοπόρο Πανελλαδικά. Αυτό το οφείλουμε στον κ. Καλόφωνο».
ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΓΝΠ
Ρωτήσαμε τον κ. Κούτρα αν το Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ είναι πλήρως στελεχωμένο. Η περιγραφή του είναι ενδεικτική. «Στο δικό μας Τμήμα έχουμε καταφέρει να μην έχουμε λίστα αναμονής στο να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία τους. Ημερησίως οι ενδοφλέβιες θεραπείες που γίνονται είναι 45 – 50. Παράλληλα έχουμε πολλές θεραπείες που γίνονται διά στόματος κατ’ οίκον αλλά παρακολουθούνται από τους γιατρούς του τμήματος. Λειτουργούμε τρία ιατρεία στα οποία εξυπηρετούνται 30 ασθενείς ημερησίως. Αλλοι 70-100 ασθενείς εξυπηρετούνται με συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων. Κι έχουμε άλλους 15 – 20 ασθενείς που νοσηλεύονται είτε στην Παθολογική Κλινική είτε σε άλλες κλινικές αλλά παρακολουθούνται από εμάς. Ο όγκος είναι πολύ μεγάλος. Εκανα μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις του Τμήματος που ήταν τρεις. Με τη στήριξη του διοικητή του νοσοκομείου Δ. Μπάκου και του διοικητή της 6ης ΥΠε Γ. Καρβέλη καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη σύσταση δύο νέων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών παθολογίας – ογκολογίας. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών μας. Απαιτείται και περαιτέρω ενίσχυση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Σας περιέγραψα παραπάνω τη γραφειοκρατική διαδικασία που υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε για να χορηγήσουμε στους ασθενείς μία καινούργια θεραπεία. Πρέπει να καθίσω μία ώρα μπροστά στον υπολογιστή και να καταχωρώ πιστοποιητικά κ.ά. για να εγκριθεί η θεραπεία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News