To 2020 σχεδόν τα πάντα ήταν κορονοϊός. Το 2021 προσβλέπαμε ότι τα πάντα θα είναι 1821. Αλλά θα είναι και πάλι τα πάντα κορονοϊός; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Δεν είναι και τόσο πολύ στο χέρι μας αυτό.
Αλλά δεν παύουμε να οφείλουμε ηθικό χρέος στην επετειακή διάσταση του έτους που εγκαινιάζουμε σε λιγότερο από ένα διήμερο. Ως Ελληνες και ως Αχαιοί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η «Π» επέλεξε να παραχωρήσει προχθές την 1η και την τελευταία σελίδα, 72η, του Φύλλου της Χρονιάς, στην υπόμνηση της επετείου. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση με τον προσήκοντα τρόπο. Οχι μόνο αναπαραστάσεις και μνημονεύσεις, αλλά και με παραγωγικές πρωτοβουλίες. Που θα προεκτείνουν το 1821 και τον αγώνα για την Ανεξαρτησία στη νέα εποχή.
Τι περιμένουμε ως Αχαΐα από τη νέα χρονιά, ωστόσο;
>ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ το εμβόλιο. Η πρεμιέρα του έγινε. Προσβλέπουμε σε εκτεταμένη διάχυση τις επόμενες εβδομάδες. Και βέβαια σε ικανοποιητική απόδοση. Αν δεν έχουμε σύντομα θετικό βήμα γραφής, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε την κανονικότητα που προσευχόμαστε.
>Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ θα κυλήσει με ζύγισμα των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία, σε σχέση με την πρόοδο του εμβολίου. Κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει άνοιγμα της αγοράς, ούτε της εστίασης, ενώ γρίφος θα παραμείνει το άνοιγμα των σχολείων.
>Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ και ο Μάρτιος δεν θα φέρουν καρναβάλι, και πάντως όχι αυτό που ξέραμε. Δεν μπορούμε να εικάσουμε εάν το εμβόλιο θα έχει κάνει θαύματα ως τότε αλλά πάντως ο Δήμος δεν προγραμματίζει ανοιχτές εκδηλώσεις ενώ και οι ιδιώτες έχουν πετάξει λευκή πετσέτα ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, διαβλέποντας ότι η διοργάνωση έχασε το τρένο του 2021. Δεν θεωρείται πιθανό να έχουμε ανοιχτή εστίαση και κέντρα διασκέδασης για τέτοιο σκοπό, με βάση τα υγειονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Εχει ενδιαφέρον αν θα παρατηρηθεί κάποια έξαρση αντίστοιχη με την περυσινή, ιδιαίτερα εάν οι καρναβαλικοί πυρήνες παρασυρθούν από την αίσθηση ότι το εμβόλιο έχει απομακρύνει τον κίνδυνο.
>ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ μας στον Μάρτιο για λόγο που προαναφέρθηκε. Η 25η θα είναι ορόσημο της επετειακής χρονιάς, με τις διάφορες περιοχές που πρωτο-δόνησε η επανάσταση να διεκδικούν όχι ακριβώς τα πρωτεία (παρατηρούμε ότι ο σοβινισμός έχει χαλιναγωγηθεί) αλλά ένα σοβαρό μερίδιο στο πεδίο των εντυπώσεων. Η Αχαΐα δεν θα πρέπει να αδρανήσει. Και σίγουρα τα Καλάβρυτα δεν θα το κάνουν, για τους γνωστούς λόγους. Η Πάτρα, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα θα υστερήσει; Γεγονός είναι ότι η δημοτική αρχή δεν είναι 1821-κεντρική. Ηταν χαρακτηριστικό ότι η ίδια δήλωσε πως θεωρεί ότι οι εορτασμοί των εθνικών επετείων 1821 και 1940, είναι υπόθεση της πολιτείας.
>ΜΕΣΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εξ άλλου περιμένουμε αποφάσεις των Βρυξελλών για την Πατρών- Πύργου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ θα εγκρίνει τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης για το έργο. Ας μην αναλογιστούμε τι σημαίνει το ενδεχόμενο να μη συμβεί αυτό. Τουλάχιστον η χρονιά έκλεισε με δρομολόγηση των μέτρων άρσης της επικινδυνότητας.
>ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2021, παραλλήλως, αναμένουμε οριστικοποίηση αποφάσεων για τη χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, αλλά δεν παίρνουμε όρκο γι’ αυτό. Με έναν περίεργο τρόπο, ενώ το ζήτημα είναι φλέγον, και αγγίζει καθοριστικά τους σχεδιασμούς για το θαλάσσιο μέτωπο, οι αποφάσεις όλο και αναβάλλονται.
>Η ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση, βέβαια, έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο και την άρση των συνεπειών της πανδημίας. Το θέμα έχει δύο σκέλη: Την επάνοδο των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων σε μια ανεκτή και βιώσιμη κανονικότητα. Και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα γίνει με όρους που έχουν προδιαγραφεί. Ο πήχης είναι ψηλά και δεν αφορά τους πάντες. Αν η περιοχή μας δεν αναπτύξει δράσεις με συμβατότητα, θα χάσει ευκαιρίες ή θα αφήσει τόπο σε φερτές δυνάμεις.
>ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τα ζητήματα αυτά, υποδεέστερο θέμα φαντάζει η εμπλοκή που παρουσιάστηκε λήγοντας το έτος στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, αλλά δεν είναι αμελητέο. Και δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρόκριμα εξελίξεων, σε βραχυπρόθεσμη φάση ή με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Αν παίζει ρόλο, βέβαια , το συμβούλιο σ’ αυτό που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση. Τι έχει πάρει είδηση ο κόσμος από αυτά; Να ένα ενδιαφέρον θέμα για την αυτοδιοίκηση και τον βαθμό που είναι πραγματικά συνδεμένη με την κοινωνία.
Κ. Μάγνης (Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”)
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News