Πάτρα: Πού να βρεθούν τόσα εδώλια; – Πλησιάζει η δίκη των 80 κατηγορουμένων της «Αχαϊκής»

Το εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτεται σήμερα από την «Π» είναι ότι οι μισοί σχεδόν κατηγορούμενοι προτίθενται να αιτηθούν από το Δικαστήριο τον διορισμό δικηγόρων

εδώλια

Πρωτόγνωρες καταστάσεις πρόκειται να εκτυλιχθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον επόμενο μήνα, με αφορμή τη δίκη των 83 κατηγορουμένων που έχουν θεωρηθεί υπεύθυνοι για το «λουκέτο» στην Αχαϊκή Τράπεζα.

Η δίκη θ’ αρχίσει το πρωί της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, γεγονός που ήδη προκαλεί χωροταξικό «πονοκέφαλο» τον οποίο θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει το Προεδρείο, δεδομένου ότι μόνο οι 83 κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 150 άτομα, ενώ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της υπόθεσης αναμένεται να είναι πολυπληθές και το ακροατήριο.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτεται σήμερα από την «Π» είναι ότι οι μισοί σχεδόν κατηγορούμενοι προτίθενται να αιτηθούν από το Δικαστήριο τον διορισμό δικηγόρων, διότι αδυνατούν να καταβάλουν οι ίδιοι τα έξοδα που ανέρχονται σε 1000 ευρώ περίπου για τον καθένα!

Εξάλλου, ηλεγμένη πληροφορία της «Π» από έγκυρη δικαστική πηγή αναφέρει ότι πρόθεση της έδρας δεν είναι η αναβολή της δίκης, καθότι ήδη έχει παρέλθει μια δεκαετία από την φερόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στην οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, όπως και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα και με παραλείψεις.

Ως εκ τούτου, ο προσανατολισμός της έδρας αφορά μόνο το ενδεχόμενο διακοπής ή διακοπών της δίκης και επανέναρξη μετά την επίλυση τυχόν κολλημάτων και άλλων διαδικαστικών εκκρεμοτήτων.

Στο μεταξύ, πυλώνας της υπερασπιστικής τακτικής των βασικών κατηγορουμένων, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», θα είναι η αποδόμηση της πραγματογνωμοσύνης που αναφέρεται στη ζημία της Τράπεζας και η ικανοποίηση του αιτήματος να τεθεί στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι δεν γίνεται ακριβής προσδιορισμός της ζημίας, όπως ζητάει ο νόμος. Παράλληλα, τονίζεται ότι γίνεται μνεία στην πραγματογνωμοσύνη για οφειλές προς την Τράπεζα που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, ενώ οι κατηγορούμενοι κρίνονται για τις αρχικές χορηγήσεις δανείων, που είχαν τύχει –όπως τονίζεται– εμπράγματων διασφαλίσεων…