Κίεβο: Μοιράζει χάπια ιωδίου – Μεγάλο ο φόβος ρωσικής πυρηνικής επίθεσης

Το Κίεβο, αρχίζει τη διανομή χαπιών ιωδίου, υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας. Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης επιβλαβούς ακτινοβολίας από τον θυρεοειδή αδένα, εάν ληφθούν αμέσως πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σε πυρηνική ακτινοβολία.

Κίεβο

Έντονη ανησυχία και φόβο έχουν προκαλέσει οι απειλές του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως θα προχωρήσει στην χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο του Κιέβου, αρχίζει τη διανομή χαπιών ιωδίου, υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας. Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης επιβλαβούς ακτινοβολίας από τον θυρεοειδή αδένα, εάν ληφθούν αμέσως πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σε πυρηνική ακτινοβολία.

Την εκτίμηση πως ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου έκανε ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου εάν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της περιοχής». Σε περίπτωση που η πυρηνική τορπίλη εκτοξευτεί από τη Ρωσία, τότε αυτή είναι ικανή να φτάσει στις ακτές της Αγγλίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη στιγμή που έχουν οριστεί νέα σύνορα στην περιοχή, εάν υπάρχει επανάτηση των περιοχών από την Ουκρανία διακυβέβεται η έκταση της Ρωσίας. Αυτό θα ενεργοποιήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας και φυσικά αναμένει η Ρωσία επίθεση από το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν αυτές οι πυρηνικές τορπίλες».

 

Σημαντική υποχώρηση ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Χερσώνας

Ένας στρατιωτικός χάρτης που εμφάνισε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, δείχνει μια σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας της νότιας Ουκρανίας.

Αυτός ο χάρτης, σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο χάρτης που εμφανίζει την περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας που ελέγχουν ακόμη. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, ούτε σχολίασε αυτή την ορατή στρατιωτική υποχώρηση που εμφανίζεται στους χάρτες.

Ήδη στις 11 Σεπτεμβρίου, η μετάδοση εικόνων στρατιωτικών χαρτών στην ενημέρωση του ρωσικού στρατού είχε επιβεβαιώσει την έκταση της ρωσικής υποχώρησης στην περιοχή του Χαρκόβου.

Σε αυτό το στάδιο, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν δώσει ακριβείς πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο περιορίστηκε να υπογραμμίσει σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του».

«Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», έγραψε στο Facebook.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Γεβγκένι Ενίν, είπε για 50 τοποθεσίες που απελευθερώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας χωρίς να διευκρινίσει το πότε και πού, ενώ ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος εδώ και πολλές εβδομάδες.