Ηλεία: Εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης στο Πούσι παρουσία απογόνου του αγωνιστή Γιωργάκη Πλαπούτα – ΦΩΤΟ
Ιδιαίτερη η στιγμή στις εκδηλώσεις επετείου ήταν η απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, στον Κωνσταντίνο Πλαπούτα, απόγονος του ένδοξου αγωνιστή Γιωργάκη Πλαπούτα.
Με την παρουσία του γενικού γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση γιορτάστηκε η 200 η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα. Οι ιστορικές μνήμες ήρθαν -κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου- στο
προσκήνιο, αφού στην ευρύτερη περιοχή επί ένα διήμερο οι σύγχρονοι έλληνες «βούτηξαν» στην ιστορία τους τιμώντας τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης με τη λαμπρότητα και την επισημότητα που αρμόζει σ’ ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο.
ΠΛΑΚΕΤΑ
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία στην εκδήλωση στο Πούσι, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, ο οποίος είναι απόγονος του ένδοξου αγωνιστή Γιωργάκη Πλαπούτα.
Γ. ΚΟΥΡΗΣ
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Γεώργιος Κουρής. Ο κ. Κουρής επικέντρωσε τον λόγο του στη συμβολή των Κεφαλλήνιων αγωνιστών στη μάχη για την άλωση του Λάλα στο Πούσι. Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε ότι για την Κεφαλονιά η μάχη στο Πούσι είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός το οποίο τιμούν οι κάτοικοί της εδώ και 31 χρόνια, με παρουσία στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η εκδήλωση της Κυριακής έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού σχολείου Αχλαδινής. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν τόσο ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα, με τα μέλη τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο δήμος παρέθεσε προς τους καλεσμένους
του γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στον κατάφυτο από βελανιδιές χώρο πέριξ του μνημείου.
ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Μια μέρα νωρίτερα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το δήμο στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Λάλα, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αικατερίνη Καλέρη, μίλησε παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία για την μάχη στο Πούσι και τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών στη γύρω περιοχή για την άλωση του Λάλα, αναφερόμενη στα ιστορικά γεγονότα που
προηγήθηκαν και σ’ αυτά που ακολούθησαν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η νίκη των Ελλήνων κατά των Τουρκαλβανών του Λάλα υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την εξέλιξη του αγώνα όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και στην Πελοπόννησο. Ακολούθως, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Αλέξης Καράμπελας ανέπτυξε το θέμα της Επανάστασης του 1821 τονίζοντας ότι η μάχη στο Πούσι και η εκδίωξη των Τουρκαλβανών Λαλαίων αποτελούν κληρονομιά τιμής για όλους τους Έλληνες.
ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μετά τις βασικές ομιλίες έγινε παρουσίαση – έκθεση όπλων των αγωνιστών του 1821 από τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Κωνσταντίνο Βαγγελάκο, και ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο δήμος προς τιμήν των προσκεκλημένων. Νωρίτερα, στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα που φέρει την ονομασία του αγωνιστή Γιωργάκη Πλαπούτα, με πρωτοβουλία του διευθυντή, Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του ’21, Κ. Πλαπούτα, και στους
παριστάμενους απογόνους αγωνιστών του 1821, Α. Πετμεζά, Ν. Σταματελόπουλο, Α. Μεταξά – Φωκά, Γ. Γκρίντζαλη, Π. Οικονόμου που ήρθαν στο Λάλα προσκεκλημένοι του δήμου ειδικά για τις εκδηλώσεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News