Αχαΐα: Πεθαίνουμε γιατί δεν ξέρουμε να κολυμπάμε – Τα περιστατικά έφεραν ερωτήσεις

Ξέρουμε να κολυμπάμε; Πόσο εύκολο είναι να συμβεί το κακό; Ο Δημήτρης Χαλιώτης, αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τους πνιγμούς.

κολυμπάμε

Ξέρουμε να κολυμπάμε; Πόσο εύκολο είναι να συμβεί το κακό; Κάθε καλοκαίρι, όπως και φέτος, γίνονται γνωστά δεκάδες περιστατικά πνιγμών ή διασώσεων από ναυαγοσώστες που σαν «από μηχανής» θεοί σπεύδουν την τελευταία στιγμή και σώζουν ζωές.

Ηδη φέτος στην Πάτρα έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις, με πιο πρόσφατες, τα δύο περιστατικά πνιγμού προχθές το πρωί, όπου μια γυναίκα στάθηκε τυχερή και ο δημοσιογράφος Αγγελος Κωνσταντίνου πρόλαβε να της σώσει τη ζωή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η άτυχη γυναίκα πνίγηκε μπροστά στο μάτια των λουόμενων.

Που οφείλονται όμως τα πολλά περιστατικά πνιγμών; Ξέρουμε οι Ελληνες να κάνουμε μπάνιο; Εχουμε κολυμβητική παιδεία; Πόσο εύκολο είναι να συμβεί το κακό; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο κ. Δημήτρης Χαλιώτης, αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος έχει φέρει σε πέρας δεκάδες διασώσεις στο πέρασμα των χρόνων.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κατά τον κ. Χαλιώτη, η πλειοψηφία των κολυμβητών δεν έχει το απαιτούμενο κολυμβητικό επίπεδο για να υπάρχει ασφάλεια μέσα στο νερό. «Δυστυχώς αρκετός κόσμος δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν γνωρίζει ούτε πως να κολυμπά σωστά, αλλά ούτε και πως να αντιδρά σε δύσκολες περιπτώσεις όπως σε μια κράμπα ή την κούραση» αναφέρει ο έμπειρος διασώστης και συνεχίζει: «Πέρα από αυτό, δεν έχουμε γενικά κολυμβητική παιδεία. Είμαστε σαν λαός υπεραισιόδοξοι και συνήθως υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αγνοούμε ή να μην αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους. Ενώ, επιπλέον, για να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει για ώρα πρέπει να είναι ικανός σωματικά, αλλά και ψυχικά».

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ

Σημαντικό ρόλο κατά τον αρχηγό του Σώματος Σαμαρειτών παίζει η σωματική και ψυχική κατάσταση ενός κολυμβητή. Επιπλέον, ο κ. Χαλιώτης επισημαίνει πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κάποιος σε κίνδυνο: «Εκεί που κολυμπά κάποιος στα ρηχά, ξαφνικά χωρίς να το καταλάβει μπορεί να βρεθεί σε δυσχερή θέση. Η θάλασσα έχει τη δική της συμπεριφορά και πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί. Λίγα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να αλλάξουν τα ρεύματα και από την ασφάλεια, να βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πανικός έρχεται αμέσως και αν δεν έχει κολυμβητική παιδεία και δεν ξέρεις πως να συμπεριφερθείς, υπάρχει πρόβλημα».

Στην χρόνια πορεία του στον χώρο, ο κ. Χαλιώτης έχει αντιμετωπίσει πολλά «περίεργα» περιστατικά τα οποία θυμάται. Του ζητήσαμε να μας περιγράψει ένα από αυτά: «Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων είναι πολλά τα περίεργα περιστατικά. Ο κόσμος δεν υπολογίζει και παρασύρεται συχνά από τα ρεύματα. Εχει τύχει να σώσω άνθρωπο από τη μέση του Πατραϊκού. Ενώ κολυμπούσε, ξέμεινε από δυνάμεις και βρέθηκε σε βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα».

ΩΡΑΡΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ
Οι παραλίες της Πάτρας που έχουν κάλυψη ναυαγοσωστών είναι: Πλαζ, Δημορηγόπουλου, Αγίου Βασιλείου, Δαφνών, Βραχνέικων, Καστελλοκάμπου, PORTORIO και Ψαθόπυργου.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών είναι από τις 10.00 μέχρι τις 18.00, ενώ για την παραλία Πλαζ ισχύει επιμήκυνση ωραρίου των ναυαγοσωστών τα σαββατοκύριακα από 8:00-20:00 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

κολυμπάμε

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Αχαΐας (πλην αυτών της Αιγιάλειας, όπου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει στη σελίδα 12) έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες. Στον Δήμο Πατρέων θυμίζουμε πως ο Ιούνιος κύλησε χωρίς ναυαγοσώστες στις παραλίες αφού δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για τον αρχικό διαγωνισμό. Ο Δήμος Πατρέων δυσκολεύτηκε αρκετά να συνάψει σύμβαση και υπάρχει εξήγηση:
Κάθε καλοκαίρι, αλλά και λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, αναρτώνται δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – αγγελίες αναζήτησης ναυαγοσωστών από τουριστικές μονάδες και νησιωτικούς Δήμους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι διπλωματούχοι ναυαγοσώστες αλλά και οι εταιρείες του χώρου να επιλέγουν αυτές τις περιοχές για την εποχική εργασία τους, καθώς συνήθως τα χρήματα είναι καλύτερα αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να περάσουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε τουριστικούς προορισμούς.