Ο σύντροφός σου δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου – Και αυτό είναι πάρα πολύ οκ
Κανείς δεν είναι αναγκασμένος να διαβάζει το μυαλό του άλλου και ενίοτε, αυτό μπορεί να κρύβει ακόμα και τον κίνδυνο παρεξηγήσεων.
Κάπου μέσα στα χρόνια, κομμάτι της κουλτούρας του ρομαντισμού και των σχέσεων έγινε η ικανότητα να διαβάζει το μυαλό σου ο σύντροφός σου, ως απόδειξη του έρωτα και της αγάπης του για εσένα.
Ξέχνα αυτή την παραπληροφόρηση!
Όταν ο σύντροφός σου δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου μυρίζοντας τα νύχια του και κάνοντας υποθέσεις, δε σημαίνει αυτόματα πως δε σε προσέχει, δεν είναι έτοιμος να σε φροντίσει και σίγουρα, δεν αποδεικνύει την αγάπη του για εσένα.
Κανείς δεν είναι αναγκασμένος να διαβάζει το μυαλό του άλλου και ενίοτε, αυτό μπορεί να κρύβει ακόμα και τον κίνδυνο παρεξηγήσεων, γιατί μπορεί να αισθάνεσαι πως γνωρίζεις τι θέλει ο άλλος και τελικά, να πέφτεις πάρα πολύ έξω στις επιθυμίες του, όσο χρόνια και εάν έχετε περάσει μαζί.
Είμαι της άποψης πως εάν θες κάτι από τον σύντροφό σου, πρέπει να είσαι σε θέση να το εκφράσεις ανοιχτά και ειλικρινά. Είμαστε όλοι ενήλικες, επομένως θέλω να πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο της ζωής μας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις και τη γλώσσα μας, για να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε από τον άλλον.
Σε περίπτωση που ο σύντροφός σου νιώθεις πως δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου και να καταλάβει τις ανάγκες σου πριν καν τις εκφράσεις, κάτι που σου δημιουργεί απογοήτευση και αμφιβολίες για τη σχέση σας, κάνε αυτές τις 2 ερωτήσεις στον εαυτό σου:
1. Του έχω πει τι ακριβώς είναι αυτό που θέλω; Και όταν λέμε ακριβώς, εννοούμε ακριβώς και όχι κάποιες γενικότητες που αφήνουν περιθώριο για παρερμηνείες. Αντί να πεις «χρειάζομαι να μου δείχνεις πως νοιάζεσαι ενώ είσαι μακριά», δοκίμασε το «μπορείς να μου στέλνεις ένα μήνυμα ή να μου τηλεφωνείς πριν πας για ύπνο, ώστε να λέμε τα νέα της ημέρας μας; Αυτό θα με βοηθούσε να αισθανθώ πιο κοντά σου».
2. Του έχω πει τι δε θέλω; Συνήθως τείνουμε να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, αφότου έχει παρατηρηθεί μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, ενώ αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν από την αρχή είχαμε υπάρξει ειλικρινείς με όσα δε θέλουμε. Αντί να πεις «είσαι συνέχεια στο κινητό σου» αναφερόμενη σε ένα πρόβλημα που παρατηρείς, δοκίμασε το «μπορούμε να βρούμε χρόνο που θα περνάμε μαζί χωρίς να κοιτάμε τα κινητά μας;».
Σε γενικότερο πλαίσιο, δεν είναι δουλειά και ευθύνη του συντρόφου σου να ξέρει τι χρειάζεσαι και τι έχεις ανάγκη, χωρίς εσύ να έχεις μπει στη διαδικασία να το εκφράσεις. Κρατώντας αυτό το σκεπτικό, πως θα έπρεπε να τα ξέρει όλα πριν καν μιλήσεις, θα αρχίσουν να δημιουργούνται συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν ίσως με τον λάθος τρόπο, τραυματίζοντας τη σχέση σας.
Μία μικρή υποσημείωση σε αυτό το σημείο: παρατήρησε και πρόσεξε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου στον σύντροφό σου. Μπορεί να υπάρχει μία σχέση, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως μπορείς και έχεις το ελεύθερο να ξεσπάς πάνω του κάθε δική σου ανασφάλεια και φοβία, χωρίς να μπορείς να το επικοινωνήσεις καλύτερα και αποδοτικότερα. Να θυμάσαι πως όταν η απέναντι πλευρά νιώθει πως τη στήνεις σε έναν τοίχο, κάνοντας επίθεση, θα ανεβάσει άμυνες και τοίχους, προκειμένου να προστατευτεί, κάτι που σημαίνει πως ο μόνος χαμένος θα είναι η σχέση σας, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια ανάμεσά σας.
Το σημαντικό είναι να δώσεις το περιθώριο στον σύντροφό σου να σου «αποδείξει» πόσο νοιάζεται για σένα και πόσο σε αγαπά, αφού του έχεις παρουσιάσει τον τρόπο που θες να αισθάνεσαι αυτή την αγάπη. Μόνο από αυτό το σημείο και ύστερα, θα είναι δική του ευθύνη εάν οι ανάγκες σου δεν καλύπτονται και εάν δε σου προσφέρει την πληρότητα που έχεις ανάγκη εντός σχέσης.
Με πληροφορίες από lifemadeconscious.com και IG @the.holistic.psychologist
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News