Σκυλακάκης – RGC 2023: Επενδυτικά σχέδια 12 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης της «Πελοποννήσου».
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στις πιέσεις που εκδηλώνονται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με δηλώσεις του, στον Peloponnisos FM 104,1 στο περιθώριο του 11ου RGC.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών δεν υπάρχει χρηματοοικονομική έκθεση σε διεθνείς τίτλους, που θα επέτρεπαν να μεταδοθεί αυτό που συμβαίνει έξω. Το ενεργητικό των τραπεζών αποτελείται από στοιχεία της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 95%. Αρα, θα πρέπει πρώτα να χτυπηθεί η πραγματική οικονομία για να τεθεί σε κίνδυνο και να χτυπηθεί και το τραπεζικό μας σύστημα. Ωστόσο, σε όρους πραγματική οικονομίας, έχουμε ένα γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μεγάλες επενδύσεις και θετικές προοπτικές. Συνεπώς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα, τόνισε ότι την Πέμπτη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των εσόδων, τα οποία είναι πολύ καλύτερα του αναμενόμενου, όπως και τα στοιχεία του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2022, που θα είναι καλύτερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, έχει ολοκληρώσει τα μέτρα που ήταν να λάβει για το 2023 και από εδώ και πέρα, με την προοπτική των εκλογών όποτε αυτές προκηρυχθούν, τα κόμματα θα καταθέσουν τις προγραμματικές τους θέσεις και οι πολίτες να κρίνουν ποιος είναι πιο αποτελεσματικός με βάση αυτές τις θέσεις και τα πεπραγμένα του καθενός.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιφερειακή ανάπτυξη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε πως υπάρχουν κοντά στα 12 δισ. επενδυτικά σχέδια κατατεθειμένα, με περίπου τα 4 δισ. να έχουν ήδη προχωρήσει προς υλοποίηση. Ακόμη, επεσήμανε πως φέτος θα υπάρξει μια μαζική είσοδος χρημάτων (δανείων και επιδοτήσεων) στην πραγματική οικονομία, που θα συνδράμει αποφασιστικά στην τόνωση της οικονομικής ζωής. Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στόχος είναι το ποιοτικά βελτιωμένο αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και το προχώρημα σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς του κράτους που παρουσιάζουν αδυναμίες.
-Η Ελένη Μαριάνου (γενική γραμματέας CPMR) χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα εξαιρετικό εργαλείο συλλογικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, ενώ ο Κρις Αλεν, εκπρόσωπος του Ελληνικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε πως υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομίας, εξαιτίας τόσο της νέας κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και του πολέμου στην Ουκρανία και ως εκ τούτου η Ευρώπη οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις της.
– Ο Νίκος Βέττας (διευθυντής ΙΟΒΕ – καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) προειδοποίησε για τους εισαγόμενους οικονομικούς κινδύνους που φέρνει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση και υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι ο καταλύτης για να έρθει περισσότερο καύσιμο επενδύσεων στη χώρα.
ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ABEBAIOTHTA KAI NΕΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Ο Αλέξης Χαρίτσης (βουλευτής – τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – πρ. υπουργός, υπογράμμισε πως πρέπει να ασχολούμαστε σοβαρά με τις δομικές παθογένειες και τις αδυναμίες του ελληνικού οικονομικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα η συνεχόμενη αύξηση του δείκτη εμπορικού ελλείμματος, η ρηχή παραγωγική βάση, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η συνεχιζόμενη αστικοποίηση – ερημοποίηση της υπαίθρου, αλλά και η παραμέληση της δημόσιας διοίκησης, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε πως πρόκειται για μια ευκαιρία αλλαγών για να χτυπηθούν ουσιαστικά οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News