Κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς! – Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στην Αχαΐα… σαν σε τριτοκοσμική χώρα

Στα «κάγκελα» ο φαρμακευτικός κόσμος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οξυνθεί από την ανυπαρξία, ακόμα και απλών φαρμάκων, καταγγέλλοντας κυκλώματα που θησαυρίζουν. Καλεί σε πανελλαδική διαμαρτυρία της χώρας για την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Κινδυνεύουν

«Τραγική και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει ο φαρμακευτικός κόσμος της Αχαΐας την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική και για τους πολίτες αλλά και για εμάς τους φαρμακοποιούς» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος και εξηγεί:

«Σκεφτείτε να έρχονται συμπολίτες μας το σαββατοκύριακο και να ζητάνε μία παιδική αντιβίωση ή ένα παιδικό εισπνεόμενο και να μην το βρίσκουν ούτε σε ένα από τα έξι εφημερεύοντα φαρμακεία. Αυτή είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας όσον αφορά το φάρμακο».

Οι συνθήκες αυτές προκάλεσαν προχθές το βράδυ τη συνεδρίαση του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο τα μέλη του ΔΣ εκτίμησαν ότι θα οξυνθεί περαιτέρω.
«Ολα αυτά είναι απόρροια της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Απλώς στο φάρμακο είναι πιο έντονο. Οσοι βλέπουν πέρα από το κομματικό μίσος, παρατηρούν ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει δυνατότητα να παραγάγει φάρμακα αλλά την υποτιμούν οι ξένοι οίκοι. Παράλληλα το ελληνικό κράτος έχει ανοίξει το παράθυρο σε κυκλώματα τα οποία θησαυρίζουν.

Κινδυνεύουν

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Για παράδειγμα, ο χονδρέμπορας έχει κέρδος 4,67 ευρώ όταν προωθήσει ένα φάρμακο στην ελληνική αγορά, αντίθετα όταν το βγάλει στην εξωτερική αγορά έχει 200% πάνω και 250% σε κάποια άλλα σκευάσματα, οπότε είναι αναμενόμενο να το προωθήσει στην αγορά του εξωτερικού» εκτιμά ο κ. Σοφιανόπουλος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ακόμα και η απαγόρευση εξαγωγών δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον διότι είναι αντίθετη νομοθετικά. «Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε ελέγχους. Ολοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ολοι γνωρίζουν ποια αποθήκη παίρνει 100 φάρμακα και διαθέτει τα 50 στην εσωτερική και τα άλλα 50 τα εξάγει. Το να εξάγω το προϊόν που παράγω είναι μία θετική κίνηση. Το να εξάγω όμως το προϊόν που εισάγω είναι διαστροφή. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συστηματικά και είναι κανόνας».

Ο κ. Σοφιανόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία στη Γερμανία έχουν πριμοδότηση 10% όταν δίνουν φάρμακο εισαγόμενο από την Ελλάδα καθώς πωλείται με χαμηλότερη τιμή από τα γερμανικά και κερδίζει έτσι το υγειονομικό τους σύστημα. «Αυτό είναι νομοθετημένο επίσημα. Εφτασε η Γερμανίδα επίτροπος να διαμαρτυρηθεί στον Ελληνα Επίτροπο για την νομοθετική απαγόρευση εξαγωγών στην οποία είχε προχωρήσει η χώρα μας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να μην έχει φάρμακα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει κι όλοι έχουμε από μία ευθύνη την οποία έφτασε η ώρα να την αναλάβουμε».

Ζητούν 24ωρη απεργία

Με αυτά τα δεδομένα, το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας καλεί το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συντονίσει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των φαρμακείων, με βασικό αίτημα τη διαμαρτυρία της χώρας για την καθημερινότητα που βιώνουν τόσο αυτοί όσο και οι Ελληνες πολίτες.

«Θεωρούμε πως όταν τα γερμανικά φαρμακεία, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν τα φάρμακα της ελληνικής αγοράς, απεργούν για το ζήτημα των ελλείψεων, τα ελληνικά φαρμακεία δεν μπορούν να παρακολουθούν ατάραχα την κατάσταση να εξελίσσεται» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.