Μάρθα Λογαρά: Η Σαμιώτισσα που “τραγουδά” για την Πάτρα
Η Μάρθα Λογαρά, από το Καρλόβασι της Σάμου, έγραψε τραγούδι για την Πάτρα, χωρίς να την έχει επισκεφθεί ποτέ.
Πώς μπορεί κάποιος που δεν έχει έρθει ποτέ στην Πάτρα, να γράψει ένα τραγούδι για την πόλη και να σε κάνει να νιώθεις ότι έχει περπατήσει τα στενά της; Μπορεί να φαίνεται αδύνατο, όμως η Μάρθα Λογαρά, από το Καρλόβασι της Σάμου το έκανε πραγματικότητα, χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ την Πάτρα.
Αφορμή και αιτία στάθηκε ο Πατρινός μουσικός Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος έχει ντύσει με την μουσική του μεγάλες λαϊκές επιτυχίες και τα τελευταία χρόνια διατηρεί το μουσικό στέκι «Μπακαλόγατος» στην Καισαριανή.
Γνωρίστηκαν μέσω facebook, όπως μας λέει η Μάρθα Λογαρά, όταν επικοινωνήσαμε μαζί της για να δούμε πως προέκυψε το συγκεκριμένο τραγούδι για την Πάτρα και συνεχίζει: «Πάντα τον θαύμαζα και τον θαυμάζω και πάντα είχα την ελπίδα να μου γράψει ένα τραγούδι». Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα καθώς οι δυο τους έγραψαν το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» το οποίο κυκλοφόρησε σε digital single. «Όπως μιλούσαμε μέσω facebook μια μέρα μου λέει “Μάρθα γράψαμε για την Θεσσαλονίκη, έχουν γραφτεί τραγούδια για την Σάμο, για την γενέτειρά μου, την Πάτρα, αυτή την υπέροχη πόλη, πότε θα μου γράψεις ένα τραγούδι;”» μας αφηγείται η Μάρθα Λογαρά και συνεχίζει: «Εγώ του απάντησα, πως για να γράψω ένα τραγούδι θα πρέπει να έχω βιώματα ή μνήμες. Κάτι να μου “τσιγκλάει” την καρδιά και την ψυχή, είτε μιλάμε για έρωτα, είτε για χωρισμό, είτε για ξενιτιά. Να έχεις έστω μια εικόνα. Του είπα πως δεν έχω πάει ποτέ στην Πάτρα και τα μόνα που γνωρίζω για αυτή, είναι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Πανεπιστήμιο, η Αχάια Κλάους και φυσικά το Καρναβάλι που είναι διάσημο. Δεν γνωρίζω ούτε τοπωνύμια, ούτε την ιστορία της, τίποτα».
Όμως, η αγάπη και ο σεβασμός που νιώθει για τον Γιώργο Γεωργόπουλο, την οδήγησαν να πει το ναι. Έτσι, για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, η Μάρθα Λογαρά διάβασε και προσπάθησε να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για την Πάτρα. «Διάβασα για την ιστορία της, για τις γειτονιές της, το πώς είναι τα σπίτια, τα στενά, η ζωή της, για τις Ιτιές, τα ακρογιάλια, το Ζαβλάνι, τα στενά του Τριτάκι, τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, την ιστορία του ρεμπέτικου, τον Γκολέ, τον καφενέ του Κόττα, τα προσφυγικά, την Αγία Αικατερίνη» μας λέει και συμπληρώνει: «Όμως το δύσκολο είναι το να βάλεις την ουσία σε ένα μικρό τραγούδι, που αποτελείται από δύο κουπλέ και ένα ρεφρέν».
ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Κατά τη διάρκεια της όλης διεργασίας, η Μάρθα Λογαρά προσπάθησε να κάνει εικόνες τα όσα διάβαζε και να τα αποτυπώσει στους στίχους της. «Μεταμορφώθηκα με το μυαλό μου σε έναν Πατρινό και περπάτησα… Μέχρι και χάρτες άνοιξα για να δω τις διαδρομές» μας λέει.
Μέσα στο τραγούδι μπορεί κανείς να ακούσει για τα στενά της Άνω Πόλης, το Κάστρο, την Παντάνασσα, το Ζαβλάνι, τον καφενέ του Κόττα και πολλά άλλα. Πώς άραγε επέλεξε τις συγκεκριμένες τοποθεσίες; «Φανταζόμουν πως είναι να περπατάς προς το Κάστρο και να φτάνεις στον ουρανό. Το ένιωθα… Διάβασα για την Παντάνασσα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το όνομα και γοητεύτηκα από αυτή και την ιστορία της, όπως και για του Κόττα» μας απαντά και συνεχίζει: «Προσπαθούσα να φτιάχνω εικόνες και παράλληλα να υπάρχει η ομοιοκαταληξία. Περπατούσα νοερά και νοητά στην Πάτρα. Όταν διάβαζα κάτι που μου έκανε εντύπωση, προσπαθούσα να μάθε ό,τι μπορούσα για αυτό. Φαντάζομαι πως έγινα για λίγο ένας έφηβος ή μια έφηβη που μεγάλωσε στην Πάτρα. Έτσι το φαντάστηκα. Σαν τον Γιώργο (σ.σ. Γεωργόπουλο) που ζούσε εκεί και έφυγε και ζει την νοσταλγία της πόλης του».
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Μετά από αρκετή δουλειά, η Μάρθα Λογαρά ολοκλήρωσε τους στίχους και τους έστειλε στον Γιώργο Γεωργόπουλο. «Όταν τους έλαβε μου είπε ότι του άρεσαν πάρα πολύ και την ίδια ημέρα έκατσε και το “χάραξε”, δηλαδή έβαλε την μελωδία μόνο με το μπουζούκι του» μας λέει και συνεχίζει: «Είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι, δεν είναι “σουξέ”. Είναι ένα κομμάτι αλέγκρο, χαρούμενο που έχει έναν ρομαντισμό από τα παλιά. Μια χαρούμενη νοσταλγία». Και η ίδια όταν το άκουσε με την μελωδία ξετρελάθηκε. «Όποτε το ακούω θέλω να έρθω στην Πάτρα να δω αυτό που έχω “δει” με το μυαλό μου. Θέλω να τριγυρίσω στα στενά, να δω το ηλιοβασίλεμα στα σκαλάκια…» μας λέει συγκινημένη.
Και μπορεί το τραγούδι να έχει γραφτεί όσον αφορά τους στίχους και την μουσική, όμως μένουν ακόμα πολλά για να ολοκληρωθεί. Και αυτό γιατί ο κορονοϊός αλλά και το budget που απαιτείται έβαλε φρένο στα σχέδια των δύο δημιουργών. Επόμενο βήμα είναι η ηχογράφηση του κομματιού, ενώ επιθυμία και των δύο είναι και η δημιουργία ενός βίντεο-κλιπ, γυρισμένου στην Πάτρα που να κάνει εικόνες τα όσα αναφέρουν οι στίχοι. Όμως, όπως επισημαίνει η Μάρθα Λογαρά, οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί και το απαιτούμενο budget ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. «Όλα έχουν ένα κόστος και δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να το κάνει μόνος του. Αυτό είναι το θέμα. Το συζητάμε και ψάχνουμε μία λύση για το πώς μπορεί να γίνει» μας λέει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News