Ρωσία: Χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους και την Οδησσό με drones – ΦΩΤΟ

Σχεδόν όλη η επικράτεια της Ουκρανίας είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές.

ρωσία AP Photo/Libkos

Το Κίεβο και η περιφέρεια της Οδησσού έγιναν στόχος των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ξημερώματα της Τρίτης (06.09.2023). Υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.

Η επίθεση στο Κίεβο έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Ρωσία χρησιμοποίησε «διάφορα όπλα, πυραύλους Κρουζ και πιθανόν βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram.

«Όλοι οι στόχοι (που πέταγαν) προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα» και κατά τις πρώτες πληροφορίες «δεν υπάρχουν ούτε θύματα ούτε καταστροφές στο Κίεβο».

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν πως άκουσαν εκρήξεις μετά τις 05:50 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σχεδόν όλη η επικράτεια της Ουκρανίας είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές.

ρωσία

ρωσία

ρωσία

Στην περιφέρεια Οδησσού, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ρωσική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ, προσθέτοντας πως λιμενικές και αγροτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας «επιτέθηκαν στην περιοχή Ιζμαήλ στην περιφέρεια της Οδησσού με drones» για «σχεδόν τρεις ώρες», ανέφερε ο Κίπερ μέσω Telegram.

«Δυστυχώς, ένας άνθρωπος είναι νεκρός», υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το θύμα εργαζόταν στον αγροτικό τομέα.

Το ποτάμιο λιμάνι της Ιζμαήλ, στον Δούναβη, συγκαταλέγεται πλέον στις κυριότερες πύλες εξόδου ουκρανικών αγροτικών προϊόντων αφότου η Μόσχα έβαλε τέλος τον Ιούλιο στη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρά τον πόλεμο.

Λιμενικές και αγροτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, που αναφέρθηκε ειδικά σε διοικητικά κτίρια.

Λιμάνια και σημαντικές πλατφόρμες για το εμπόριο διά θαλάσσης στη νότια Ουκρανία, στις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ, έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι ρωσικών πληγμάτων αφού τερματίστηκε η συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 17 ρωσικά UAVs στην περιοχή της Ιζμαήλ και τα συντρίμμια κατέπεσαν στον Δούναβη.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ουκρανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος-καμικάζι λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπριάνσκ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τους τελευταίους 3 μήνες, απ’ όταν άρχισε η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία έχει χάσει 66.000 στρατιώτες, ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 7.600 οπλικά συστήματα και πρόσθεσε πως «σε καμιά από τις κατευθύνσεις [επίθεσης] οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Σύμφωνα με το newsit, οι αριθμοί που έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κίεβο από την άλλη κάνει λόγο για διάσπαση της πρώτης αμυντικής γραμμής των ρωσικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια, πέρα από μικρά εδαφικά κέρδη στον νότο, και χαρακτηρίζει πλέον υποσχόμενη την αντεπίθεσή του.