Αναστολές ανεμβολίαστων-Υγειονομικοί: «Δεν θα πάμε ως πρόβατα επί σφαγή»

Κοινό μέτωπο κατά της αναστολής εργασίας με εξώδικο στις διοικήσεις των νοσοκομείων της Αχαΐας ετοιμάζουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι με πάνω από 500 υπογραφές. Ετοιμάζεται ομοβροντία αγωγών και μηνυτήριων αναφορών κατά των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Υγειονομικοί

Οχυρώνονται νομικά απέναντι στο μέτρο της αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αχαΐας, που ετοιμάζουν μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια κατά των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα επιδοθεί εξώδικη επιστολή προς τις τοπικές διοικήσεις των νοσοκομείων και υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ αν εφαρμοστεί έστω και σε έναν υπάλληλο το μέτρο της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, θα υπάρξει ομοβροντία αγωγών και μηνύσεων.

Υγειονομικοί

Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει τους υγειονομικούς από όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας, Δήμος Θανάσουλας

«Δεν θα πάμε ως πρόβατα επί σφαγήν» διαμηνύει μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ο δικηγόρος παρ΄ Αρείων Πάγω Δήμος Θανάσουλας, που έχει αναλάβει ομαδικά τη νομική εκπροσώπηση των υγειονομικών από όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας.
Ο κ. Θανάσουλας, είναι ο δικηγόρος που εκπροσώπησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τους 46 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που ζήτησαν ακύρωση της διαταγής του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και θα συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Π» ο δικηγόρος των υγειονομικών (ανεμβολίαστων καθώς και εμβολιασμένων), τίθεται ζήτημα παράνομης και αντισυνταγματικής απόφασης, με την οποία κάθε διοικητής θα θέτει σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών τους υγειονομικούς εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι, για οποιαδήποτε υλική ζημιά υποστούν με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική τους επιβίωση, θα στραφούν με ένδικα μέσα εναντίον του διοικητή που θα εκδώσει αυτή την απόφαση.

 

ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ
Ο κ. Θανάσουλας τόνισε ότι ομοίως, την εξώδικη επιστολή προσυπογράφουν και εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, που δηλώνουν ότι δεν άντεξαν σε πιέσεις, εκφοβισμούς και εκβιασμούς υπό την απειλή οικονομικών συνεπειών, και γι΄αυτό δηλώνουν ότι για οποιαδήποτε παρενέργεια υποστούν στην υγεία τους, θα θεωρήσουν ως υπόλογο τον διοικητή του νοσοκομείου. Ιδίως όταν τελεί σε γνώση των ήδη γνωστών παρενεργειών που υποκαταγράφονται.
Ακόμα, επισημαίνουν στην εξώδικη επιστολή τους, ότι αν βγουν σε αναστολή εργασίας πριν να έχουν εξασφαλίσει και οριστεί αντικαταστάτες τους, και παρουσιαστούν προβλήματα λειτουργίας στην μονάδα όπου υπηρετούν, θα καταστήσουν τον διοικητή υπεύθυνο, γιατί εκτός από το να τους τιμωρεί, θα έχει άμεση πειθαρχική και ποινική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και για οποιαδήποτε βλάβη υποστούν ασθενείς.
Τέλος, στο εξώδικο κατατίθενται και αιτιάσεις για την ανάκληση των αδειών των μη εμβολιασμένων. Οπως λένε, ο νόμος για την αναστολή καθηκόντων, δεν αναφέρει πουθενά μέτρο αναστολής και ανάκλησης αδειών. «Οταν κάποιος βρίσκεται ήδη σε άδεια, πως απειλεί να μεταδώσει τη νόσο από τη στιγμή που απουσιάζει στο σπίτι του», διερωτήθηκε ο κ. Θανάσουλας.
Συνολικά πάνω από 500 υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη είχαν προσυπογράψει μέχρι χθες την επιστολή από το ΠΓΝΠ, από τον «Αγ. Ανδρέα», από το νοσοκομείο Αιγίου, από όλα τα Κέντρα Υγείας, από το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, κ.ά. και συνεχώς κατέφθαναν νέες λίστες με υπογραφές.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων «Ιπποκράτης» στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» καλεί τους εργαζόμενους στην στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 9 το πρωί και στην 6η ΥΠΕ στις 11:30. Σήμερα έχει καλέσει τους προϊσταμένους των τμημάτων σε συνάντηση για το θέμα των αναστολών και στις 12:30 θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

 

Αντιδρούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας με ανακοίνωση του, τονίζει ότι το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται «όπλο» για μείωση του μισθολογικού κόστους και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και να απειλούνται με απόλυση οι εργαζόμενοι σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, εργαστήρια, γηροκομεία και άλλες δομές.
Αναφέρει πως η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ουσιαστικά επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη της προστασίας των χώρων εργασίας στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Με εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, με πλήρη προληπτικό έλεγχο για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, παρακολούθηση και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Κέντρο Ελέγχου και Φαρμακοεπαγρύπνησης για την παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
Μαζί με όλα αυτά θα έπρεπε να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.
Γι’ αυτό και το σωματείο απαιτεί:
Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά και το εισόδημά του.
Ο εμβολιασμός να αντιμετωπιστεί ως απαραίτητο στοιχείο ενός οργανωμένου κρατικού σχεδίου που θα θωρακίσει τους χώρους εργασίας, θα προστατεύει τους ασθενείς/τρόφιμους και θα αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα.