Η Πάτρα ζητά να μην καταργηθούν «Καρναβάλι» και Οργανισμοί
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ο Δήμος Πατρέων οφείλει να έχει καταθέσει αιτήσεις με επιχειρήματα γιατί πρέπει να εξαιρεθούν από την κατάργηση οι Οργανισμοί του
Τρία αιτήματα αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Πατρέων στο υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να διατηρηθεί ως έχει η λειτουργία των τριών νομικών του προσώπων.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και στην κορυφή του πινακίου των θεμάτων βρίσκονται τα τρία σχετικά αιτήματα. Ο Δήμος Πατρέων θέλει να επιχειρήσει να κρατήσει «ζωντανούς» τον Κοινωνικό Οργανισμό και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, ενώ το ίδιο θέλει να πράξει και με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας». Στον Δήμο Πατρέων πιστεύουν ότι οι δύο οργανισμοί και η μία επιχείρηση παράγουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και θα δυσκολέψει το έργο του αν πάψει η ύπαρξή τους από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το νομοσχέδιο που ουσιαστικά καταργεί τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των δήμων βρισκόταν σε διαβούλευση έως τις 26 Σεπτεμβρίου και ψηφίστηκε εντός Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, η Κεντρική Ενωση Δήμων είχε συνεδριάσει με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο Κ. Πελετίδης, όπως και άλλοι δήμαρχοι της χώρας, είχε ζητήσει να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου λόγω της προεκλογικής περιόδου που δεν επέτρεπε την ανάλυση του θέματος. Ο υπουργός ήταν κάθετα αντίθετος με αυτή την προοπτική και εν τέλει υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε δήμους να διατηρήσουν κατ’ εξαίρεση οργανισμούς και επιχειρήσεις και να «γλυτώσουν» την αυτοδίκαιη κατάργησή τους. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τα δημοτικά συμβούλια των δήμων όλης της χώρας θα πρέπει να έχουν λάβει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να κατατίθενται τα αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα αιτήματα θα πρέπει να αιτιολογούνται με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ως προς το εξειδικευμένο αντικείμενο και την παροχή υπηρεσιών.
Ουσιαστικά, οι δήμοι θέλουν να διατηρήσουν ως έχουν τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τους οργανισμούς καθώς μέσω αυτών παράγουν έργο, το οποίο εκτιμούν ότι με την απορρόφηση των υπηρεσιών δεν θα μπορεί να παραχθεί, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο. Από την άλλη, ο νόμος δημιουργήθηκε καθώς ο νομοθέτης εκτιμά πως αν όλες οι υπηρεσίες εντάσσονται στη διοίκηση του δήμου δεν θα γίνεται «σπατάλη» προσωπικού σε γραφεία που δεν χρειάζεται και επιπλέον θα εξοικονομούνται χρήματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News