Πάτρα-Εμβολιασμός: Ετοιμάζονται οι πρώτες πράξεις αναστολής – 700 εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι

Εφτασε η ώρα της κρίσεως στον υγειονομικό χώρο, όπου πάμε για ακραίες καταστάσεις. Οι συνδικαλιστές των υγειονομικών ζητούν να παγώσουν οι πράξεις αναστολής εργασίας για 2 – 3 μήνες.

αναστολής

Εντολή για την αποστολή των πρώτων διαπιστωτικών πράξεων αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, έλαβαν χθες από το υπουργείο Υγείας οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Αχαΐας.
Πρόκειται για τυπική διαδικασία ενημέρωσης των εργαζομένων που πρόκειται να τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, αν στο μεταξύ δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στο ΠΓΝΠ περίπου 300 εργαζόμενοι από όλους τους τομείς παραμένουν ανεμβολίαστοι και δηλώνουν αποφασισμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην κάνουν το εμβόλιο. Αλλοι τόσοι έχουν καταμετρηθεί στο ΓΚΝ «Αγ. Ανδρέα», με 50 στο νοσοκομείο Αιγίου και άλλους 30 στο Καραμανδάνειο. Επίσης, εκατοντάδες υπάρχουν ακόμα σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, κ.ά.
Πάντως, η συνολική εικόνα των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή, αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί τη Δευτέρα, με την έκδοση των πορισμάτων των τριμελών επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρκετοί έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπροστά στην ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, προχώρησαν χθες σε πανελλαδική στάση εργασίας που διοργάνωσε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ και στην Πάτρα τα σωματεία των νοσοκομείων της περιοχής πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του «Ιπποκράτη», του σωματείου εργαζομένων στο ΓΚΝ «Αγ. Ανδρέας» Κώστας Πετρόπουλος, χαρακτήρισε εξοργιστική την έκδοση των πρώτων διαπιστωτικών πράξεων, γεγονός που οδήγησε σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, όπου απαίτησε από τον διοικητή Ηλία Θεοδωρόπουλο, να μην υπογράψει κανένα έγγραφο.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι διοικητικά οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και τις οδηγίες που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας και έτσι θα πράξει.
Οι συνδικαλιστές των υγειονομικών ζητούν να παγώσουν οι αναστολές εργασίας για 2 – 3 μήνες, προφανώς μέχρι να φύγει η «μπόρα» του 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης του νόμου της υποχρεωτικότητας των εμβολίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΑΣΥΛΟ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος, με δήλωσή του καλύπτει πέντε ανεμβολίαστους συναδέλφους του, που βγήκαν σε αναστολή. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στους συναδέλφους μας. Δουλεύουμε χρόνια μαζί και είναι πλέον μέλη της οικογένειάς μας!!! Θα τους στηρίξουμε τόσο δικαστικά, όσο και χρηματικά» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, που επικρίνει την κυβέρνηση, «γιατί καταδικάζει σε ασιτία και οικονομικό αποκλεισμό, τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, επειδή φοβάται, είναι δύσπιστη, επειδή όλοι εμείς αποτύχαμε να τον πείσουμε πως ο εμβολιασμός είναι μια πράξη αλληλεγγύης».

 

Ομπρέλα στους αντιεμβολιαστές

Η «Π» έθεσε στους επικεφαλής των σωματείων εργαζομένων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας, το ερώτημα αν αυτές οι κινητοποιήσεις, παρέχουν στην πραγματικότητα ομπρέλα προστασίας στους αντιεμβολιαστές.

  • Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΠΓΝΠ Γρηγόρης Ευαγγελάτος, επανέλαβε το σύνθημα «είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητας» τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί παράταση λίγων μηνών στις αναστολές εργασίας, προκειμένου ομάδες υγειονομικών που έχουν προβλήματα ασθενειών, να πάρουν ιατρικές γνωματεύσεις αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι. Στην προφανή συνέχεια του ερωτήματος, «και τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες;» ο κ. Ευαγγελάτος επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση και στους διοικούντες των νοσοκομείων.
    Να σημειωθεί πως η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών διαχώρισε την θέση της, από αυτές τις κινητοποιήσεις και απέναντι από κάθε άρνηση του εμβολίου. «Πιθανόν οι γιατροί της ΕΙΝΑ να λαμβάνουν τέτοιους μισθούς που να μην έχουν πρόβλημα οικονομικής φύσεως για τις οικογένειές τους» ήταν η απάντηση του κ. Ευαγγελάτου.
  • Θέσαμε το ίδιο ερώτημα και στον πρόεδρο του «Ιπποκράτη» Κώστα Πετρόπουλο, αν δηλαδή τα σωματεία τελικά παρέχουν ομπρέλα προστασίας στους αντιεμβολιαστές. Είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο το υπουργείο Υγείας, αλλά δυστυχώς διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση με την αδιαλλαξία της, έχει στόχο να διαλύσει τα νοσοκομεία και να συρρικνώσει την δημόσια υγεία.
    Τον ρωτήσαμε και για την αντίθεση της ΕΙΝΑ σε κινητοποιήσεις κατά του εμβολιασμού και απάντησε: «Εμείς δεν μπορούμε να πάμε με την κεφαλή επί πίνακι και να πούμε, σφάξε μας αγά μου να αγιάσουμε», ενώ σχολιάζοντας την προχθεσινή ανεξάρτητη κινητοποίηση ανεμβολίαστων έξω από την 6η ΥΠΕ, τόνισε ότι δεν είχε την κάλυψη των σωματείων: «Εμείς δεν παλεύουμε για να μην εμβολιαστεί ο κόσμος. Παλεύουμε να μην τελεί σε αναστολή ο κόσμος» είπε με νόημα ο Κώστας Πετρόπουλος.

 

Κώστας Πετρόπουλος: Γιατί κάνουμε στάση εργασίας

αναστολήςΟ πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Αγ. Ανδρέα» Κώστας Πετρόπουλος δήλωσε: «Κάνουμε στάση εργασίας ενάντια στον προκλητικότατο, αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό νόμο που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν, για τρεις βασικούς λόγους:

  • Για να μην βγει κανείς ανεμβολίαστος εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας, γιατί σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι όλοι απαραίτητοι.
  • Για να μην κληθούν οι εμβολιασμένοι εναπομείναντες εργαζόμενοι να καλύψουν με υπερεντατικοποίηση τα κενά από τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει σοβαρό σχέδιο ανάγκης, πέρα από την ανάκληση των αδειών.
  • Για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, τώρα που σηκώνεται το 4ο κύμα της πανδημίας».

 

Γρηγόρης Ευαγγελάτος: Μας διαβεβαίωνε ο Κικίλιας

αναστολήςΟ Γρηγόρης Ευαγγελάτος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΓΝΠ, είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι η απαρχή ξεσηκωμού για τους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας. Μέχρι προχθές μας έλεγαν οι κυβερνώντες και ο κ. Κικίλιας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θέσουν θέμα υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Ενημερώνω ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90%, όταν ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι ακόμα στο 50%. Στοχοποιούν τους ήρωες που χειροκροτούσαν χθες και σήμερα τους βγάζουν σε αναστολή εργασίας με το πρόσχημα ότι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και όλοι οι συνάδελφοι που δεν έχουν προβεί σε αυτή τη διαδικασία, να μην δεχθούμε την υποχρεωτικότητα».

 

Ηλίας Κανελλόπουλος: Δεν θα μπορώ ούτε τα στοιχειώδη

αναστολήςΟ εργαζόμενος στο ΠΓΝΠ Ηλίας Κανελλόπουλος, λέει ότι, ο κορονοϊός πάντα τους φόβιζε, αλλά πάντα έπαιρναν όλα τα μέτρα προστασίας γιατί ξέρουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Δεν αποδέχονται όμως τον εμβολιασμό ως ιατρική πράξη, από ανθρώπους που τους καλούν να τους εμπιστευθούν, όταν οι ίδιοι έχουν φροντίσει από την αρχή να μην έχουν καμία ευθύνη. Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει μόλις βγει σε αναστολή εργασίας, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη στην οικογένειά του. Και ο ίδιος είναι πατέρας δύο παιδιών, το ένα σε φάση προετοιμασίας για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις και το δεύτερο που τελειώνει φέτος τη Νομική. «Το δύσκολο είναι μια λέξη που δεν μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα» λέει.

 

 

Απόστολος Ασπρούχος: Δεν θα δεχθούμε να βγούμε σε διαθεσιμότητα

αναστολήςΟ Απόστολος Ασπρούχος είναι εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αιγίου που ήρθε στην Πάτρα χθες μαζί με συναδέλφους του, για να διαμαρτυρηθούν: «Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και το διατυμπανίζουμε. Λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα. Αυτά τα μέτρα δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες. Θα βρει την ευκαιρία η κυβέρνηση να περάσει από την πίσω πόρτα όποια μέτρα σχεδιάζει στα νοσοκομεία για να προωθήσει την πολιτική που χρειάζεται. Δεν θα δεχθούμε να βγούμε σε διαθεσιμότητα, εμείς που με αυτοθυσία και χωρίς εμβόλια μπήκαμε στη μάχη για να υπερασπίσουμε τους πολίτες. Αντί να δαπανούν εργατοώρες για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι πρέπει να εμβολιαστούν, δαπανούν εργατοώρες σε σχέδια πως θα λειτουργήσουν όταν θα λείψουν από τις θέσεις τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που στην αρχή της κρίσης τους χειροκροτούσαν».