Ανήκουν στα κόμματα κι όχι στους βουλευτές
Του Βασίλη Μπεκίρη, τ. υφυπουργός-βουλευτής Αχαΐας.
Πολύς λόγος γίνεται, τον τελευταίο καιρό, για το θέμα της βουλευτικής έδρας, μετά και την άρνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα που κατέχει.
Ειδικότερα, το φαινόμενο αυτό, που συνέβαινε κατά κόρον στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ (2015-2019), των αλλεπάλληλων προσχωρήσεων στο τότε κυβερνητικό κόμμα, με αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις ή άλλες υποσχέσεις, είχε ανησυχήσει πάρα πολύ μεγάλη μερίδα του λαού. Βέβαια, ελάχιστοι από αυτούς τους βουλευτές παραιτήθηκαν της έδρας, για να είναι περισσότερο εναρμονισμένοι με τη συνείδησή τους και τους ψηφοφόρους που τους είχαν ψηφίσει. Και τούτο διότι ο κάθε πολίτης δίνει την ψήφο του πρώτα στο κόμμα και μετά στο πρόσωπο του βουλευτή.
Μετά από αυτά τίθεται το ερώτημα: Τελικά η βουλευτική έδρα σε ποιον ανήκει;
Στο πρόσωπο του βουλευτή ή στο κόμμα με το οποίο εξελέγη;
Το θέμα έχει απασχολήσει πολλούς πολιτικούς, συνταγματολόγους και δημοσιολόγους. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγη ο συγκεκριμένος κι όχι στο πρόσωπό του. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι ο κάθε βουλευτής εκλέγεται με συγκεκριμένο κόμμα, διότι διαφορετικά εάν το ίδιο πρόσωπο είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος οπωσδήποτε δεν θα είχε εκλεγεί. Και τούτο διότι κανένας και ποτέ τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχει στον τόπο μας εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.
Μένει λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει στην πράξη. Να περιβληθεί ως διάταξη στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα, ώστε να σταματήσει αυτή η ανήθικη πράξη πολλών βουλευτών, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τον εαυτόν τους, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους τους. Διότι οι συγκεκριμένοι οι οποίοι τον εξέλεξαν, εάν δεν ήταν υποψήφιος σε συγκεκριμένο κόμμα, δεν θα τον είχαν ψηφίσει.
Για την ιστορία, το θέμα προσωπικά με είχε απασχολήσει κατά την μακράν μου κοινοβουλευτική θητεία. Σε πολλές συζητήσεις μου με μεγάλους πολιτικούς άνδρες, όλοι την άποψη αυτή είχαν. Μάλιστα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 είχα κάνει σχετική πρόταση, αλλά τότε δεν μπορούσε να συζητηθεί, διότι ήταν περιορισμένος ο αριθμός των άρθρων προς αναθεώρηση.
Το θέμα τώρα, έχει ωριμάσει και οι ηγεσίες όλων των κομμάτων είναι έτοιμες να το αποδεχθούν, ώστε να σταματήσει η ανήθικη πορεία ορισμένων βουλευτών, που καταπατούν την ψήφο των αγνών ψηφοφόρων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News