Ο κρυφός θησαυρός της αχαϊκής γης – Αποκαλύφθηκε ο πλούτος της Πάτρας
Στο φως ήρθε το πολύτιμο και μέχρι σήμερα άγνωστο απόθεμα από το άβατο των αποθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, που αποτελείται από συνολικά 5.000 εκθέματα, με μοναδικά κοσμήματα και χρυσά-ασημένια νομίσματα. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, που αναδεικνύει τον μεγάλο πλούτο της αχαϊκής γης από τα βάθη των αιώνων.
Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει παρουσιαστεί ποτέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με συνολικά 5.000 εκθέματα που περιλαμβάνουν βαρύτιμα κοσμήματα και χρυσά-ασημένια νομίσματα και τα οποία για πρώτη φορά ανασύρθηκαν από τα άδυτα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Οπως χαρακτηριστικά εξήγησε η διευθύντρια της Εφορείας Αννίτα Κουμούση, η έκθεση «Τα μυστικά του Θησαυροφυλακίου» που εγκαινιάστηκε προχθές το απόγευμα, είναι ξεχωριστή, αφού «αποκαλύπτει μυστικά της Πάτρας, που ακόμα και εμείς οι αρχαιολόγοι αγνοούσαμε»!
Οπως σημείωσε η συνεπιμελήτρια της έκθεσης δρ. Ελένη Παρτίδα: «Μεγάλο μέρος της έκθεσης φωτίζει το παρελθόν της Πάτρας πριν την προβεβλημένη ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας. Στις τελευταίες δεκαετίες του 3ου αιώνα π.Χ. η κραταιά Αχαϊκή Συμπολιτεία μοιράζεται με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου τον κοινό στόχο αποδυνάμωσης της μακεδονικής επιρροής. Μέσα από την έκθεση, η πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία αποκτά πλέον και καλλιτεχνική υπόσταση. Μέσα από την εικονογραφία και μορφολογία τους, τα Αχαϊκά κοσμήματα αποτυπώνουν την σχέση με τον Αιγυπτιακό κόσμο. Ομως και άλλα εμβλήματα, ευρέως διαδεδομένα στη χρυσοτεχνία και αποδοσμένα σε μακεδονικά εργαστήρια, απαντούν στην Πάτρα και, μάλιστα, την εποχή που η Αχαϊκή Συμπολιτεία συμμαχεί με τους Μακεδόνες. Αλλοι τύποι θεωρείται πως γεννήθηκαν στη Μεγάλη Ελλάδα».
Οπως επίσης σημείωσε η κ. Παρτίδα, η έκθεση επίσης δείχνει πως η τέχνη είναι υπεράνω στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, αφού οι καλλιτεχνικές επιρροές από την Περσία ήταν ευπρόσδεκτες, παρά τις σκληρές αναμετρήσεις στους Μηδικούς πολέμους. Ασημένια αντικείμενα της έκθεσης είναι έκδηλα επηρεασμένα από την τορευτική της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Επίσης, μεγάλο ποσοστό από την χρυσοτεχνία της έκθεσης εκπροσωπεί την ύστερη ελληνιστική εποχή (3ο-2ο αιώνα π.Χ.) και απηχεί ένα προηγμένο πολιτισμικό επίπεδο».
Οπως σημείωσε ο αρχαιολόγος και συνεπιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μόσχος, από τα εκθέματα διαφαίνεται ότι η ελληνιστική Πάτρα του 4ου έως και του 2ου αι. π.Χ. γνωρίζει ως ανεξάρτητη πόλη-κράτος τη μέγιστη ακμή της. Η εντύπωση που έχουμε, ότι η πόλη αναπτύσσεται οικονομικά και πολιτιστικά από την εγκαθίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας και στους πρώτους ρωμαϊκούς αιώνες, δεν είναι εσφαλμένη, αλλά δεν προκύπτει αβίαστα από τα χρυσά και άλλα αντικείμενα που έχουν σωθεί από αυτήν την περίοδο της πόλης και κυρίως από τα νεκροταφεία της. Το θέμα μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με τη διαφοροποίηση των ταφικών εθίμων και με τον συρμό των μέσων επίδειξης και ένα καλό παράδειγμα είναι η παρουσία πλέον στους τάφους πληθώρας γυάλινων κτερισμάτων, η αξία των οποίων παραβάλλεται με αυτήν των αργυρών και των χρυσών».
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά το βαρύτιμο περιεχόμενο της έκθεσης, η επίγευση δεν είναι μιας παντοδύναμης πλουτοκρατίας, αλλά ενός θαλερού καλλιτεχνικά αχαϊκού παρελθόντος.
Μπονάνος: Πολιτιστικό απόθεμα
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, που εγκαινίασε την έκθεση, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με πόρους ύψους 4 εκ. ευρώ την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας και νέα έργα, όπως η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, η αναγέννηση του θεάτρου «Απόλλων» και άλλα πολλά.
Παράλληλα εξήρε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και προσωπικά την κυρία Κουμούση, για την αδιάλειπτη και στενή συνεργασία τους, που έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως την αποκατάσταση του Ιερού Προσκηνύματος της Παναγιάς Τρυπητής στο Αίγιο, τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, την ανάδειξη του τμήματος του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου, τη συντήρηση στο Μέγα Σπήλαιο κ.ά.
Η έκθεση «Τα μυστικά του Θησαυροφυλακίου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2024. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News