Η δάδα της ελπίδας ξανά στην Πάτρα – Ποιοι εργάστηκαν για την επιστροφή της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Πάτρα, η οποία έχει υπάρξει και Ολυμπιακή Πόλη το 2004, είχε παρακαμφθεί της πορείας της Φλόγας, με την αλλαγή διαδρομής να ανησυχεί αρκετούς ότι επρόκειτο να παγιωθεί.
Ηταν Φεβρουάριος του 2020 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε γνωστή η απόφαση ώστε η Πάτρα και η Αχαΐα να μείνουν εκτός διαδρομής για τη διοργάνωση του Τόκιο.
Η Πάτρα, η οποία έχει υπάρξει και Ολυμπιακή Πόλη το 2004, είχε παρακαμφθεί της πορείας της Φλόγας, με την αλλαγή διαδρομής να ανησυχεί αρκετούς ότι επρόκειτο να παγιωθεί. Ευτυχώς αυτό δε συνέβη και χρειάστηκε να εργαστούν τόσο ο Δήμος Πατρέων αλλά και κυρίως φορείς και παράγοντες της πόλης.
Στις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Παρισιού, ωστόσο η Φλόγα θα περάσει από την Πάτρα την προτελευταία μέρα της ελληνικής λαμπαδηδρομίας, την Πέμπτη 25 Απριλίου. Την αμέσως επόμενη μέρα, από την Κόρινθο θα φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου και θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές. Να σημειωθεί ότι η φλόγα θα φτάσει στην Πάτρα από την Ηγουμενίτσα (θα έχει διανυκτερεύσει στην Κέρκυρα και στις 25 θα διανυκτερεύσει στην Κόρινθο), περνώντας προηγουμένως από Μεσολόγγι και γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Πέραν του Δήμου, σημαντική για την «επιστροφή της Φλόγας» στην Πάτρα ήταν η συμβολή της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς που με επιστολές και δράσεις επιδίωξαν να μη παγιωθεί η αλλαγή διαδρομής. Επιπλέον, παράγοντας που δεν μπορούσε να παραβλεφθεί ήταν η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και το 2004 ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πέρασαν από το κολοσσιαίο έργο ήταν ο θρύλος της προπονητικής ποδοσφαίρου και της Εθνικής Ελλάδος Οτο Ρεχάγκελ.
Ασφαλώς, σπουδαίες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρε το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, οι οποίοι με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων του ιδρύματος, αιτήθηκαν να γίνει στάση στο Πανεπιστήμιο.
«Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων, μετά από αίτημα των Πρυτανικών Αρχών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Paris 2024, στις 25 Απριλίου θα περάσει από το Πανεπιστήμιο μας. Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά απο το Α’ κτίριο, στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο. Δύο από τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου θα μεταφέρουν τη φλόγα» επισήμανε ο κ. Μπούρας.
Για το θέμα, μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει πολιτική κριτική:
«Πολιτικά ο Κ. Πελετίδης έχει ευθύνη για το ότι έλλειψε η Φλόγα το 2020. Από το 2018, μετά τον πύρινο λόγο του στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, είχε αλλάξει η διαδρομή. Φοβάμαι ότι αν δεν εργάζονταν κάποιοι σκληρά, θα παγιωνόταν η αλλαγή της διαδρομής».
Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Κι εμείς ως σπιράλ κάναμε τις κινήσεις μας για να επιστρέψει η Φλόγα στην Πάτρα. Με τις αρθρογραφίες μας και επαφές με γνωριμίες που έχουμε συμβάλλαμε σε αυτή την κατεύθυνση. Για εμάς η πόλη είναι προτεραιότητα και εκτιμούμε ότι η διέλευση της Ολυμπιακής δάδας προσδίδει κύρος και αίγλη στην πόλη που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Ωστόσο εκτιμώ ότι φέτος έγινε η μισή δουλειά, γιατί η Φλόγα δε θα διανυκτερεύσει εδώ. Ουσιαστικά καταφέραμε μια παράκαμψη μόνο. Την επόμενη φορά πρέπει να διεκδικήσουμε και τη διανυκτέρευση, με εκδηλώσεις, επίσημους καλεσμένους και υπενθύμιση ότι είμαστε Ολυμπιακή Πόλη» σημείωσε ο Π. Ψωμάς.
Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Πάτρα θα κάνει τέσσερις στάσεις. Η μία στη Γέφυρα, η δεύτερη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η τρίτη στο σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Κορίνθου και στο νέο δημαρχείο, όπου το κτίριο του Παλαιού Αρσακείου έχει σχεδιαστεί από τον Ολυμπιονίκη Αναστάσιο Μεταξά.
Το σπιράλ πάντως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την Ολυμπιακή χρονιά και θα προσπαθήσει να συμβάλει με δράσεις για την προβολή της πόλης. Ως παράταξη ετοιμάζει μια έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και έχει έρθει σε επαφή με συλλέκτες για να εκτεθούν αυθεντικές δάδες από θερινούς, χειμερινούς και παραολυμπιακούς αγώνες. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο και θα είναι δωρεάν κυρίως για μαθητές. Παράλληλα η παράταξη θα διοργανώσει και παράπλευρες εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά, την Κούλα Πράτσικα (1η προθιέρεια της τελετής Αφής από την Πάτρα) και εκδηλώσεις τιμής σε ζώντες και νεκρούς Αχαιούς Ολυμπιονίκες. Πρόκειται για πράξεις που δείχνουν ότι το DNA του σπιράλ είναι πατρινοκεντρικό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News