Κοινο_Τοπία: Πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας – ΦΩΤΟ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργάνωσε με τη βοήθεια του μέλους της οργάνωσης Μιχάλη Γκαζή, αρχαιολόγου, περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας το Σάββατο 9 Μαρτίου.
Η περιήγηση ενθουσίασε τους 32 συμμετέχοντες καθώς αναφέρθηκαν πληροφορίες και ιστορικά δεδομένα της περιόδου κατά την οποία η Πάτρα ήταν μια σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξής του Σταδίου.
Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.
Και όπως ανέφερε ο Μ. Γκαζής Το μεγάλο πλεονέκτημα της Πάτρας υπήρξε ανέκαθεν η κομβική γεωγραφική της θέση στα παράλια της ΒΔ Πελοποννήσου, πάνω στον κύριο οδικό άξονα Κορίνθου Πατρών, αλλά και στους θαλάσσιους δρόμους, που οδηγούσαν από την Ανατολή στη Δύση και το αντίθετο. Ασήμαντη κώμη κατά τη Γεωμετρική και την Αρχαϊκή περίοδο, η Πάτρα δε φαίνεται να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στα δρώμενα του ελλαδικού χώρου κατά την Κλασική εποχή. Στα Ελληνιστικά χρόνια όμως αναπτύσσεται πληθυσμιακά, χωροταξικά και κυρίως οικονομικά.
Το γεγονός που άλλαξε ριζικά την τύχη της πόλης είναι η ίδρυσή της ως ρωμαϊκής αποικίας από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 14 π.Χ. με το όνομα Colonia Augusta Achaica Patrensis, στην οποία εγκαθίστανται Ρωμαίοι πολίτες, απόμαχοι (βετεράνοι) της Χ και ΧΙΙ λεγεώνας που απετέλεσαν και την υψηλή κοινωνία της πόλης. Η επίκαιρη θέση της στη ναυτική επικοινωνία ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο, ο κεντρικός πολιτικός και στρατιωτικός της ρόλος στον νότιο ελλαδικό χώρο, οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η πολιτιστική άνθηση, η μείξη και συνύπαρξη ενός πολυεθνικού πληθυσμιακού στοιχείου και η ελευθερία της εισαγωγής νέων θρησκειών και θεοτήτων, αποτέλεσαν το ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Πάτρας.
Είναι πιθανόν ότι αυτό συνέβαλε στην απόφαση του Απoστόλου Ανδρέα να έρθει και να διαδώσει στην Πάτρα τη χριστιανική θρησκεία, στα χρόνια του Νέρωνα, πιθανότατα ανάμεσα στο 64-68 μ.Χ. Η πόλη έφτασε στο υψηλότερο σημείο ακμής της μακραίωνης ιστορίας της, από τις αρχές του 2ου αι. έως τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. Εικόνα της ρωμαϊκής Πάτρας του δεύτερου μισού του 2ου αι. μ.Χ. μας προσφέρει ο γεωγράφος και περιηγητής Παυσανίας, που επισκέφθηκε την πόλη επί Μάρκου Αυρηλίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News